mąki pszennej. Przechodząc na dietę bezglutenową na jakiś czas musiałam z nich, z ogromnym żalem, zrezygnować. Dopiero skomponowanie własnej mąki bezglutenowej sprawiło, że mogę ponownie cieszyć się chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi. Podaję przepis na szybkie, bezglutenowe placuszki ziemniaczane. Przepis jest w dużej mierze na oko, ponieważ po prostu babcia nauczyła mnie ich robić:-) Składniki: 500 g surowych ziemniaków 1/2 małej(...)sprawia, że otrzymujemy surową pulpę ziemniaczaną. Ja oszczędzam swoje palce i czas i ścieram ziemniaki na zwykłej jarzynówce. Wychodzą wiórki ziemniaczane i to sprawia, że po usmażeniu mamy chrupiący placuszek zamiast glinianej konsystencji. Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynówce. Obraną 1/2 małej cebuli również ścieramy na tarce jarzynówce ale tej o drobniejszych oczkach. Łączymy składniki dodając jajko, sól i odrobinę pieprzu
Ze smakiem bez glutenuczęściej znajdować czas w kuchni, aby upichcić coś smakowitego. Tym razem udało nam się zjeść wspólnie śniadanie, którym nie były płatki zalane mlekiem Prawdziwym rarytasem okazały się nasze ulubione placuszki śniadaniowe, tym razem z mąki ryżowej i bananów polane słodkim karmelem, który został z mini serniczków Macierzyństwo uczy organizacji czasu i myślenia perspektywicznego, stąd ponowne użycie sosu karmelowego 12 placuszków(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany karmel: JAK W TYM PRZEPISIE Wszystkie składniki pomieszać w misce. Banany obrać, pokroić w paseczki, dodać do masy Zrobić karmel jak w przepisie Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni, podawać z bananami polanymi karmelem P. S. Szybkie, łatwe i przyjemne
Ania i Marcin gotująWspaniałe śniadanie! Wystarczy chwilę pokrzątąć się w kuchni a śniadanie na ciepło gotowe. Miałam lekkie obawy przed mąką jaglaną, ale jak spróbowałam placuszków, przestałam. Podawaj placuszki ze śmietanką, owocami, dżemem, ulubioną konfiturą, zajadaj z dodatkiem suszonych owoców, pestkami dyni, orzechami, posypane cukrem pudrem, lub.. po prostu jedz same i rozkoszuj się ich delikatnym smakiem. O! Uwaga! mąka jaglana(...)poszukać odpowiedniej dla Was, by smak aż tak bardzo Wam nie przeszkadzał. Składniki: 1,5 szklanki mąki jaglanej 1 szklanka mleka 1,5 łyżki cukru pudru, można posłodzić placuszki zamiennie miodem, jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej słodkich dodatków szczypta soli łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia - można też bez dodatku tłuszczu usmażyć na patelni do naleśników Przygotowanie
Zasmakuj KuchniSzybkie placuszki, pyszne śniadanie w kilka minut na stole. Taki był zamysł i rzeczywiście tak wyszło. Na śniadanie placuszki uwielbiamy i tym razem smakowały wybornie. Podałam je z miodem gryczanym ale tutaj pełna dowolność, może to być ukochany dżem, syrop klonowy czy syrop z agawy. Szybko sycą brzuchy, polecam. Najprostsze placuszki z maślanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedziś zapraszam na bardzo puszyste placuszki ziemniaczane , Ja osobiście uwielbiam placki ziemniaczane i bardzo często goszczą na moim stole , smakują mi z każdymi dodatkami , czy ze śmietaną , czy sosem klonowym , po porostu uwielbiam , spróbuj takiej wersji może i tobie zasmakują . Potrzebne nam będą ( dla jednej osoby ) 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebulka 2 łyżki mąki(...)dokładnie mieszamy , po wymieszaniu dodajemy nasze wcześniej ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy , a kiedy nasze ciasto ziemniaczane jest gotowe , rozgrzewamy patelnie z olejem i zaczynamy smażyć nasze placuszki , aż do wykorzystania całego ciasta ziemniaczanego , po usmażeniu placuszków , mamy gotowe jedzonko do podania . Smacznego
Mój SmakPlacuszki z serkiem wiejskim to pomysł na słodką i błyskawiczną do przygotowania przekąskę. Placuszki z poniższego przepisu są puszyste, miękkie i bardzo smaczne. Zachęcam do usmażenia :) Będzie zaskoczeni, jak z niewielkiej ilości składników można wyczarować pyszną przekąskę na słodko. Składniki na porcję dla 2 osób (12 sztuk): 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g) 4 łyżki domowego cukru waniliowego(...)usmażeniu, przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem, posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić owocami. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany Smażenie placuszków (na małym ogniu
UgotowaćMieszamy całość z jogurtem naturalnym i zmiksowanym wcześniej bananem, przekładamy do słoiczka i wstawiamy na jakiś czas do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego. :) Bananowe placuszki owsiane Powszechnie znane i lubiane, ekspresowe w przygotowaniu i pyszne. Bez problemu można zapakować w pudełeczko i wziąć ze sobą do pracy lub szkoły. Naturalnie słodkie, nie potrzebują dodatku grama(...)napęcznienia. Dodać jajko, rozgniecionego banana, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, chwilę przemieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowy) po kilka minut z każdej strony. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie polewa z masła orzechowego, plasterki banana i pomarańczy. 👌 Pełnoziarniste kanapki z twarożkiem, rukolą i pomidorem Kolejna mega
Kuchnia Ellietrakcie warsztatów przygotowaliśmy: terrinę z wątróbki cielęcej po wenecku terrinę wieprzową z suszonymi owocami i pistacjami jagnięcinę po neapolitańsku z zielonym groszkiem duszony ogon wołowy alla vaccinara smażone placuszki z ryżu po florencku Wszystkie dania wyszły nam przepyszne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety i terriny, więc terrina z wątróbką cielęcą podana z ciepłą chrupiącą bagietką to był strzał w dziesiątkę(...)zawiesistym sosie przygotowanym na bazie selera naciowego, cebuli, marchewki, pulpy z pomidora i oczywiście dużej ilości czerwonego wytrawnego wina. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie również deser, czyli smażone ryżowe placuszki. Były bardzo delikatne i aksamitne w środku, a z zewnątrz chrupiące. Cudnie pachniały cytryną, a jedzone na gorąco z odrobiną cukru pudru - po prostu niebo w gębie ! Muszę zerknąć
Kulinarne przygody GatitySyrniki są to małe rosyjskie placuszki z twarogiem. Do nich można dodać rodzynki, jabłka - wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady. Sładniki: - kostka twarogu chudego (200-250g) - 4 łyżki cukru - jajko - 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki - jeżeli masz inny(...)Przygotowanie: 1. Twaróg rozdrabniamy (można przecisnąć go przez praskę, aby był delikatny), dodajemy mąkę, cukier oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Rozgrzewamy olej na patelni. 3. Formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące, kładziemy na rozgrzany olej. 4. Smażymy do czasu, aż się zarumienią. Świetnie smakują z domowymi powidłami, posypane cukrem pudrem bądź oblane gorącą czekoladą. Jeżeli korzystasz
My World by Dagmara Rekwyobrażam sobie poranka bez kawy do tego stopnia, że bardzo czesto dodaję ją także, do swoich potraw. Tym razem przyrządziłam delikatne w smaku jaglane placuszki podane z kawowym twarożkiem, liofilizowaną żurawiną i pistacjami. Kawa w serku jest mocno wyczuwalna, natomiast nie jest to smak na tyle intensywny, żeby przeszkadzał np. dziecku. Moja córka delektowała się tym daniem równie mocno(...)roku życia. Bywa, że rano moje dziecko wypija cały kubeczek i cieszy się, że wszyscy rano piliśmy kawkę :) A smakuje nam ona zarówno solo jak i z mleczną pianką. Placuszki podaję zazwyczaj na leniwe, weekendowe śniadania, ale nic nie stoi na przeszkodziem, aby kaszę ugotować sobie dzień wcześniej. Wtedy można przygotować też twarożek, który przechowywany w lodówce nie zepsuje się
Mienta blogPancakes, po naszemu placuszki :) Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne. Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka* mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko - 1/4 łyżeczki(...)ORZECH lub inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmyjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny aby wchłonął nadmiaru tłuszczu. Placuszki podajemy z konfiturą z wiśni lub jogurtem naturalnym. Smacznego
kgwjanczewojabłka. Wszystko dokładnie wymieszałam i już gotowe do smażenia. Masa ma mieć konsystencję masy takiej jak np. na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i kładłam łyżką niewielkie placuszki. Raczej cieńsze niż grubsze. Po chwili zmniejszyłam gaz i już na średnim ogniu smażyłam na złoty kolor. Delikatnie podważyłam łopatką i przewróciłam na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyłam na półmisek(...)przykryłam, żeby zabezpieczyć przed wystudzeniem. Chociaż, te placuszki są pyszne zarówno ciepłe jaki i zimne. Do takich placuszków idealnie pasuje syrop klonowy, cukier puder, owoce w syropie... co tylko chcecie, czego dusza zapragnie. A jak Wy zrobicie? Z czym podacie? Z owocami z syropu? Z cukrem pudrem? A może polane syropem klonowym? Jak by nie podać, będą smaczne, a dzieciaki
Kuchnia u Krysidawna miałam ochotę na takie placuszki, chrupiące, złociste, z ziołami. Bardzo smaczne, z dodatkiem ostrego sosu stanowią wyjątkową przekąskę na imprezy. Podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu czyli jajko i mąkę, połączyłam z kukurydzą z puszki, suszonym oregano i posiekaną natką z pietruszką. Kilka minut i gotowe! Pachną wspaniale, zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a przy otwartym(...)oknie w kuchni zapach doszedł z pewnością daleko! Placuszki z kukurydzy z ziołami Składniki: 1 puszka konserwowej kukurydzy 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy. Przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę i zioła. Mieszamy starannie, doprawiamy do smaku. Smażymy placuszki na rozgrzanej
Moja smaczna kuchniaDelikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki - możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich(...)dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest tu zbędny. Wszystko obowiązkowo posypać cukrem pudrem albo kleksami gorącej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, bitą śmietaną. Tak powstanie ciepły deser. Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody 2 łyżki
Zasmakuj Kuchni