Pogoda nie zachęca nas do szaleństw, więc dzisiaj coś ciepłego. Taki placuszki na maślance, z dodatkiem mąki ryżowej i owocami, to doskonały sposób na poprawę humoru. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolację. Na deser też Nie wymagają dużego nakładu pracy, bo poza starciem jabłka, mieszamy jedynie składniki na gładką, dość gęstą ale nie za gęstą masę. Przyznam się(...)Mieszamy. \r","Je\u015bli ciasto jest baaaardzo g\u0119ste, dolewamy odrobin\u0119 mleka.\r","Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.\r","Sma\u017cymy na gor\u0105cym oleju.\r","Gotowe placuszki wyjmujemy na talerz i papierowy r\u0119cznik.\r","Serwujemy z d\u017cemem lub cukrem pudrem.\r"]} Drukuj Placki na maślance z mąką ryżową, jabłkami i borówkami Składniki Mąka pszenna
Mieszam w GarnkuPlacki z ricotta…Uwielbiam wszelkie placki i placuszki. Placki z ricotta to nowy przepis na amerykańskie pancakes , których dawno nie przyrządzałam. Ale dzisiaj jest niedziela,mam dużo czasu i mogę zrobić dzieciom placki na śniadanie. Bardzo lubię ricotta , a jeśli wolicie inny twarożek to z pewnością możecie go wykorzystać do tego przepisu . Placuszki serowe są bardzo puszyste i smakują(...)suche składniki i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Smaż okrągłe placki po obu stronach. Aby placki były równe użyj łyżki miarki o pojemności 50 ml lub patelni do smażenia placuszków. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Placki z ricotta i cytryną appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPrzepis autorski (mój). Lubię przyrządzać różne potrawy z tofu , więc te placuszki od razu zapowiadały się na hit śniadaniowy i nie tylko. Są proste w przygotowaniu i sycą. Możecie użyć dowolnego tofu i/lub mąki pszennej - tym samym tworząc wersję wytrawną, na słodko, z glutenem bądź bez. Koniecznie spróbujcie! (około 8 sztuk) 1 słoiczek tofu pomidorowego (175g; użyłam z eSłoneczka(...)minuty. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (U mnie 1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. (Ostrożnie przewracać, gdyż na początku są delikatne
Di gotujepewnie da się zauważyć na moim blogu. Kiedy dania są śliczne i cudnie się prezentują wystarczy prosta fotografia, która odda cały ich urok. Tak jak w tym wypadku. Proste placuszki na bazie zmiksowanego banana i jajek, usmażone i podane z malinami z ogródka mojej wspaniałej babci w miseczce z ananasa, nie z ogródka babci :P Zdrowie, proste danie, które zachwyca(...)maliny cały ananas ziarenka wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Banana miksuję z jajkami i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Na rozgrzanym oleju smażę niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Ananasa kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Miąższ kroję w kostkę. Placuszki podaję z ananasem i malinami w wydrążonej połówce owocu. Można polać syropem
Mango PapajaMoja córeczka uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki. Zaletą jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Dodatkowo możemy wykorzystać ulubione owoce lub w ogóle przemycić je w daniu. Zróbcie a Wasze dzieci je pokochają! 125 g półtłustego twarogu 40 g budyniu waniliowego (w proszku) 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) ¼ szklanki mleka 1 jajko ¼ łyżeczki cynamonu Garść borówek 2 łyżki rodzynek(...)cukier waniliowy oraz cynamon. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta). Smażyć możemy również na oleju kokosowym
VioletoweKucharzenieogórka. Ależ one pyszne! Wspaniale smakują w połączeniu ze świeżą miętą, ale że nie wszyscy lubią jej smak, więc pominęłam jej dodatek do ciasta, a jedynie posiekaną - posypałam placuszki. To będzie obowiązkowy smak każdych wakacji. Spróbujcie! (około 7-8 sztuk) 220-250 świeżego ogórka szklarniowego 1 jajko 2 łyżki mąki czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: listki(...)całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z posiekaną miętą. #MyVictorinox
Di gotujeNiezwykle puszyste i delikatne, bez grama żadnych spulchniaczy. Babcie to miały swoje sposoby, żeby było smacznie. Te delikatne placuszki to obowiązkowe danie, podczas pobytów wnuków u prababci. Najlepsze Składniki: 6 kopiastych łyżek mąki 3 łyżki mleka 2 jajka sól dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Do maki dodajemy mleko, dodajemy też żółtka, delikatnie mieszamy. Białka ubijamy(...)piane z dodatkiem soli, dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, tylko tyle aby połączyć składniki. Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzany olej. Uważamy przy przewracaniu, placuszki są delikatne. Usmażone na rumiano z obu stron posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniLubicie śniadania na słodko? ja bardzo i zazwyczaj robię takie w weekendy, kiedy mam nieco więcej czasu. Dzisiejsza propozycja to placuszki z ricotty, które można zrobić w każdy dzień tygodnia, bo są błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i usmażyć. Placuszki mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Takie śniadanie w towarzystwie cudownie kwaskowatego i prozdrowotnego dżemu(...)olej do smażenia – u mnie kokosowy mąka do panierowania placków W miseczce wymieszać ricottę, oba cukry, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki się połączą formować niewielkie placuszki i obtaczać je w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z lubionym dżemem, cukrem pudrem. Artykuł PLACKI Z RICOTTY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaPlacki cukiniowe z dodatkiem marchewki oraz ryżu to pomysł na szybki i sycący obiad. Poniższe placuszki są wilgotne w środku i naprawdę świetnie smakują. Podczas obtaczania w bułce tartej, placuszki mogą się lekko „rozkruszyć”, dlatego po panierowaniu należy je ponownie wyrobić (formułując placek). Składniki na 12 placków: 1,5 sztuki młodej i cienkiej cukinii (wagowo około 350 g) 1 średniej(...)Składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Z masy formować placki, które należy obtoczyć w bułce tartej. Jeżeli po panierowaniu, placki lekko Wam popękają to należy je ponownie wyrobić (tj. uformować placuszek). Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu. Wygląd ugotowanej marchewki i ryżu Masa przed i po wymieszaniu Smażenie placków
Ugotowaćśniadanie albo na obiad a jesteście bardzo głodni , zróbcie te placki :) Zadowolenie gwarantowane :) Ja do wersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie , wszystko to co wymagamy od placuszków. Można polać je dowolnym serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypać np. borówkami. Składniki : 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 220 ml mleka(...)miski wlewamy mleko, rozpuszczone masło i jajka. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy. Nakładamy na rozgrzana patelnię po 2-3 łyżki ciasta i smażymy pulchne placuszki. Smażymy do czasu jak ładnie podrosną w górę i pojawią się pęcherzyki powietrza o odwracamy na druga stronę. Tak usmażone placuszki polewamy serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypujemy dowolnymi
Różne smaki w kuchnikoniec końców, nie mając sprecyzowanego planu, postanowiłam, namoczyć groch i czekać do jutra na olśnienie. Na szczęście rano obudziłam się już z głową pełną pomysłów i tak powstały wegańskie placuszki z grochu. Groch to jeden z podstawowych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jest on bogatym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, składników mineralnych: potasu(...)niedoceniona. To ogromny błąd, gdyż stanowi ona świetną bazę do obiadu, a wszystko za sprawą uczucia sytości, jakiego doświadczamy po jej spożyciu. Pokochajmy więc groch, mam nadzieje, że moje placuszki będą małym krokiem w kierunku tej zasłużonej miłości. :) Składniki (porcja dla 4 osób): 300 gram grochu łuskanego dwie spore cebule cztery ząbki czosnku sól pieprz kminek papryka ostra olej
Smiling Shrimpzawrót głowy. Otóż znowu przedstawiam Wam przepis na "coś" z cukinii. No, ale cóż zrobić. Cukinie tak ładnie patrzą z grządki, żeby je tylko zerwać. Dzisiaj dla Was placuszki z cukinii. Proste, tanie i bardzo smaczne:) Składniki: 2 średnie cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki soli pieprz 2 jajka ok.6 łyżek mąki pszennej olej Przygotowanie: 1. Cukinie(...)nadmiar wody. 2. Cebulę trzemy na tarce, czosnek drobno kroimy i dodajemy do cukini. 3.Dodajmy jajka i mąkę - dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz do smaku ( wg. uznania). 4. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju. Gotowe:) Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie - można dodać trochę mąki. Placuszki po usmażeniu warto odsączyć z oleju ręcznikiem papierowym. Podajemy same, ze śmietaną lub sosem czosnkowym
la cucharaMoje dziecko mogłoby jeść na kolację tylko jaja. Pod każdą postacią co prawda, ale ile można ? Dlatego często staram się proponować jednak jakieś urozmaicenia. Tym razem postawiłam na placuszki. Ciasto jak naleśnikowe, ale porcje mini mini. Placuszki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno - można zabrać ze sobą na spacer jako przekąskę. Przepis podaję na 3 osoby(...)mleka 1/2 szklanki wody (może być gazowana) Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką masę - będzie przypominać gęstą śmietanę smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, formułując małe placuszki udekorować cukrem pudrem lub syropem klonowym - podawać z ulubionymi owocami Smacznego
Gotowanie z pasjądomu później dojedzie, to ten czas na początek Miśce chce poświęcić. Ale tydzień minął i jakoś wszystko sobie poukładaliśmy. A jak weekend to wspólne śniadanie. Polecam bardzo placuszki, bo jaja codziennie to może jednak egzaminu by nie zdały. Tzn nie u mnie, bo u Miśki tak ;-) Czas na truskawki już powoli się kończy, dlatego staram się przemycać gdzie się(...)robimy otwór i wbijamy do niego jajo wlewamy połowę mleka i dokładnie mieszamy stopniowo dolewamy resztę mleka aż wszystkie składniki się połączą - ciasto powinno przypominać konsystencję gęstej śmietany placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła (można również bez tłuszczu) - ok 2 łyżek ciasta na placuszek Misia już nie mogła się doczekać :) Smacznego
Gotowanie z pasjąwolnego więc można przygotować z Miśką śniadanie. A żeby to nie było jajko albo parówka, powstały placuszki. Dodatek kakao spowodował zmianę koloru placuszków, natomiast brak jaja w domu udowodnił, że i bez niego coś wyjdzie ;) Składniki: 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1 szklanka mleka (można zastąpić(...)jogurtem, kefirem czy maślanką) Przygotowanie: w osobnych miseczkach mieszamy osobno mokre i suche składniki do suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy na rozgrzanej patelni smażymy na złoto placuszki z 1 łyżki ciasta Podajemy z owocami, miodem czy jogurtem. Smacznego
Gotowanie z pasją