jednolite i sprężyste ciasto. Przekrawamy je na 2 porcje. Gdy z jedną będziemy działać, drugą wkładamy pod ściereczkę kuchenną. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki, duży placek. Szklanką wycinamy krążki na pierogi, z jednej porcji wychodzi około 10 pierogów. Na każdym krążek układamy porcję farszu – około czubatej łyżeczki. Składamy każdego pieroga na pół, brzegi
Smaczna StronaCiasto dzielimy na 2-3 części, każdą rozwałkowujemy na większy prostokąt o grubości (najlepiej 4-5 mm, nie mniej niż 3 mm). Ja robię to partiami. Najpierw jeden placek, a potem kolejny tak samo. Na środek wykładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Potem zlepiamy (nakładam jeden brzeg na drugi, dociskam/zlepiam na całej długości łączenia i ostrożnie odwracam całość łączeniem
Słodkie okruszkikrokietów. Do głębokiego naczynia dodaj jajka, wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli – całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą do ubijania. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Na każdy placek kładź trochę farszu i lekko rozsmaruj. Boki naleśnika zagnij do środka i całość zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż
Kulinarny S.O.S.krokietów. Do głębokiego naczynia dodaj jajka, wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli – całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą do ubijania. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Na każdy placek kładź trochę farszu i lekko rozsmaruj. Boki naleśnika zagnij do środka i całość zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż
Kulinarne S.O.S.Orzechy łączymy z kakao, cukrem pudrem, dodajemy mleko i mieszamy do momentu otrzymania gładkiej pasty. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm, każdy z nich dzielimy na 8 części. Na każdej wykładamy porcję nadzienia. Następnie lekko naciągamy i zalepiamy nadzienie wygląda to jak pieróg
Rozpustne gotowanie250ml śmietany kremówki, • 150g cukru, • 150g zmiksowanych orzechów włoskich. Ubijamy śmietanę pod koniec dodajemy stopniowo cukier i serek następnie zmielone orzechy. Ubijamy do chwili aż krem zgęstnieje. Kremem przekładamy placki i łączymy je razem. x) Orzechy można wcześnie namoczyć przez kilka godzin jeśli są zbyt wysuszone Trzeba jednak zważyć przed moczeniem. Można się pokusić i zerwać z nich
Leśny Zakątekformujemy podłużny bochenek. Jedną stronę bochenka na całej długości spłaszczamy dość mocno dłonią lub dociskamy wałkiem do ciasta. Inną metodą formowania stollen jest rozwałkowanie ciasta na dość gruby, owalny placek i złożenie go pól, tak jakbyśmy składali naleśniki, a następnie jeszcze raz na pół. Uformowany stollen przekładamy do szerokiej keksówki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawygniatamy przez ok. 7-8 minut. Zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut. 2. Ciasto dzielimy na 8-10 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Małą szklanką wycinamy kółka, rozciągamy je trochę w palcach, a następnie na środek nakładamy po jednej czubatej łyżeczce farszu (lub mniej, jeśli robimy uszka). Składamy na pół
Be Fit Be Strongstolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać ostudzony miód z masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać sodę, przyprawę do pierników, jajka i zagnieść ciasto. Zostawić, żeby „odpoczęło”. Potem wałkować cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy
Strefa Zdrowego Żywieniaściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż całkowicie wyrośnie. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek. Na ciasto rozkładamy całą masę makową, równo ją rozprowadzając. Ciasto z masą tniemy na 5 cm. paski. Pierwszy pasek zwijamy w rulon i zwijamy z następnym
Kulinarne Fantazje Mariolikażdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego
Niedzielny kucharzkażdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego
Niedzielny kucharzwami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim zapomniałam. Miodownik który robiłam to były placki miodowe przełożone masą z kaszy mannej. Niedawno pojawiła się u mnie ogromna
Polska Zupaprzywiera, dzięki temu nasze mięso opieczemy równomiernie i szybko. Gofry czy biskwity będą puszyste ale i chrupiące. A nie jak w innych o małej mocy cienki gumowy placek. Urządzenie doskonale sprawdzi się do opiekania pity, tortilli czy burrito , nie potrzeba płyt grzewczych smarować żadnym tłuszczem, docenią to osoby które tłuszczów używać nie mogą lub są na diecie
Wanilia i Kardamonstole na grubość około 3mm. Wykrawamy szklanką krążki, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zwijamy brzegi uciskając porządnie. I tak do wykorzystania wszystkich krążków. Z pozostałości między krążkowych znów formujemy placek i dalej wykrawamy. I tak do wykorzystania ciasta. Tak samo robimy z 2 częścią ciasta. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę z łyżką oleju . Pierogi wrzucamy do wrzątku
Latosiowydom