Jedno z moich ulubionych śniadań, tuż obok owsianki ;) Bananowe placuszki na jogurcie z masłem orzechowym. Najlepiej, gdy masełko jest domowej roboty ( klik ). Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale również dodaje energii i jest niebywale smaczne! Ogromnym plusem jest czas przygotowania, który zamyka się w 10 minutach. Polecam! Składniki: (na ok. 12 sztuk) 2 jajka szczypta(...)masło orzechowe, olej, rozgniecione banany, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać trzepaczką do uzyskania w miarę jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię (można ją lekko natłuścić olejem) nakładać placuszki (jeden placuszek=2 łyżki masy). Smażyć z obu stron po kilka minut do zarumienienia. Podawać na ciepło z pokrojonym w plasterki bananem (tym odstawionym wcześniej) i masłem orzechowym. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieRacuchy drożdżowe to klasyka wśród kulinarnych recept ur . Chrupiące z wierzchu, delikatne i puchate w środku - takie właśnie wychodzą placuszki z poniższego przepisu. Racuchy to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub pożywny deser, w połączeniu z dowolnymi owocami, konfiturami lub miodem stworzą przepyszne danie, któremu nie spo sób się oprzeć . Najlepsze Racuchy Drożdżowe - Składniki: 500 g luksusowej mąki pszennej Lubella(...)wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Star aj my się nie dosypywać mąki, ponieważ placuszki stracą puszystość. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie za pomocą łyżki nam a cz a nej w wodzie nabieramy porcje ciasta i przekładamy
Słodka StronaTakie placuszki są idealną alternatywą dla zwykłych racuszków i jednocześnie doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Smakują rewelacyjnie - jak delikatna, kokosowa pianka. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo! (6 sztuk) 2 białka (duże) 3 łyżki cukru pudru (płaskie; u mnie zmielony ksylitol) 1-2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek wiórek(...)Całość delikatnie wymieszać - uzyskując puszystą i jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeSpóźniony wpis i spóźnione śniadanie. Placuszki, które miały być poranną rozkoszą stały się pysznym podwieczorkiem. To nic! Proste w przygotowaniu pancakes na kefirze, z drobinkami czekolady, w duecie z morelami. Bossskie! Pancakes stracciatella czyli placuszki z drobinkami czekolady ciasto: 300 ml kefiru lub maślanki 1 jajko 50 g drobnego cukru 250 g maki pszennej płaska łyżeczka proszku(...)składniki ciasta wkładamy do miski i energicznie mieszamy. Dorzucamy czekoladę, łączymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po łyżce ciasta. Ciasto jest dość gęste więc należy je rozprowadzić by placuszki były cieńsze. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami
Dzieje kuchennej WiewióryPrzyznam się szczerze, że w mojej lodówce nie znalazłam jajek, a miałam ogromną ochotę na jakiekolwiek placuszki. W tej wersji są wegańskie, więc są bardzo, bardzo zdrowe! Składniki: 5 łyżek mąki owsianej* 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu 1/3 szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki wody gazowanej * Mąka owsiana bardzo(...)intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków. Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą, aby uzyskać gęstą papkę. Do produktów sypkich dodajmy mleko i wodę, a następnie "elastyczne jajko". Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać masę gęstej śmietany. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi
Truskawkowa FiestaDziś zapraszam na pyszne placuszki z kabaczka, podane z sosem czosnkowym. Placuszki z kabaczka(...)Kabaczka odcisnąć z nadmiaru soku , dodać cebulę, koperek i pozostałe składniki , dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor. Placuszki po smażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiPlacuszki z cukinii to naprawdę smaczna i prosta do przygotowania przekąska na słono. Placki są l ekko czosnkowe i delikatnie zielone :) Idealne do smażenia. Takie placuszki możecie podać, np. ze śmietaną, sosem czosnkowym lub bez żadnego dodatku. Szczerze polecam! Składniki: 1 młoda cukinia (waga po odcięciu końcówek ok. 300 g) 8-10 płaskich łyżek mąki pszennej 2 łyżki posiekanego(...)mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dosypać więcej mąki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu (placuszki powinny się zarumienić). Usmażone placki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
UgotowaćLubię słodkie śniadania, zdecydowanie bardziej niż klasyczne kanapki, a te placuszki jogurtowe z jagodami z decydowanie przypadły mi do gustu. Wilgotne i puszyste, z dodatkiem jagód (u mnie borówki amerykańskie, ale można je swobodnie zamienić na czarne jagody), które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, ze składników które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Podałam je ze świeżymi borówkami, odrobiną bitej(...)śmietany i sosem karmelowym . Pyszności! Scroll down for recipe in English Placuszki jogurtowe z jagodami (16 sztuk) Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii 4 łyżki cukru 2 łyżki rozpuszczonego masła 170 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g jagód (ok. 1 szklanki) jagody do podania sos karmelowy do podania
karmelowymoich ulubionych dań są placki ziemniaczane .... przyrządzane na różne sposoby. Dzisiejsze placki są wyrośnięte i pulchne i jak zwykle smaczne. No cóż, drożdże zrobiły swoje i placuszki wyrosły. Składniki: 700 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 2 dag świeżych) * 2 łyżki letniego mleka 2 jajka 1 średnia cebula sól(...)białek ubiłam sztywną pianę i również dodałam do masy ziemniaczanej. Delikatnie wymieszałam łyżką. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam placuszki. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Wyłożyłam na półmisek. Do tych pysznych placuszków podałam sos pieczarkowy Te placki smakują również ze śmietaną. Właściwie każdy ma swój ulubiony
Kuchnia u KrysiAromatyczne, puchate, delikatne, słodko - kwaskowe - takie są te moje placuszki. Porzeczki czarne zajadam jak szalona, zawsze je lubiłam choć większość osób mnie wyśmiewało mawiając że zajadam "aptekę". No to powiem tak: wolę zajadać taką "aptekę" niż potem biegać po leki do apteki. Porzeczki czarne w tych placuszkach sprawdzają się idealnie. Kokosowe placuszki z czarną porzeczką. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieZawsze zastanawiałam się do jakiego ciasta lub deseru dodać czerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut, z każdej strony,na małym ogniu aż ładnie się zarumienią. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem, dekorujemy owocami i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolimałych słodkości. Moje małe, puszyste ciasteczka upiekłam na mące ryżowej. Uwielbiam ją. Odkąd zaczęłam z nią eksperymentować zawsze mam jej zapas w kuchni. Najczęściej wykorzystuję ją do przygotowania śniadaniowych placuszków – pyszne placuszki jogurtowe na mące ryżowej lub lżejsze placuszki twarogowe . Polecam Wam do spróbowania oba przepisy. A wracając do ciasteczek… Są mięciutkie, z lekką kokosową nutą, lekko przypominają
Słodkie okruszkiPlacuszki z cukinii to smaczna propozycja na letni obiad. Dodatek cebuli i czosnku sprawiają, że placuszki są aromatyczne i mają wyrazisty smak. Składniki na około 20 małych placuszków: 500 g cukini (2 średnie cukinie) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól olej do smażenia Cukinie myjemy i osuszamy. Razem
Trzeci talerzokazyjnej cenie to nie zawahałam się z zakupem. Oczywiście wtedy trzeba było wymyślić do czego je wykorzystać poza zjedzeniem ich saute :). Na myśl przyszły mi owocowe placuszki w sam raz na piątkowy obiad. Dla kogo: dla kochających placuszki dla lubiących zdrowe obiady dla tych, którzy lubią wykorzystywać owoce sezonowe wszędzie gdzie się da Składniki: 400g jogurtu naturalnego 150g mąki pszennej(...)100g mąki pełnoziarnistej 3 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia czereśnie - tyle ile wciśniemy do placuszków (ok. 2 szklanek) miód/syrop klonowy - do polania - opcjonalnie Wykonanie: Jajka wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym - najlepiej zmiksować. Dodać mąkę (2 rodzaje) przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej
Mania Wypiekania