placki - 22990 przepisów (strona:689/1533)

Ptasie mleczko 886

sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka, oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączemy kawą. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce serka, a następnie mleko w proszku. Na końcu dodajemy żelatynę. 1/3 kremu

słodki bratek
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 96

Ciasto jest dość gęste i zbite, ale zarazem elastyczne. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie i formujemy z niego kulkę. Dzielimy na małe kawałki i delikatnie podsypując mąką rozwałkowujemy na cieniutki placek. Następnie płat rozwałkowanego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i odstawiamy na ok. 30 minut do obsuszenia. Składamy po kilka kawałków ciasta (delikatnie podsypanego mąką, by się nie sklejały

Smaczne Zdrowe
Greckie chlebki pitta 111

oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 części, które następnie wałkujemy na na 1cm grubości placki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Dużą blachę smarujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. Następnie układamy na niej chlebki

Qchnia po prostu
Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania 83

Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę). Zwijamy rogaliki, zaczynając od najszerszego kawałka ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut

Mienta blog
Chimichanga 92

upieczeniu poszarp kurczaka na małe kawałki. 6. Do kurczaka dodaj suszoną cebulę i wymieszaj. 7. Ogórka obierz i wraz z paprykami i mozzarellą pokrój w kostkę. 8. Na placki tortilli wyłóż kurczaka, na to mozzarellę, warzywa i kolejną warstwę kurczaka, po czym tortillę zawiń w kopertę. 9. Na patelni rozgrzej olej i ułóż tortillę zawiniętą stroną od spodu, żeby

Z notatnika dietetyka
Grillowane gryczane naleśniki z serem 98

danie z ogromnym potencjałem! Naleśniki gryczane – doprawdy minimum produktów trzeba by uzyskać porządne i zdrowe naleśniki – bez jajek, bez pszenicy, bez nabiału, wegańskie – idealne dla alergików. Zawinięte w placek naleśnika plastry żółtego sera a następnie grillowane stanowią pyszny, pożywny posiłek, który w towarzystwie sałatki , sprawdzi się jako lunch czy obiad. Smacznego! PRZEPIS GRILLOWANE NALEŚNIKI GRYCZANE Składniki: 3 naleśniki gryczane

Dorota Smakuje
Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle - recenzja 151

smakowite sosy, pełnowartościowe posiłki i wegańskie desery, na widok których chce się pobiec do kuchni i  natychmiast je wypróbować, mnie najbardziej kusi fudge o smaku tiramisu i placek czekoladowy ze słonym karmelem i daktylami Cała książka podzielona jest na 10 rozdziałów - pierwszy to "masło orzechowe i kokos" i tutaj znajdziecie np przepis na sos orzechowy bez orzechów

Cynamonowe szczęście
Ciasto Joconde z sernikiem na zimno i musem jagodowym. 97

dodajemy do migdałowej masy i delikatnie mieszamy. Na samym końcu wlewamy powolutku, rozpuszczone, wystudzone masło . Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na dużą blaszkę, tak aby utworzyć płaski, cienki placek, grubości do 2 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze 230*C przez 8 minut . Musimy pilnować, aby za bardzo nie przypiec naszego ciach. Ciasto może mocno „spuchnąć

SmartBake.pl
Paluszki z kminkiem – kuchnia podkarpacka 97

może stanowić wyzwanie. Innym razem na przeszkodzie stają braki w wyposażeniu kuchennym. I tu na pierwszym miejscu z pewnością trzeba wymienić piec kaflowy, jako „sprzęt” bez którego trudno zrobić placki pieczone na blasze, czy prawdziwy wiejski chleb. Te niedostatki zazwyczaj łatwo zastąpić współczesnymi sprzętami, jednak smak podpowiada nam, że „to nie to samo”. Prawdopodobnie już nigdy nie przekonamy się

Trzeci talerz
Bułeczki z bitą śmietaną 198

miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości), Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować , wycinać kółka np szklanką lub okrągłą foremką.Każdy kawałek rozwałkować na ciut większy placek, lekko skropić olejem i złożyć na połowę, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Chleb żytni na zakwasie w keksówce 122

Kolejny przepis na chlebek z keksówki. Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek. Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż w przypadku bochenków.  Łatwiej piec takie chlebki ludziom, którzy jeszcze nie opanowali formowania bochenków  lub nie mają odpowiednich naczyń. Składniki: 160 g zakwasu żytniego (nakarmionego kilka godzin wcześniej, u mnie

W kuchni bez szafek
Bułki kajzerki 118

filmach na YT. Wyrośnięte bułeczki spryskujemy wodą i pieczemy 20 minut w 200 stopniach i studzimy na kratce. Smacznego! Jak formować tradycyjne kajzerki? Rozpłaszczamy kulkę na płaski okrągły placek. Kładziemy kciuk przy brzegu ciasta w stronę środka. Zawijamy ciasto na palcu do środka i dociskamy na końcu. Dociskamy palcem ciasto wzdłuż palca jak byśmy chcieli je odciąć. Powtarzamy

W kuchni bez szafek
ROGALIKI TWAROŻKOWE – NA SŁODKO 87

MASĘ. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYROBIONE CIASTO, ZAWINĄĆ W FOLIE SPOŻYWCZĄ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MINUT. PO 30 MINUTACH CIASTO WYJĄĆ Z LODÓWKI I ROZWAŁKOWAĆ NA CIENKI, OKRĄGŁY PLACEK, NA PODSYPANEJ MAKA STOLNICY. ROZWAŁKOWANE CIASTO PRZEKROIĆ TAK JAK PIZZE NA 24 CZĘŚCI. NAJPIERW DZIELIMY NA 4, NASTĘPNIE KAŻDĄ ĆWIARTKĘ NA 3 I KAŻDY Z TRZECH KAWAŁKÓW JESZCZE

Pani M - kuchnia smakowita
Calzone 111

ostrą papryką w proszku. Chwilę podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami. Tak przygotowane pierogi przełożyć

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania