placki - 22990 przepisów (strona:689/1533)

Ciasto Joconde z sernikiem na zimno i musem jagodowym. 102

dodajemy do migdałowej masy i delikatnie mieszamy. Na samym końcu wlewamy powolutku, rozpuszczone, wystudzone masło . Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na dużą blaszkę, tak aby utworzyć płaski, cienki placek, grubości do 2 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze 230*C przez 8 minut . Musimy pilnować, aby za bardzo nie przypiec naszego ciach. Ciasto może mocno „spuchnąć

SmartBake.pl
Paluszki z kminkiem – kuchnia podkarpacka 101

może stanowić wyzwanie. Innym razem na przeszkodzie stają braki w wyposażeniu kuchennym. I tu na pierwszym miejscu z pewnością trzeba wymienić piec kaflowy, jako „sprzęt” bez którego trudno zrobić placki pieczone na blasze, czy prawdziwy wiejski chleb. Te niedostatki zazwyczaj łatwo zastąpić współczesnymi sprzętami, jednak smak podpowiada nam, że „to nie to samo”. Prawdopodobnie już nigdy nie przekonamy się

Trzeci talerz
Bułeczki z bitą śmietaną 206

miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości), Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować , wycinać kółka np szklanką lub okrągłą foremką.Każdy kawałek rozwałkować na ciut większy placek, lekko skropić olejem i złożyć na połowę, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Chleb żytni na zakwasie w keksówce 125

Kolejny przepis na chlebek z keksówki. Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek. Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż w przypadku bochenków.  Łatwiej piec takie chlebki ludziom, którzy jeszcze nie opanowali formowania bochenków  lub nie mają odpowiednich naczyń. Składniki: 160 g zakwasu żytniego (nakarmionego kilka godzin wcześniej, u mnie

W kuchni bez szafek
Bułki kajzerki 126

filmach na YT. Wyrośnięte bułeczki spryskujemy wodą i pieczemy 20 minut w 200 stopniach i studzimy na kratce. Smacznego! Jak formować tradycyjne kajzerki? Rozpłaszczamy kulkę na płaski okrągły placek. Kładziemy kciuk przy brzegu ciasta w stronę środka. Zawijamy ciasto na palcu do środka i dociskamy na końcu. Dociskamy palcem ciasto wzdłuż palca jak byśmy chcieli je odciąć. Powtarzamy

W kuchni bez szafek
ROGALIKI TWAROŻKOWE – NA SŁODKO 91

MASĘ. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYROBIONE CIASTO, ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MINUT. PO 30 MINUTACH CIASTO WYJĄĆ Z LODÓWKI I ROZWAŁKOWAĆ NA CIENKI, OKRĄGŁY PLACEK, NA PODSYPANEJ MAKA STOLNICY. ROZWAŁKOWANE CIASTO PRZEKROIĆ TAK JAK PIZZE NA 24 CZĘŚCI. NAJPIERW DZIELIMY NA 4, NASTĘPNIE KAŻDĄ ĆWIARTKĘ NA 3 I KAŻDY Z TRZECH KAWAŁKÓW JESZCZE

Pani M - kuchnia smakowita
Calzone 116

ostrą papryką w proszku. Chwilę podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami. Tak przygotowane pierogi przełożyć

Danka Pichci
Ekspresowe placuszki jogurtowo-kukurydziane 101

0,5 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanka mąki orkiszowej lub innej, dowolnej 2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 1 łyżeczka

Kucharzyca
Ciasto murzynek 179

Ciasto murzynek jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne w smaku. Jego smak jest przyjemnie kakaowy i znika ze stołu w bardzo szybkiem tempie. Polane dodatkowo czekoladową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z serem 156

Stopniowo dodajemy taką ilość wody, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zagniatamy do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich musimy rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka. Na środku każdego ciasta umieszczamy po łyżeczce farszu serowego. Następnie pieróg składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi i dociskamy za pomocą widelca

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
DOMOWE CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GRECKĄ I KURCZAKIEM – #ZOSTANWDOMU i przyrządź je na obiad! 122

wysmarowanej oliwą miski. Odstawiamy na co najmniej godzinę do podwojenia objętości. Dzielimy na kilka różnych części, formujemy w dłoniach małe bułeczki, rolujemy kilka minut, rozpłaszczamy lub wałkujemy na płaskie placki. Pozostałe kulki przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie obsychały. Smażymy bez tłuszczu na grubej patelni po ok.3 minuty jednej strony i 2 z drugiej. Po usmażeniu również przykrywamy ściereczką. MIĘSO

Ostra na Słodko
Ciasteczka owsiane “trufle” bez pieczenia 96

chętnie jada je do śniadania i popołudniowej herbatki. Historia ciastek owsianych datuje się aż do czasów rzymskiego podboju Brytanii w 43 roku. Początkowo miały formę dużego, cienkiego płaskiego placka, z czasem zaczęto robić niewielkie ciasteczka w rodzaju herbatników. Podstawą ciasteczek są płatki owsiane, można do nich dodawać miód, czekoladę, cynamon, wanilię czy suszone owoce. Ciasteczka owsiane piecze się

smakowitehistorie.com
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 82

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake

smakowitehistorie.com
Ciasteczka owsiane “trufle” bez pieczenia 111

chętnie jada je do śniadania i popołudniowej herbatki. Historia ciastek owsianych datuje się aż do czasów rzymskiego podboju Brytanii w 43 roku. Początkowo miały formę dużego, cienkiego płaskiego placka, z czasem zaczęto robić niewielkie ciasteczka w rodzaju herbatników. Podstawą ciasteczek są płatki owsiane, można do nich dodawać miód, czekoladę, cynamon, wanilię czy suszone owoce. Ciasteczka owsiane piecze się

smakowitehistorie.com
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 112

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake

smakowitehistorie.com