placki - 22990 przepisów (strona:709/1533)

Racuchy z jabłkami i cynamonem 87

średnich oczkach. W dużej misce zmiksować pozostałe składniki, na koniec dodać jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ma być gęsta masa w razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać troszkę mleka. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Pierniki kokosowe 96

suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. 5. Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu 12 minut. 6. Ostygnięte dekorujemy wedle uznania. Ja oprószyłam

zdrowo i aktywnie
Pierniki kokosowe 108

suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. 5. Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu 12 minut. 6. Ostygnięte dekorujemy wedle uznania. Ja oprószyłam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rolada jajeczna ze szpinakiem i łososiem 159

Pyszna przekąska na każdą imprezę,prosta do zrobienia i ładnie prezentująca się na stole,kolorowa i lekka,ze świeżym szpinakiem i wędzonym łososiem zawinięta w lekki jajeczny placek-polecam

Swojskie jedzonko
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 152

smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek

Kuchnia MagdaLeny
JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 152

smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek

Kuchnia MagdaLeny
Miękkie pierniczki nadziewane 91

kółka. Na środku połowy okręgów umieścić po 1/2 łyżeczki nadzienia, przykryć je resztą kółek oraz lekko docisnąć. Następnie z nadzianych ciastek należy wyciąć serduszka. Ze skrawków ciasta ponownie rozwałkować placek oraz przygotować z niego pierniczki w sposób opisany powyżej (**). Pierniczki ułożyć na blasze wysłanej papierem dopieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12-13 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Pierogi z serem i polewą ze skórką pomarańczy 103

jednolite i sprężyste ciasto. Przekrawamy je na 2 porcje. Gdy z jedną będziemy działać, drugą wkładamy pod ściereczkę kuchenną. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki, duży placek. Szklanką wycinamy krążki na pierogi, z jednej porcji wychodzi około 10 pierogów.   Na każdym krążek układamy porcję farszu – około czubatej łyżeczki. Składamy każdego pieroga na pół, brzegi

Smaczna Strona
Paszteciki grzybowe 152

Ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą rozwałkowujemy na większy prostokąt o grubości (najlepiej 4-5 mm, nie mniej niż 3 mm). Ja robię to partiami. Najpierw jeden placek, a potem kolejny tak samo. Na środek wykładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Potem zlepiamy (nakładam jeden brzeg na drugi, dociskam/zlepiam na całej długości łączenia i ostrożnie odwracam całość łączeniem

Słodkie okruszki
Krokiety z kapustą i grzybami 150

krokietów.   Do głębokiego naczynia dodaj jajka, wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli – całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą do ubijania. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.   Na każdy placek kładź trochę farszu i lekko rozsmaruj. Boki naleśnika zagnij do środka i całość zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 150

krokietów.   Do głębokiego naczynia dodaj jajka, wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli – całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą do ubijania. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.   Na każdy placek kładź trochę farszu i lekko rozsmaruj. Boki naleśnika zagnij do środka i całość zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż

Kulinarne S.O.S.
Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem. 120

Orzechy łączymy z kakao, cukrem pudrem, dodajemy mleko i mieszamy do momentu otrzymania gładkiej pasty.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm, każdy z nich dzielimy na 8 części. Na każdej wykładamy porcję nadzienia. Następnie lekko naciągamy i zalepiamy nadzienie  wygląda to jak pieróg

Rozpustne gotowanie
Tort orzechowy 132

250ml śmietany kremówki, • 150g cukru, • 150g zmiksowanych orzechów włoskich. Ubijamy śmietanę pod koniec dodajemy stopniowo cukier i serek następnie zmielone orzechy. Ubijamy do chwili aż krem zgęstnieje. Kremem przekładamy placki i łączymy je razem. x) Orzechy można wcześnie namoczyć przez kilka godzin jeśli są zbyt wysuszone Trzeba jednak zważyć przed moczeniem. Można się pokusić i zerwać z nich

Leśny Zakątek
Stollen strucla bożonarodzeniowa 115

formujemy podłużny bochenek. Jedną stronę bochenka na całej długości spłaszczamy dość mocno dłonią lub dociskamy wałkiem do ciasta. Inną metodą formowania stollen jest rozwałkowanie ciasta na dość gruby, owalny placek i złożenie go pól, tak jakbyśmy składali naleśniki, a następnie jeszcze raz na pół. Uformowany stollen przekładamy do szerokiej keksówki lub na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
NAJLEPSZE ciasto na pierogi i uszka 9087

wygniatamy przez ok. 7-8 minut. Zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 30 minut. 2. Ciasto dzielimy na 8-10 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Małą szklanką wycinamy kółka, rozciągamy je trochę w palcach, a następnie na środek nakładamy po jednej czubatej łyżeczce farszu (lub mniej, jeśli robimy uszka). Składamy na pół

Be Fit Be Strong