dziecka wprost przepadam za kaszą manną, jabłkami i cynamonem. Moje skarby też lubią te smaki. Dlatego ostatnio postanowiłam przygotować na śniadanie szybkie, puszyste i bardzo smaczne jabłkowe placuszki z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami. Spróbujcie. Dla nas był to idealny początek dnia. Składniki: (na około 12 sztuk) 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 1 łyżka(...)jabłko i 3 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu kładziemy łyżką stołową porcję masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe. Idealnie smakują same lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkiProste puszyste placuszki drożdżowe idealne na kolację lub słodki obiad. Do ciasta dodałam starte jabłka ale można też dodać jakieś inne drobne owoce lub pokrojone w drobną kosteczkę albo zrobić wersję bez owoców i podać je już z gotowymi placuszkami. składniki: 500 g mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru(...)jabłka i ponownie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło obiętość. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką uformować placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, same lub z dżemem czy frużeliną
Monia miesza i gotujestudzimy. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12-16 części. Każdą z nich formujemy w gładkie kulki, które kolejno wałkujemy na placuszki grubości około 4 mm. Placuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy(...)nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe! Ciasto to nadaje się również jako baza do pysznych pizzerek, wystarczy placuszki posmarować łyżeczką keczupu, poukładać ulubione dodatki i upiec razem z cebulakami. Polecam
Rozpustne gotowaniemieszkam w rejonie gdzie mamy ich pod dostatkiem, oraz mam brata, który mnie tymi grzybami obdarowuje. Grzyby już mam pięknie ususzone,więc czas na wymyślanie, testowanie różnych przepisów. Do placuszków możemy wykorzystać ziemniaki, które nam pozostały z obiadu. Placuszki chłopskie, delikatnie w konsystencji, a zarazem konkretne w połączeniu z aromatycznym sosem grzybowych. Sos robi się bardzo szybko. Także danie obiadowe(...)energicznie mieszając. Zagotować, dodać grzyby i śmietankę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać polane sosem grzybowym. Kremowy aromatyczny sos grzybowy do tego delikatne, a zarazem konkretne placuszki, wszystko obsypane świeżą natką pietruszki ....czego chcieć więcej :) Takie widoki w naszych lasach możemy spotkać. Smacznego
Basia w kuchnimoja pociecha wprost przepadamy za placuszkami. W niektóre dni stosuję sprawdzone i lubiane przez nas przepisy. W inne eksperymentuje ze składnikami i smakami. Przyznam szczerze, że często powodem tych eksperymentów są poranne braki niektórych składników ;) Jednak bez względu na to dlaczego taki, a nie inny produkt jest częścią mojego przepisu liczy się efekt końcowy. Jeśli śniadanie znika w ustach uśmiechniętego(...)malucha, to nie ma nic cenniejszego. Dziś zapraszam Was na kolejne spontanicznie wymyślone delikatne bananowo-maślankowe placuszki śniadaniowe. Spróbujcie. Możecie je podać bez słodkich dodatków, wówczas otrzymacie śniadanie wyłącznie z naturalną bananową słodyczą. Składniki: 1 średni dojrzały banan 8 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko klasy M 1 szklanka maślanki odrobina oleju do smażenia Przygotowanie: Do miski
Słodkie okruszkiElsen i pieką w niej tarty i placki. Ich Salted Caramel Apple Pie (przepis) jest zdecydowanie warty grzechu! Tym razem jabłka w solonym karmelu wylądowały na puszystych placuszkach przygotowanych według przepisu Elizy Mórawskiej z książki O jabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto(...)przygotować karmel na patelni rozpuszczamy cukier, mieszamy, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie wrzucamy do niego pokrojone w kostkę jabłko. Placuszki podajemy z jabłkiem w karmelu, posypane posiekanym rozmarynem
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis już kiedyś pojawił się u mnie na blogu, jednak odbił się kompletnie bez echa - a szkoda, bo placuszki są naprawdę warte uwagi. Wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku, bardzo puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. A do tego syrop klonowy i prażone migdały i pyszne śniadanie gotowe <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12-15 placuszków: 1 szklanka(...)jajko, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok na 15 minut. 2. Patelnię bardzo mocno rozgrzewamy i zmniejszamy ogień do 3/4 mocy. Ciastko wlewamy małą chochelką tworząc placuszki i smażymy około 30 sekund do 1 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze tworząc "wieżę" z placków. Polewamy syropem klonowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Możemy je dodatkowo podać
My Culinary ArtPrzepyszne śniadanie Fit! Piękne i cudowne w smaku kokosowe placuszki podane z gorącym sosem malinowym. Czy jest sens pisać coś więcej? ;-))) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 kokosy - 2 białka - 2 żółtka - 2 łyżki mąki owsianej - 1 łyżka mąka pszennej - 100 ml mleka kokosowego - słodzik Kokosy obieramy ze skorupy. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy blenderem o dużej mocy na gładką masę. Dodajemy mąkę(...)żółtko i słodzik. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy. Całość mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej bardzo dobrej jakości, na jak najmniejszej ilości klarowanego masła. Placuszki przełożyłam ulubionym dżemem dyniowy, ale ten krok można pominąć. Polałam gorącym sosem malinowym. SOS MALINOWY: - 150 g malin - 70 ml wody - słodzik Maliny wymieszaj z wodą za pomocą widelca, rozgnieć maliny. Zagotuj
SMYKWKUCHNIKolejny wspaniały pomysł na wegetariańskie placuszki. Tym razem moje ulubione połączenie - szpinak + ser. Nie ukrywam, że jest to danie dość czasochłonne, ale z pewnością warte poświęcenia. Tym razem nie użyłam świeżego szpinaku, ale mrożonego w liściach - ten także świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno(...)podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku
Kuchnia EllieCoś ostatnio nie mogę nadążyć z wpisami :) Czekają cierpliwie aż znajdę chwilę czasu. Dziś mam dla Was coś na słodki podwieczorek:) Skusicie się na takie placuszki? Na ok 10 sztuk: 1 szklanka (250ml) kaszy manny błyskawicznej Kupiec 1 szklanka mleka 3.2% 5 łyżeczek cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 30g masła 5 śliwek węgierek Dodatkowo(...)wbijamy jajka, dodajemy przestudzone, roztopione masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz obrane ze skórek i drobno posiekany miąższ ze śliwek. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzanej małej patelce smażymy placuszki z obu stron. Jeśli wolimy bardziej chrupiące i mają je jeść dorośli, możemy przed nałożeniem każdego placuszka wysmarować patelkę masłem lub olejem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziejednak nie za bardzo umiała smażyć znanych nam dobrze naleśników na całą patelnię, cieniutkich, delikatnych i wspaniale smakujących z dżemem albo serkiem. Dlatego też przez wiele lat naleśnikami nazywałam placuszki z zatopionymi w środku kawałkami owoców. Z resztą do dzisiaj zdarza mi się popełnić straszliwe faux pas i nazwać placki naleśnikami, a przy tym wprowadzić w konsternację mojego M. Przepis(...)żeby placki nie rozlewały się po całej patelni. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, przy teflonowej można w ogóle pominąć tłuszcz, przy zwykłej lepiej polać patelnię odrobiną oleju przy pierwszych placuszkach. Na dużej patelni powinny się zmieścić 2-3 placuszki, z jednej łyżki wazowej ciasta każdy. Smażymy oczywiście na złoto, a podajemy z cukrem, cukrem pudrem albo jeśli ktoś lubi
Przepysznik - BLW i nie tylkobraku czasu na przyrządzenie czegoś pysznego, bądź jeśli się nad sobą zanadto rozczulę i postanowię się troszkę porozpieszczać. W każdym razie proponuję Wam na obiad gruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską(...)czasie ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée, dodać starty ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować z każdej kuleczkę. Kulki rozwałkować na cieniutkie placuszki, po środku natomiast umieszczać kopiasto łyżkę farszu. Następnie brzegi placuszka złożyć jak kopertę i leciutko rozwałkować, żeby się skleiły. Kłaść na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zmniejszyć ogień na średni, przykryć
Przepysznik - BLW i nie tylkoPlacuszki dyniowe miały być dziś na niedzielne śniadanie, ale cóż… zaspałam ;) Myślę, że równie dobrze można z nimi zaczekać do podwieczorku :) Są puszyste i delikatne, przypominają nieco amerykańskie pancake’i , ale dodatkowo mają pyszny dyniowy posmak. Składniki: 1 szklanka mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g purée z dyni (około 0,5 szklanki(...)wanilii i purée z dyni. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnie przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy około 2 łyżek ciasta na jeden placuszek, pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor. Placuszki można podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem lub masłem. Lub wszystkim naraz ;) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymłodzieży, ponieważ zawierają witaminy A, D, E i z grupy B oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, między innymi: potas, fosfor, wapń i magnez. Jedzmy zatem takie placuszki na zdrowie! Składniki (na 10 placuszków, czyli 2 porcje): 150 gram sera ricotta 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki gryczanej 1 jajko sól i pieprz olej(...)smażenia do podania: ulubione warzywa np. pomidor i rzodkiewka Ricottę, parmezan, jajko i mąkę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy placuszki- niezbyt duże, niech jedna łyżka stanowi jedną porcję ciasta. Smażymy po około minucie z każdej strony, następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwujemy ciepłe
Mango Papaja