placki - 22990 przepisów (strona:704/1533)

Makaron ryżowy z warzywami 105

wersji wegetariańskiej, możecie całkowicie też zrezygnować z dodatku białkowego na rzecz samych warzyw. Porada Zero Waste – resztki tego dania, które nam zostały, następnego dnia zawinęłam w dwa placki naleśnikowe otrzymując pyszne wrapy na lunch. PRZEPIS NA MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI Składniki na makaron ryżowy z warzywami (3-4 porcje): 250-300g tajskiego makaronu z ryżu białego

Dorota Smakuje
Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 64

cynamonem na stolnicę. Wykładamy na to masę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Chowamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 0,5 cm (dla ułatwienia można podzielić na mniejsze części) foremkami wykrawamy ciastka, łączymy resztki ciasta w kulę, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy różne wzory. Ciastka pieczemy

Tajemnice Smaku
Weihnachtsmarkt – Bożonarodzeniowy Jarmark w Rostocku 70

stanie – choć bardzo się staraliśmy Do wyboru były : różnego rodzaj „wursty” czyli tradycyjne niemieckie kiełbasy, pieczony prosiak z gorącą kapustą „na słodko”, oryginalne szaszłyki z karkówki, smażona wątróbka, placki ziemniaczane, smażone banany w cieście, prażone orzechy, owoce w czekoladzie, a nawet trafiliśmy na hiszpański przysmak churrios z nutellą – wszystkich stoisk ze słodkościami nie sposób wymienić. Można było popróbować

Tajemnice Smaku
Empanadas z cielęciną i warzywami 68

posiekaną natką pietruszki, startymi na tarce o drobnych oczkach jajkami i doprawiamy solą do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Na każdy placek kładziemy 2 łyżki farszu, smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem i zlepiamy jak pierogi. W rondlu rozgrzewamy olej. Empanadas smażymy z obu stron na złocistobrązowo. Podajemy od razu, wtedy są najsmaczniejsze

Tajemnice Smaku
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 91

jajka. Mieszamy i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy, odstawiamy na godzinę lub do podwojenia objętości. Stolnicę obwicie podsypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Delikatnie formujemy dłońmi prostokątny placek. Na ciasto wykładamy przygotowana wcześniej masę makową i rolujemy, czyli zawijamy. Kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 3 – 4 cm. Każdą rolką ściskamy od spodu, aby zapobiec

Tajemnice Smaku
Szarlotka czy Charlotte? 57

Szarlotka czy Charlotte? Klasyczna szarlotka to placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami, najlepiej winnymi, takimi jak szara reneta lub antonówka. Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego. “ W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się

Tajemnice Smaku
Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu 110

książkach kulinarnych? Warto czasami zastosować się do wskazówek mistrzów. Tajemnice smaku kryją się w szczegółach, w małych trikach, dzięki którym przygotujemy ciasto o wyjątkowej strukturze i smaku. Galette, czyli placek z kruchego ciasta obłożony owocami i zapieczony w piekarniku. Niby nic nadzwyczajnego, ale nie do końca. To ciasto jest wyjątkowe, a sekret jego wyjątkowości odkryłam w książce “Słodko

Tajemnice Smaku
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 71

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z tej porcji ciasta możemy przygotować jedna dużą focaccię, na całej blasze, lub dwie mniejsze. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placek dłońmi posmarowanymi obficie oliwą. Palcami robimy dołki na całej powierzchni ciasta, rozkładamy pomidorki koktajlowe oraz posiekany rozmaryn. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Tajemnice Smaku
Węgierskie ziemniaczane bułeczki, pogácsa – pogacze 54

tłuszcz. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na placek, na około 2 cm grubości. Ciasto nacinamy ostrym nożem w kratkę. Szklanką wycinamy kółka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, nacinamy

Tajemnice Smaku
Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi 95

ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podrośnie. Następnie dzielimy ciasto na pół, z każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Tajemnice Smaku
Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem 66

lepkie. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi). Kawałki rabarbaru wrabiamy w ciasto. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około

Tajemnice Smaku
Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą 94

wodę, krótko wyrabiamy. Ostrożnie zlepiamy z ciasta dysk, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.   Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostawiamy na papierze. Ricottę mieszamy z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wylewamy na ciasto, pozostawiając

Tajemnice Smaku
Sernik z …musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową 85

masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm. Ściągamy jeden arkusz papieru i wykładamy nim dno tortownicy, boki smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto układamy w foremce tworząc wysoki brzeg, dno nakłuwamy widelcem

Tajemnice Smaku
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 95

serkiem mascarpone. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę)  i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku

Tajemnice Smaku
Migdałowe ciasteczka Kavala 93

mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i posiekane migdały, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło, rozkłócone jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i dłońmi formujemy placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a następnie z kółek półksiężyce. Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania