Przepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej. W zasadzie możecie je przyrządzić na słodko, lub w wersji wytrawnej - z ulubionymi dodatkami. Nie mniej jednak - świetnie pasuje do nich żółty ser, który kusząco się ciągnie i rozpływa w ustach. Polecam! (około 9 sztuk) 2 jajka 5 łyżek mleka 5 łyżek mąki kukurydzianej(...)odstawić na około 2-3 minuty. (Mąka napęcznieje.) Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują, ale w wersji ciepłej - ciągnący się ser jest rewelacyjny
Di gotujeMałe, pyszne placuszki na śniadanie będą wspaniałym początkiem dnia. Ja podałam borówki amerykańskie ale tutaj pełna dowolność, dodajcie swoje ulubione owoce. Placuszki są puszyste i pachnące, zachęcam do skosztowania. Maślankowe placuszki z borówkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePlacki z cukinii z serem feta Wcześniej już pisałam, że cukinię lubię w każdej postaci, tym razem postanowiłam zrobić placuszki. Bardzo dobre, chrupiące i nawet mój mąż nie przepadający za cukinią zajadał się nimi. :) Przepis: Składniki: (27 placuszków) 3 małe cukinie 200 g sera feta 3 jajka 4 łyżki mąki 200 ml kwaśnej śmietany pęczek szczypiorku sól(...)ewentualnie jeszcze solą. Ale pamiętajmy, że już sam ser feta jest dość słony. 4. Gdy wszystkie składniki już połączymy, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy partiami nasze placuszki, do czasu aż z oby dwu stron będą złociste. Placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 5. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z szczypiorkiem. Smacznego
Mój pomysł nakońcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (osączone z nadmiaru tłuszczu) z ulubionym sosem. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Placuszki przyrządzane na większej ilości oleju
Di gotujeOdlej powstały płyn i połącz obie masy. 4. Dodaj mąkę, jaja, śmietanę i przyprawy. 5. Całość dokładnie wymieszaj. 6. Rozgrzej olej na patelni i układaj na niej łyżką okrągłe placuszki. 7. Smaż z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Placuszki same w sobie są dość łagodne, dlatego warto urozmaicić ich smak dipem jogurtowo- ziołowym. Dip: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ząbek(...)szczypiorek sól, cukier 1. Jogurt wlej do miseczki. 2. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany szczypiorek, listki tymianku, sól i cukier ( według uznania). 3. Całość dobrze wymieszaj. Placuszki podawaj na gorąco w towarzystwie dipu. :) Bon appetit
Kuchnia w Słońcu Skąpananiej beta- karoten opóźnia powstawanie zmarszczek, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i poprawia wygląd i kolor skóry. Do całej tej warzywnej historii załączam Wam powstałe w Kuchni ziołowe placuszki z marchewki. Są przepyszne, zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi. Obieraczki w dłonie! To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym(...)smaku Sposób przyrządzenia: 1. Marchew zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 3. Wymieszaj ze sobą warzywa i dodaj pozostałe składniki- połącz dokładnie. 4. Placuszki smaż na złoty kolor z dwóch stron- uważaj, żeby nie były zbyt grube! Dip: 1. Do miseczki wlej jogurt. 2. Przeciśnij do niego przez praskę czosnek. 3. Dodaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanajeśli miałby to być odgrzewany z poprzedniego dnia obiad. Obiad na śniadanie to może niekoniecznie, ale już śniadanie na obiad? Czemu nie, jeżeli będą to pyszne, delikatne a sycące placuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej(...)cukru i śmietany oraz ze świeżymi borówkami. Są cudowne nie tylko ciepłe, chociaż z tej porcji niewiele zostało do wystudzenia. A powstaje z niej około 24 sztuk niemałych placuszków. Teraz, kiedy jesień już nie w progu, ale wsadziła już nie tylko stopę za próg, ale całą swą postać, warto wygrzebywać coraz więcej pomysłów na cieplutkie śniadania. Weekend tuż tuż
I tu będę miała takie teniesmaczne. Były szkliste, ciapowate, do niczego po prostu. Patrzyłam w garnek jak sroka w kość i zastanawiałam się, co zrobić. Zaczęłam dodawać do garnka przyprawy, wymieszałam i zrobiłam ziemniaczane placuszki. W takiej wersji okazały się naprawdę smaczne. Były dobre na tyle, że na pewno od czasu do czasu do nich wrócę. Polecam. Składniki: • gotowane ziemniaki • przyprawy: pieprz, czosnek, przyprawa(...)ziemniaków • opcjonalnie: szczypiorek, natka pietruszki • olej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować, utłuc. 2. Dodać przyprawy, wymieszać. Formować placuszki. 3. Można dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. 4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść placuszki ziemniaczane i smażyć na rumiano z obu stron tak, aby powstała zewnętrzna, chrupiąca skórka. 5. Podawać zamiast ziemniaków z wody. Smacznego
W mojej kuchnimożna zrobić placuszki z dwóch składników? No pewnie, że tak! Wystarczy zaopatrzyć się w jajka i banany. Reszta robi się sama... Pomysł widziałam kiedyś na Instagramie ;) Z przepisu otrzymacie dwie porcje- ok. 15 placuszków takich jak na zdjęciach. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 placuszków) 2 jajka 2 banany odrobina oleju do wysmarowania patelni
Nastoletnie WypiekaniePrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno także się sprawdzą - nawet jaką przekąska do szkoły, czy pracy. Przeważnie robiłam je w wersji na słodko (np. takie - klik ), ale takie wytrawne to również wielka pyszność. W zasadzie możecie mieszać swoje ulubione dodatki(...)szynkę. Całość ponownie powoli wymieszać i doprawić o smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujepropozycję pysznych placuszków, na kolację, obiad jak wolicie. Placuszki są mięciutkie i szybkie w przygotowaniu, podałam je z jogurtem malinowym, smakowały wybornie:) Zapraszam :) Składniki: 1/2 l mleka 3 jajka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 175 g jogurtu malinowego Jogobella mleko 3 szklanki mąki pszennej typ 550 olej do smażenia Wykonanie: Do garnuszka pół(...)okrągłą końcówką. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, wyciskamy ciasto w formie ślimaka. Pieczemy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Ja placuszki podałam z jogurtem malinowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikiedy odkryłam mąkę z migdałów ziemnych (orzechów tygrysich) robię takie placuszki przynajmniej 2 razy w tygodniu z różnymi dodatkami. Jednak w zestawie z figami, podgrzanymi malinami i orzechami włoskimi podbiły moje serce, więc dzielę się z Wami przepisem ;) Placuszki te można potraktować jako deser, przekąskę popołudniową, albo niedzielne leniwe śniadanko. Składniki: 7 łyżek płatków quinoa 6 łyżek mąki(...)łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Ja używam malutkiej patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki mają odpowiedni rozmiar
Quinoa Raz!składniki na placuszki: 300 g sera białego tłustego lub półtłustego 2 żółtka z świeżych jaj, najlepiej wiejskiech 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub więcej) 1 szczypta proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i przy pomocy widelca mieszamy, rozcieramy, aż składniki się połączą. Następnie(...)łyżką nabieramy porcję masy i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe placuszki. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło oprószone cukrem pudrem z sosem malinowy. składniki na sos malinowy: 200 g świeżych malin lub mrożonych 50 g cukru opcjonalnie w wersji dla dorosłych: 50 ml czerwonego wytrawnego wina lub nalewki malinowej wykonanie
Domowy Smak JedzeniaDziś są moje imieniny więc zaserwowałam sobie takie oto placuszki na śniadanie. Pyszne, puchate i zniknęły szybko, do porannej kawy smakowały wybornie. Polecam serdecznie wszystkim smakoszom placuszków. Placuszki z serkiem i maślanką z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJedno z moich ulubionych śniadań, tuż obok owsianki ;) Bananowe placuszki na jogurcie z masłem orzechowym. Najlepiej, gdy masełko jest domowej roboty ( klik ). Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale również dodaje energii i jest niebywale smaczne! Ogromnym plusem jest czas przygotowania, który zamyka się w 10 minutach. Polecam! Składniki: (na ok. 12 sztuk) 2 jajka szczypta(...)masło orzechowe, olej, rozgniecione banany, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać trzepaczką do uzyskania w miarę jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię (można ją lekko natłuścić olejem) nakładać placuszki (jeden placuszek=2 łyżki masy). Smażyć z obu stron po kilka minut do zarumienienia. Podawać na ciepło z pokrojonym w plasterki bananem (tym odstawionym wcześniej) i masłem orzechowym. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie