placki - 22990 przepisów (strona:710/1533)

Świąteczne pierniczki – przepis 96

stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać ostudzony miód z masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać sodę, przyprawę do pierników, jajka i zagnieść ciasto. Zostawić, żeby „odpoczęło”. Potem wałkować cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy

Strefa Zdrowego Żywienia
EXPRESOWY ZAKRĘCONY MAKOWIEC + FILMIK 99

ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż całkowicie wyrośnie.  Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia.  Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek.  Na ciasto rozkładamy całą masę makową, równo ją rozprowadzając.  Ciasto z masą tniemy na 5 cm. paski. Pierwszy pasek zwijamy w rulon i zwijamy z następnym

Kulinarne Fantazje Marioli
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 136

każdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 119

każdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego

Niedzielny kucharz
Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami 140

wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim zapomniałam. Miodownik który robiłam to były placki miodowe przełożone masą z kaszy mannej. Niedawno pojawiła się u mnie ogromna

Polska Zupa
Opiekacz Dezal-Recenzja urządzenia wielofunkcyjnego 158

przywiera, dzięki temu nasze mięso opieczemy równomiernie i szybko.  Gofry czy biskwity będą puszyste ale i chrupiące. A nie jak w innych o małej mocy cienki gumowy placek. Urządzenie doskonale sprawdzi się do opiekania pity, tortilli czy burrito , nie potrzeba płyt grzewczych smarować żadnym tłuszczem,   docenią to osoby które tłuszczów używać nie mogą lub są na diecie

Wanilia i Kardamon
Pierogi z białą fasolą 105

stole na grubość około 3mm. Wykrawamy szklanką krążki, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zwijamy brzegi uciskając porządnie. I tak do wykorzystania wszystkich krążków. Z pozostałości między krążkowych znów formujemy placek i dalej wykrawamy. I tak do wykorzystania ciasta. Tak samo robimy z 2 częścią ciasta. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę z łyżką oleju . Pierogi wrzucamy do wrzątku

Latosiowydom
Nadziewane pierniczki w czekoladzie 135

dodać jej zbyt dużo. Ciasto ma być lekko klejące (!). Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na podsypanym mąką blacie. Na jednej połowie placka zaznaczamy sobie foremką kształty, na ich środek nakładamy około 1/3 łyżeczki nadzienia (powideł lub marmolady). Przykrywamy całość drugim płatem ciasta i lekko dociskamy ciasto palcami wokół nadzienia. Teraz wycinamy foremką

Słodkie okruszki
Wigilijne uszka z grzybami 115

mleko musi być gorące). Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Odstaw ciasto na 10 minut. Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj po kolei. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj kółka za pomocą kieliszka. Pozostałe ciasto zostaw przykryte, żeby nie wyschło. Na każde kółko nakładaj odrobinę farszu i zaklej jak pierogi. Na koniec złóż uszko wokół palca

Przepisy na widelcu
Biszkoptowe gofry z mąką kokosową – Blogmas 2019 #12 118

gofry z mąką kokosową. Bardzo lekkie, idealne na śniadanie, ale deser też Mąkę kokosową można wykorzystać na wiele sposobów – od ciast, po placki i ciasteczka. Ten przepis to pierwsze podejście – wychodzą biszkoptowe, lekkie, ale nie chrupiące gofry. Jak zwykle dodatki dowolne – oczywiście polecam owoce Biszkoptowe gofry

Fitkot
Rogale z powidłami 73

dobrze wszystko przesiekać. Następnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. 2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (podsypując mąką) na placek o grubości 3-4mm. Pokroić w kwadraty wielkości 10cmx10cm (w zależności od wymaganej wielkości rogali). Na jednym narożniku wkładamy łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Po przekątnej zwijamy, a rogi

Danka Pichci
Karpatka 82

powstanie budyń. Odstawić do schłodzenia. 5. W misce rozetrzeć margarynę, dodawać po łyżce przestudzonej masy ciągle miksując. Do kremu wycisnąć sok z cytryny. 6. Na jednym z upieczonych placków wyłożyć i rozsmarować przygotowany krem, przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć, włożyć do lodówki.  7. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Pizza z patelni 1616

składniki na ciasto wymieszać w misce i dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na cztery części. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować każdy kawałek ciasta na grubość 0,5-1 cm. 2. Placki kłaść na rozgrzaną patelnię. Gdy spód się ładnie zrumieni, obrócić. Wierzch ciasta posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć dodatki. Posypać ziołami. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu aż ser się

Danka Pichci
Makowiec 78

rozdrobnione bakalie i wymieszać.  3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Na stole rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, oprószyć go mąką i rozwałkować na nim ciasto na dość gruby placek w kształcie prostokąta (najlepiej o wymiarach blachy na której będziemy piec). Ciasto posmarować masą makową i zawinąć strucle.  4. Tak przygotowane ciasto przełożyć razem z papierem na blachę

Danka Pichci