placki - 22990 przepisów (strona:681/1533)

Tarta czekoladowo miętowa 88

zacznie wrzeć dolać mieszaninę i zagotować, powinien powstać gęsty budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wylepić nim dno i boki formy (średnica 25 cm), nakłuć widelcem całą powierzchnię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut z po tym czasie zmniejszyć temperaturę

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z ciasta serowego 73

rozmieszać mąkę z wodą dodać do duszonych jabłek, zagotować i zdjąć z ognia, przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, przygotować dwa płaty folii spożywczej umieścić ciasto między foliami, rozwałkować na placek odpowiadający wielkości dna tortownicy + brzegi.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia tart, wstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki chrupiące 89

zamrażalniku szczelnie owinięte folią. Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C z termoobiegiem. Ciasto wyjąć z lodówki, odcinać niewielkie kawałki ciasta, na obficie podsypanym mąką blacie rozwałkować cieniutki placek 1 mm , przy pomocy foremek do ciastek wyciąć różne wzory. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, między ciastkami zachować kilku centymetrowe odstępy. Ciastka są cieniutkie, więc trzeba przenosić

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry z łososiem 113

Czas czytania: 2 min Koreańskie gofry z łososiem , czyli obiad w wersji fit. Gofry są wspaniałe również na śniadanie albo popołudniowa przekąska. Placki czy też klasyczne naleśniki potrzebują sporej ilości tłuszczu do ich przygotowania, a gofry nie i to jest ich wielka zaleta! Gofry przygotowane są z mieszanki mąki pszennej i ryżowej co sprawa, że są bardzo chrupiące

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka owsiane z czekoladą 87

odmierzam porcje łyżką do lodów , między kulami ciasta zachować odstępy. Dłoń zwilżyć wodą i spłaszczyć każda kulkę ciasta, wystarczy delikatnie nacisnąć tak, aby z kulki zrobił się placek o grubości około 5-7 mm. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 12-15 minut do zarumienienia się wierzchu ciastek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane ciasteczka Matcha 95

można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku. Ciasto jest bardzo delikatne i najlepiej wałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm, przy pomocy foremek wykroić małe ciasteczka, ja użyłam okrągłej foremki o średnicy 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek kokosowo-malinowy 81

ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na cienki placek (ułożyć go na blaszce, może to być kształt jaja lub koło o średnicy około 21 cm. Z resztek ciasta można wyciąć maleńkie listeczki lub uformować wałeczek, który należy przykleić

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek Matcha 118

lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Formę okrągłą o średnicy 22-23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek odpowiadający wielkości formy (z bokami), przygotowane ciasto przełożyć do formy, dno ciasta nakłóć widelcem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Spód ciasta pieczemy przez 15-18 minut na złoty kolor

SprawdzonaKuchnia.pl
Pleśniak 123

należy dobrze schłodzić, aby łatwo dało zetrzeć się na tarce, a dlaczego ścierane ciasto, a nie wałkowane? Ścierane ciasto daje lepszy efekt, daje większą kruchość i delikatność niż rozwałkowany placek. Pomiędzy kruchym ciastem jest jeszcze dżem z czarnej porzeczki, warstwa owoców u mnie mieszanka agrestu i czarnej porzeczki i to, co chyba kochają wszyscy, słodka beza! Do ciasta można

SprawdzonaKuchnia.pl
Tacos z rybą 84

Czas czytania: 2 min Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj przygotowywane są z placków kukurydzianych, ale zapewniam, że z pszennej tortilli również będą wspaniałe. Do dzisiejszego przepisu przyda się biała ryba, może być dorsz, dorada lub halibut i oczywiście kilka świeżych dodatków ananas, awokado(...)małej cebuli 2 garści zielonej kolendry 1/2 soku z limonki 1/2 średniego awokado 1 sztuka papryczki chilli opcjonalnie 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku Dodatki 6 sztuk placków tortilli 1/4 średniej główki białej kapusty lub czerwona 1/2 awokado 6 sztuk papryczek Padrón opcjonalnie sałata 1/3 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu 1 średni ogórek 1 sztuka limonki opcjonalne Instructions Przygotowanie

SprawdzonaKuchnia.pl
Papad indyjskie chipsy 99

zależy Wam na tym, żeby Papad były bezglutenowe, to bardzo dobrze do podsypywania sprawdza się mąka pszenna, dużo lepiej niż mąka z cieciorki. Można użyć również mąki ryżowej. Rozwałkowane placki przełożyć na ścierkę lub podsypany mąką blat. Bardzo mocno rozgrzać patelnię, placuszki piec z dwóch stron, podczas pieczenia na placuszku zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki, a jego brzegi zaczną

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 88

ciasta, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy to znak, że ciasto jest gotowe. Gdyby zdarzyło się, że na patyczku będzie surowe ciasto, to pozostawcie je jeszcze w piekarniku. Mój placek siedział troszkę za długo i spód zbyt mocno się przypiekł, ale to przez dzieci, zagadały mnie 😉 Osobiście uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe, ma ono wtedy niesamowity smak i aromat

SprawdzonaKuchnia.pl
Oponki serowe z dynią 73

się składników, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto, ciasto będzie dość luźne! Do głębokiego rondla lub dużej głębokiej patelni wlać ole j, rozgrzać. Blat posypać mąką ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm do 1 cm, następnie przy pomocy okrągłej foremki wykroić kółeczka w środku każdego wyciąć maleńkie kółeczko w ten sposób powstanie oponka. Oponki układać

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki makowe 82

nieco dłużej. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na placek o wymiarach około 38 x 45 cm. Na wierzch ciasta rozsmarować nadzienie makowe, posypać cynamonem jeśli macie na to ochotę, a następnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od szerszego

SprawdzonaKuchnia.pl
Karpatka 98

kremem budyniowym z dodatkiem masła, ale ja zrobiłam szybką wersję z kremu i lżejszą. Krem zrobiłam z bitej śmietany z dodatkiem żelatyny , można dodać zamiast żelatyny agar -agar. Przekładając placki karpatki kremem, wpadłam na pomysł, żeby jakoś ją „wzbogacić”. Dodałam mrożone maliny i to był strzał w dziesiątkę! Karpatka z dodatkiem malin smakuje wspaniale, ich kwaśny smak

SprawdzonaKuchnia.pl