jest żadna tajemnicą, że jestem placuszkarą. Uwielbiam placuszki, pancakes, naleśniki – mogłabym je jeść cały czas i to nie tylko na słodko. Uwielbiam je też w wersji wytrawnej, a najcudowniejsze jest to, że można się bawić pięknie dodatkami i za każdym razem tworzyć nowe Read More Artykuł Bezglutenowe placuszki ze szparagami i wędzonym pstrągiem w sosie ziołowo – szpinakowym pochodzi
FlymetothespoonSzybki, prosty i pyszny pomysł na śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Nie znam osoby, która nie lubiłaby placuszków. Ja lubię je w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Dzisiaj mój ekspresowy umilacz, pięknie pomarańczowe pancakes. Przepis na pancakes z batatów i dyni. - 1 szklanka puree z pieczonej dyni piżmowej - 1 szklanka puree z pieczonego batata - 1 szklanka mąki(...)wymieszaj puree z jajkami, dodaj banana (dodaje go aby nie słodzić masy, jeśli lubisz słodkie możesz użyć cukru po prostu) całość zmiksuj blenderem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Placuszki smaż na oleju rzepakowym. Smaż je małe i przewracaj dużą packą. Placuszki podałam ze świeżym ananasem ale sprawdzą się również sezonowe owoce takie jak borówki, truskawki czy jagody. Całość
SMYKWKUCHNIproszkiem do pieczenia i sodą. Białka ubijamy na sztywno z solą. Sztywną pianę stopniowo dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień. Nakładamy niewielkie placuszki, dodajemy łyżeczkę wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 6-7 minut. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i jeszcze(...)około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Rabarbar krótko przesmażamy i dodajemy miód oraz puder truskawkowy. Cały czas mieszając, podsmażamy, aż sos stanie się gęsty. Podajemy z placuszkami. Smacznego :) Artykuł Puszyste placuszki z karmelizowanym rabarbarem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmoim domu wytrawne placuszki z kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne. Tym razem chciałam Wam zaprezentować wersję z wędzoną makrelą, która posmakowała nawet mojej niespełna 2 letniej córce. Takie placuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Polecam(...)masy wmieszać kawałki makreli i całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) W przepisie użyłam
Di gotujejajko mąkę gryczaną i doprawiamy według uznania , solą i pieprzem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jak nasze składniki są dobrze połączone, rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i smażymy nasze placuszki. Kiedy nasze placuszki są usmażone ,odkładamy na ręcznik papierowy aby nadmiar oleju pozostał na ręczniku papierowym. No i nasze placuszki są gotowe do jedzenia. Znakomicie smakują z jogurtem naturalnym
Mój SmakOdpoczęliście trochę od placków? Ja odpoczęłam i nawet się stęskniłam, dlatego dziś na śniadanie zrobiłam pyszne placki waniliowe na śmietanie. Placuszki posmarowałam jogurtem greckim wymieszanym z miodem i wyszedł oszukany mini „torcik”. Uwielbiam takie śniadania, a Wy? Składniki: – 100g śmietany (u mnie 12%) – 1 jajko – 100g mąki (u mnie 50g owsianej i 50g ryżowej(...)suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Smażyć na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką. Gotowe placki podawać z ulubionym syropem, miodem lub dżemem. Smacznego *Z podanych składników wychodzi 8 małych placuszków (po 1 łyżce ciasta na placuszek), albo 4 duże placki (po 2 łyżki ciasta na 1 sztukę). Placki waniliowe na śmietanie Placki waniliowe na śmietanie Placki waniliowe na śmietanie Artykuł
Smaki Arminewersji bananowej. Bardzo lubię ich delikatność, lekkość oraz mocno bananowy i słodki smak. Możecie je podać z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo. Polecam! (około 20 placuszków) 2 dojrzałe banany 2 jajka Opcjonalnie: tłuszcz do smażenia Banany należy rozdusić widelcem na jednolitą konsystencję, a następnie dokładnie połączyć z jajkami. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą(...)łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę
Di gotujemiodem i owocami Placuszki: 2 jajka 200 serka naturalnego 40 g mąki kokosowej Do podania: miód i owoce Jajka miksujemy. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, również mieszamy dokładnie. Gdy masa będzie jednolita odstawiamy na kilka minut, by związała. Placuszki smażymy na patelni bez tłuszczu, w średniej temperaturze, po ok. 4 minuty na stronę. Placuszki bez dodatków mają
KucharzycaLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji bezglutenowej, bez dodatku cukru, przygotowane na maślance. Słodzone są miodem, a mąkę pszenną zastępuje tu mąka gryczana. Poza tym, podobnie jak ciasto marchewkowe, mają korzenny aromat oraz smak. Świetnie smakują z powidłami czekoladowo-śliwkowymi
Kuchnia MagdaLenyRacuszki jabłkowe w wersji fit! Wykonane są z kaszy manny - bez mąki i bez cukru. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku, a dodatek cynamonu nadaje im cudownego aromatu. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu, można go po prostu pominąć. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci. Nie są zbyt słodkie, więc dla osób lubiących słodycz proponuję podać(...)oraz starte jabłka. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami, np. miodem/dżemem
Kuchnia MagdaLenyCześć! Od jesieni leżakowała w mojej kuchni dynia. Aż dziwne, że tyle czasu wytrzymała w domowych warunkach. Upiekłam ciasto z dyni przepis i usmażyłam placuszki. To o placuszkach teraz :) Składniki: * 2 szklanki startej dyni * 1/2 czerwonej papryki * 1 jajko * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * sól, pieprz, imbir * czosnek (opcjonalnie) * olej do smażenia Dynię obrałam ze skórki i wydrążyłam(...)masy. Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru. Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąryżową. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj posypaną listkami natki pietruszki. Wariacje: Zamiast komosy ryżowej możesz użyć innej kaszy, np. bulgur czy jęczmiennej. Wtorek - Greckie placuszki z pora i szpinaku Spanakokeftedes to greckie placuszki ze szpinaku i białej części pora. Lekka, wegetariańska propozycja na obiad, który można zjeść również bez odgrzewania. Kaszkę kukurydzianą można zamienić(...)minut + 1-2 godziny na odstanie ciasta w 1 porcji: 431 kcal, B 21,6 g, W 29,7 g, T 23,3 g ➤ Kliknij - Przepis na greckie placuszki z pora i szpinaku Środa i Czwartek - Bataty faszerowane mięsem mielonym oraz Razowe świderki z sosem pomidorowym z mięsem mielonym Dwa różne obiady za jednym zamachem? To możliwie i wcale
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na pyszne placuszki bananowe. W ich składzie nie ma cukru, nabiału ani glutenu. Placuszki bananowe są idealne na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Idealne gdy mamy bardzo dojrzałe banany i nikt nie chce już ich jeść. Polecam Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 1 łyżeczka soku z limonki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 2 czubate łyżki(...)dodajemy jajko i oliwę i mieszamy dokładnie. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż nie będzie grudek. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek. Smażymy na małym ogniu na ciemny kolor. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarne