propozycję pysznych placuszków, na kolację, obiad jak wolicie. Placuszki są mięciutkie i szybkie w przygotowaniu, podałam je z jogurtem malinowym, smakowały wybornie:) Zapraszam :) Składniki: 1/2 l mleka 3 jajka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 175 g jogurtu malinowego Jogobella mleko 3 szklanki mąki pszennej typ 550 olej do smażenia Wykonanie: Do garnuszka pół(...)okrągłą końcówką. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, wyciskamy ciasto w formie ślimaka. Pieczemy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Ja placuszki podałam z jogurtem malinowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikiedy odkryłam mąkę z migdałów ziemnych (orzechów tygrysich) robię takie placuszki przynajmniej 2 razy w tygodniu z różnymi dodatkami. Jednak w zestawie z figami, podgrzanymi malinami i orzechami włoskimi podbiły moje serce, więc dzielę się z Wami przepisem ;) Placuszki te można potraktować jako deser, przekąskę popołudniową, albo niedzielne leniwe śniadanko. Składniki: 7 łyżek płatków quinoa 6 łyżek mąki(...)łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Ja używam malutkiej patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki mają odpowiedni rozmiar
Quinoa Raz!składniki na placuszki: 300 g sera białego tłustego lub półtłustego 2 żółtka z świeżych jaj, najlepiej wiejskiech 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub więcej) 1 szczypta proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i przy pomocy widelca mieszamy, rozcieramy, aż składniki się połączą. Następnie(...)łyżką nabieramy porcję masy i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe placuszki. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło oprószone cukrem pudrem z sosem malinowy. składniki na sos malinowy: 200 g świeżych malin lub mrożonych 50 g cukru opcjonalnie w wersji dla dorosłych: 50 ml czerwonego wytrawnego wina lub nalewki malinowej wykonanie
Domowy Smak JedzeniaDziś są moje imieniny więc zaserwowałam sobie takie oto placuszki na śniadanie. Pyszne, puchate i zniknęły szybko, do porannej kawy smakowały wybornie. Polecam serdecznie wszystkim smakoszom placuszków. Placuszki z serkiem i maślanką z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRacuchy drożdżowe to klasyka wśród kulinarnych recept ur . Chrupiące z wierzchu, delikatne i puchate w środku - takie właśnie wychodzą placuszki z poniższego przepisu. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub pożywny deser, w połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej mąki pszennej Lubella(...)wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Star aj my się nie dosypywać mąki, ponieważ placuszki stracą puszystość. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie za pomocą łyżki nam a cz a nej w wodzie nabieramy porcje ciasta i przekładamy
Słodka StronaTakie placuszki są idealną alternatywą dla zwykłych racuszków i jednocześnie doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Smakują rewelacyjnie - jak delikatna, kokosowa pianka. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo! (6 sztuk) 2 białka (duże) 3 łyżki cukru pudru (płaskie; u mnie zmielony ksylitol) 1-2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek wiórek(...)Całość delikatnie wymieszać - uzyskując puszystą i jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeSpóźniony wpis i spóźnione śniadanie. Placuszki, które miały być poranną rozkoszą stały się pysznym podwieczorkiem. To nic! Proste w przygotowaniu pancakes na kefirze, z drobinkami czekolady, w duecie z morelami. Bossskie! Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady ciasto: 300 ml kefiru lub maślanki 1 jajko 50 g drobnego cukru 250 g maki pszennej płaska łyżeczka proszku(...)składniki ciasta wkładamy do miski i energicznie mieszamy. Dorzucamy czekoladę, łączymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po łyżce ciasta. Ciasto jest dość gęste więc należy je rozprowadzić by placuszki były cieńsze. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami
Dzieje kuchennej WiewióryPrzyznam się szczerze, że w mojej lodówce nie znalazłam jajek, a miałam ogromną ochotę na jakiekolwiek placuszki. W tej wersji są wegańskie, więc są bardzo, bardzo zdrowe! Składniki: 5 łyżek mąki owsianej* 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu 1/3 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki wody gazowanej * Mąka owsiana bardzo(...)intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków. Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą, aby uzyskać gęstą papkę. Do produktów sypkich dodajmy mleko i wodę, a następnie "elastyczne jajko". Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać masę gęstej śmietany. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi
Truskawkowa FiestaDziś zapraszam na pyszne placuszki z kabaczka, podane z sosem czosnkowym. Placuszki z kabaczka(...)Kabaczka odcisnąć z nadmiaru soku , dodać cebulę, koperek i pozostałe składniki , dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki po smażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiPlacuszki z cukinii to naprawdę smaczna i prosta do przygotowania przekąska na słono. Placki są l ekko czosnkowe i delikatnie zielone :) Idealne do smażenia. Takie placuszki możecie podać, np. ze śmietaną, sosem czosnkowym lub bez żadnego dodatku. Szczerze polecam! Składniki: 1 młoda cukinia (waga po odcięciu końcówek ok. 300 g) 8-10 płaskich łyżek mąki pszennej 2 łyżki posiekanego(...)mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dosypać więcej mąki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu (placuszki powinny się zarumienić). Usmażone placki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
UgotowaćLubię słodkie śniadania, zdecydowanie bardziej niż klasyczne kanapki, a te placuszki jogurtowe z jagodami z decydowanie przypadły mi do gustu. Wilgotne i puszyste, z dodatkiem jagód (u mnie borówki amerykańskie, ale można je swobodnie zamienić na czarne jagody), które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, ze składników które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Podałam je ze świeżymi borówkami, odrobiną bitej(...)śmietany i sosem karmelowym . Pyszności! Scroll down for recipe in English Placuszki jogurtowe z jagodami (16 sztuk) Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii 4 łyżki cukru 2 łyżki rozpuszczonego masła 170 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g jagód (ok. 1 szklanki) jagody do podania sos karmelowy do podania
karmelowymoich ulubionych dań są placki ziemniaczane .... przyrządzane na różne sposoby. Dzisiejsze placki są wyrośnięte i pulchne i jak zwykle smaczne. No cóż, drożdże zrobiły swoje i placuszki wyrosły. Składniki: 700 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 2 dag świeżych) * 2 łyżki letniego mleka 2 jajka 1 średnia cebula sól(...)białek ubiłam sztywną pianę i również dodałam do masy ziemniaczanej. Delikatnie wymieszałam łyżką. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam placuszki. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Wyłożyłam na półmisek. Do tych pysznych placuszków podałam sos pieczarkowy Te placki smakują również ze śmietaną. Właściwie każdy ma swój ulubiony
Kuchnia u KrysiAromatyczne, puchate, delikatne, słodko - kwaskowe - takie są te moje placuszki. Porzeczki czarne zajadam jak szalona, zawsze je lubiłam choć większość osób mnie wyśmiewało mawiając że zajadam "aptekę". No to powiem tak: wolę zajadać taką "aptekę" niż potem biegać po leki do apteki. Porzeczki czarne w tych placuszkach sprawdzają się idealnie. Kokosowe placuszki z czarną porzeczką. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieZawsze zastanawiałam się do jakiego ciasta lub deseru dodać czerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut, z każdej strony,na małym ogniu aż ładnie się zarumienią. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem, dekorujemy owocami i podajemy
Kulinarne Fantazje Marioli