Syrniki – tradycyjne rosyjskie placuszki z twarogu, mąki i jajka, popularne również w Białorusi i na Ukrainie. Można je przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Ja podałam na słodko, z dodatkiem jogurtu owocowego, natomiast jeśli chcecie wytrawną wersję zamiast cukru, dodajcie do ciasta pół łyżeczki soli. Do ciasta można dodać również cynamon, rodzynki czy inne suszone owoce. Podaje się je same(...)albo z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu, miodu, dżemu czy owoców. Składniki ( na około 7 placuszków): 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 500 g twarogu półtłustego 2 łyżki cukru Ponadto: olej lub masło klarowane do smażenia mąka pszenna do obtaczania cukier puder do posypania Przygotowanie Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, lub miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, cukier, jajka i wyrabiamy ręką na gadką
e-PrzepisyKulinarneBardzo lubię eksperymentować z takimi placuszkami, generalnie otwieram lodówkę patrze co jest w środku i z tego staram się coś wymyślić. I tak też było w tym przypadku - szybka kolacja dla żony i wyszły takie oto piękne placuszki - bezmięsne więc jest wege. Bardzo szybko się je robi, smakują bardzo dobrze więc zachęcam do przetestowania. Pasował by to tego jeszcze jakiś(...)pietruszkę i szczypiorek, przetarty czosnek oraz wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy - następnie dodajemy dwie łyżki mąki oraz sól i pieprz do smaku. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wyszło mi 15 sztuk - dwie osoby się najedzą spokojnie :) Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie : Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie KaloryczniePuszyste i lekkie placuszki, które w mgnieniu oka znikają z talerza. Łatwo się je przygotowuje, choć liczy się tutaj kolejność dodawania składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do połączenia w gładkie ciasto. Dzięki ubiciu piany z białek, placuszki wychodzą napowietrzone i puszyste. Nie jest to jednak konieczne, placuszki będą równie dobre, gdy do masy dodamy całe
cool and mintycebula kawałek kiełbasy lub jakiejś wędliny ser żółty lub mozzarella Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez o praskę, dodać jajko , mąkę , sól i pieprz . Zagnieść ciasto .Z ciasta uformować małe okrągłe placuszki, układać na blaszce wyłożonej papierem.Na placuszki układać posiekaną cebulę, paprykę i kiełbasę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.Pod koniec pieczenia placuszki posypać serem i pieczarkami do rozpuszczenia
Moje domowe kucharzenieCześć! Dziś mam dla Was inspirację śniadaniową. Co powiecie na puszyste placuszki z mąki żytniej pełnoziarnistej i jogurtu greckiego? Muszę przyznać, że to jedne z moich ulubionych placuszków. Bardzo puszyste, po prostu pyszne. Koniecznie spróbujcie! Składniki suche: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (można dodać(...)olej kokosowy. Porcje ciasta nakładaj łyżką na patelnię, smaż z każdej strony około 3-4 minut lub do momentu aż będą usmażone. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Puszyste placuszki żytnie na jogurcie greckim pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakukolejne placuszki, które zrobiłam z myślą o mojej córce, a ostatnio smażę je w sporych ilościach dla całej rodziny. Są pyyyszne! Serek wiejski, kawałki jabłka oraz truskawkowy posmak sprawia, że placki smakują nie tylko dzieciom, ale i dla dorosłych! Dodatkowo nie zawierają cukru i przyznam, iż dla miłośników słodkości nie powinno to stanowić jakiegokolwiek problemu, ponieważ owoce i tym samym(...)kostkę oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Kilka słów o produktach Helpa... Wprowadzanie nowych smaków do diety
Di gotujeDziś zapraszam Was na pyszne wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiorem. Są przygotowane zgodnie z zasadami diety dr Ewy Dąbrowskiej, co oznacza, że nie zwierają ani grama tłuszczu ani glutenu. Upiekłam je po prostu w piekarniku w wysokiej temperaturze, aby wilgoć dobrze odparowała. Przy ich robieniu trzeba pamiętać, aby masę dobrze odcisnąć z płynu. Jeśli tego nie zrobimy, zamiast placków wyjdzie(...)buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Dzisiaj coś na szybko i zdrowo,placuszki jogurtowe z mąką jaglaną i bananami. Pyszne i łatwe w przygotowaniu :) Do placuszków użyłam mąki jaglanej Radix- Bis Mąka jaglana jest bogata w mnóstwo składników odżywczych, które poprawiają pracę całego organizmu. Pozyskiwana z nasion prosa, które zawiera mało skrobi , charakteryzuje się bogactwem witamin z grupy B (B1, B2, B6), oraz(...)dodać pokrojonego w kosteczkę banana i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić około 2 łyżek oleju kokosowego, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać ze śmietaną i owocami lub po prostu same. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPlacuszki na zakwasie powstają u mnie najczęściej jak dokarmiam zakwas a nadmiar zakwasu, muszę wyrzucić albo jakoś zagospodarować. Czasami nadmiar zakwasu rozdaję potrzebującym a czasami wymyślam nowe placki i inne pyszności. Tym razem usmażyłam pyszne placuszki - chlebki które idealnie nadają się na kanapki, będą idealne. Kukurydziane placuszki na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDelikatne kremowe placuszki z pysznym grzybowym sosem. Zarówno bryndzę jak i rydze w zalewie dostaniecie w najpyszniejszym górskim sklepie internetowym. Wyroby Naturalne to numer 1 specjalizujący się w górskich przysmakach. W razie, gdybyście nie znaleźli tego, czego potrzebujecie, wystarczy napisać i wszystko da się załatwić. :) Rydze w zalewie solonej są sprężyste, ich struktura i smak jest(...)pieprz olej do smażenia Sos: 1/2 słoika rydzów w solonej zalewie Wyroby Naturalne 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cukru pieprz Składniki na placuszki łączymy ze sobą dokładnie i smażymy małe placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Przejdźmy do przygotowania sosu. Cebulę kroimy w pióra
MamaOskarkawięc realizacja planu na fajne przepisy dla dzieciaków legła w gruzach już na samym początku. Teraz powoli nadrabiamy, chociaż mała dama woli jeść sztućcami niż rączkami, ale te placuszki pokochała całym sercem. Dlatego dziś podaję przepis na placuszki z kaszy manny z bananem, może Wasze dzieci też je polubią! Można podawać je z owocami, syropem klonowym, albo bez dodatków(...)ostatniej Czytaj dalej... Artykuł Placuszki z kaszy manny z bananem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSzybko zabrałam się za zrobienie tych placuszków. Są puchate, pyszne a z dżemem smakują wybornie. Oczywiście do każdego należy decyzja z czym placuszki zje, może z miodem, może z sosem czekoladowym a może suche bez niczego. Zawsze będą pyszne. Czekoladowe placuszki z dżemem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 2 porcje, ok 10-12 racuchów Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej(...)rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Usmażone racuchy
nietylkopasta.plRacuchy... placuszki te z jabłkiem lub bez zawsze, u większości z nas przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy chętnie(...)czasie rozgrzewamy patelnię najlepiej z nieprzywierającą powłoką i smarujemy odrobiną tłuszczu (olej) na całej powierzchni. Dużą łyżką drewnianą mieszamy ciasto. Ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Nakładamy placuszki i smażymy zmniejszając ogień do minimum. z obu stron ok. 1 minuty aż wyrosną i ładnie się ze złocą. Podajemy ze śmietanką, cukrem pudrem lub owocami. Smacznego
vaniliowoczekoladowaJamiego Olivier'a na szybkie i bardzo proste placki. A ponieważ jednym ze składników była mąka samorosnąca, więc szybko zabrałam się do pracy. Rzeczywiście przepis jest bardzo łatwy a placuszki są smaczne zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i ze słodkimi. Pysznie smakowały z sosem z pieczonych pomidorów , który ostatnio robiłam. Świetne były również podane z gęstym jogurtem, polane(...)jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki na drugą stronę. Lekko zrumienione przełożyć na talerz a na patelnię dodać nieco
Stare Gary