placki - 22990 przepisów (strona:696/1533)

Drożdżowe ciastka z marmoladą 178

będzie się kleić. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części, stolicę wyspać mąką, części rozwałkowywać na cienkie placki. Pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie, następnie przeciwległy róg zawinąć na wierzch tak żeby

W kuchni bez szafek
Pierniczki 143

dobrze wymieszać. Następnie dodać śmietanę, miód, masło i wszystko zagnieść na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde to dodać jeszcze śmietany. Ciasto rozwałkować na cienki placek (o grubości 3-4 mm) i wykrawać pierniczki. Układać na wysmarowanej blaszce, zachowując odstępy (pierniki będą rosły) i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Makowiec na cieście krucho drożdżowym 116

przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Forma do pieczenia to ok 20x30cm. Pierwszy placek rozwałkować, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta i masa makowa. Z ostatniej części ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny

Słodki Zakątek
Rozgrzewające denary 124

wielu przesądów. Składniki: - soczewica zielona - płatki owsiane - czosnek granulowany - ostra papryka Wykonanie: Soczewice gotujemy i odsączamy.. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzącej wody. Miksujemy razem z przyprawami. Układamy placki na blaszce i wkładamy do piekarnika (180 stopni/20

Kryzysowa Książka Kucharska
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 114

wyrośnięcia.  Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta, nakładamy część farszu, zwijamy i tniemy na kawałki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem i pieczemy w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki z indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 124

kotlety z cukinii – kotlety mielone – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta ROLADKI Z INDYKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDRAMI PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI

nietylkopasta.pl
Bejgli z orzechami włoskimi 205

puder, wanilię i rodzynki. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować dwie minuty po czym schłodzić i wmieszać roztrzepane widelcem białko. Ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki. Rozwałkować na dwa placki o szerokości 30 na 30 centymetra. Na każdym ułożyć nadzienie orzechowe, równomiernie je rozsmarowując. Pozostawić 1,5 centymetra marginesu bez nadzienia wokół całego kwadratu. Po rozsmarowaniu nadzienia założyć centymetr

mecooks
Wigilia: Pierogi z kapustą i boczniakami 164

miodem i sokiem z cytryny). Krok 5 Wyjmij ciasto z misy, chwilę zagniataj. Podziel na cztery części. Weź pierwszą, delikatnie podsyp blat mąką i rozwałkuj kawałek ciasta na cienki placek. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego kładź farsz, a następnie zlepiaj brzegi. Odkładaj na talerz lub deskę oprószoną mąką. Zrób pierogi z pozostałych kawałków ciasta. Krok 6 Zagotuj

Niedzielny kucharz
Tarta z kreme dyniowym i szałwią 172

czekając na deser, nie byli świadomi, że zjedzą pierwszą tartę w historii. Stephanie, jako że była sprytną kucharką, przykryła jabłka cienką warstwą ciasta i zapiekła całość. Przed podaniem odwróciła placek i jak głosi legendę powstała tarta. Zapraszam na tartę z dyni i szałwia. 👥 – ❌ ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Składniki 250 g mąki 140 g masła 2 łyżki lodowatej wody

RafalCook
Ciasteczka maślane 137

zagnieść ciasto. Oryginalny przepis mówi aby uformować kulę i odstawić na 4h do lodówki. Osobiście odradzam, bo ciasto twardnieje i trudno się potem wyrabia . Ja uformowałam dość gruby placek i na talerzu włożyłam do lodówki. Po 4h ciasto wyjąć i dobrze wyrobić aż będzie miekkie i elastyczne. Uformować kształty wedle uznania i ułożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec

Ukojenie Podniebienia
Kruche ciasteczka pomarańczowe 147

formujemy w kulę. Zawijamy w woreczek u schładzany w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części, by było nam lepiej rozwałkować i wałkujemy do uzyskania placka o grubości ok 4mm. Wycinamy foremka kształty które chcemy uzyskać pamiętając o tym by zrobić jednakową ilość ciastek "pełnych" i tych z "dziurką", które będziemy dekorować. Wstawiamy do piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Najlepsza domowa pizza – bardzo prosty i szybki przepis 257

samym dnie piekarnika i nagrzej do maksymalnej temperatury za pomocą grzałki góra-dół. Nie używaj termoobiegu. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną odrobiną mąki i rozciągnij na płaski placek. Następnie przełóż na papier do pieczenia i rozciągaj ciasto dalej, tak aby miało średnicę ok. 26 cm. Możesz nie używać stolnicy i rozciągać ciasto tylko na papierze do pieczenia. Arkusz

Słodki Blog
Miękkie pierniczki według Anny Starmach 135

formujemy w kulę,  owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placki o grubości ok.  5 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Domowe chlebki pita z patelni. Faszeruj tak jak lubisz! PRZEPIS 259

odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aby wyrosło. Następnie wyjmij z miski, podsyp odrobiną mąki, ponownie wyrób i podziel na około 4-5 części. Każdą rozwałkuj na płaskie placki. Rozgrzej dużą patelnię, najlepiej z grubym dnem, utrzymując średni ogień kładź ciasto (patelnia ma być sucha) i piecz z każdej strony przez około 3-4 minuty. Gdy trochę przestygną

Kulinarna Polska
Miodownik z orzechami w karmelu 172

Pyszne ciasto,z chrupiącymi orzeszkami w karmelu,,masą budyniową i miodowymi plackami,idealne na każdą okazję,na co dzień i od święta.....polecam

Swojskie jedzonko