placki - 22990 przepisów (strona:675/1533)

Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms 119

Wasze ulubione jarzyny, wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i co najbardziej lubicie. Gulasz węgierski z pieczarkami wspaniale smakuje z różnego rodzaju kluskami (na przykład kładzionymi czy śląskimi), plackami ziemniaczanymi, ziemniakami, kaszą lub ryżem. To fantastyczne, pożywne danie dla całej rodziny. Polecam, smacznego:) Polecam też mój gulasz wołowy z ogórkami (przepis TUTAJ ) i gulasz cygański (film TUTAJ ) Przepis

Lekcje w kuchni
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 136

regionalnej, ani codziennej. Ziemniaki z jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich

Ugotowane pozamiatane
Naleśniki z sokiem z buraka z kokosowym twarożkiem i mandarynką 120

być lejącej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni (na nieco mniejszej temperaturze niż z samej mąki, ponieważ cukier z buraka łatwiej się przypala) na  niewielkiej ilości oleju cienkie placki. Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy skórkę z limonki i mandarynki. Dodajemy mleczko kokosowe, wiórki i miód.  Mieszamy. Nadziewamy naleśniki serkiem, dekorujemy mandarynką, liśćmi mięty i posypujemy cukrem pudrem

AZgotuj!
Nieoczywiste produkty które można mrozić 131

mrozimy układając je w odstępach na tackach, potem wrzucając zbiorczo do torebki foliowej – potem najlepiej rozmrozić je wykładając na talerz dnia poprzedniego i zostawiając w lodówce Naleśniki – same placki słabo mi się mroziły, po rozmrożeniu są mało elastyczne, ale naleśniki z farszem choćby z serem czy dżemem – świetnie się mrożą, potem mamy gotowe danie. Jajka całe

Dorota Smakuje
Ciasteczka budyniowe 138

kolorowa posypka wiórki kokosowe Lukier z białka 1 szklanka cukru pudru 1 białko barwniki spożywcze 1 łyżeczka soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Na stolnicy wałkujemy placek na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty lub małą szklanką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, studzimy. Lukier Białko jajka ubijamy

gotuj ze mną
Pierogi z soczewicą i pieczarkami 106

wystygnięcia. W dużym garnku podgrzewamy wodę z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i po kolei wałkujemy je na stolnicy na dość cienki placki. Za pomocą dużej szklanki wycinamy kółka. Następnie na każde kółko nakładamy łyżką porcję farszu. Brzegi ciasta łączymy i zlepiamy. Pierogi wrzucamy do gotującej się powoli wody i gotujemy około

Qchnia po prostu
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny 175

ciasto jest w środku upieczone.. Polewa czekoladowa: pól kostki masła rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka oraz dwie 2 łyżki kakao rozpuszczamy (nie gotować). Polewamy upieczony placek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Sernik oreo z borówkami i malinami Oponki

Księga-Smaku
Wielkanocny sernik cytrynowy z lemon curd 150

się kruszonka dodaj wodę i zagnieć delikatnie ciasto. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj na placek o grubości 0,5 mm. Wyłóż dno formy do pieczenia o średnicy 26 cm i wysokości brzegu 5 cm. Z resztek ciasta wytnij 30 małych listków, natnij nerwy

codojedzenia
MAZUREK TAHINI Z GRANATEM I PISTACJAMI 140

nieco większą, np. 35x24 cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Schłodzone ciasto kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy na placek o wymiarach nieco większych niż spód przygotowanej formy.  Odklejamy folię, a ciasto wraz z papierem do pieczenia kładziemy na spodzie formy. Można uformować 1 cm rant

cool and minty
MAZUREK SOLONY KARMEL Z DAKTYLAMI I CZEKOLADĄ 151

kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Zimne ciasto układamy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większy). Odklejamy folię i razem z papierem przenosimy do formy (można położyć na blaszce z wyposażenia piekarnika). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

cool and minty
Chili sin carne - wegetariańskie 132

redukcji sosu. Pod koniec dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę (wcześniej należy ją przepłukać pod bieżącą wodą) . Wszystko wymieszać i gotować kilka minut. Danie podawać, np. z kaszą, ryżem lub plackami tortilli. Etapy przygotowywania chili sin carne Pomysł STĄD

Ugotować
Keto ciasteczka wielkanocne (Paleo, LowCarb) 155

łapek albo uszu… Trochę creepy, co? Jeśli zdecydujecie się na ciasto li tylko na białkach, to przynajmniej nie powtórzcie mojego błędu i rozwałkujcie ciasto na dość gruby placek. Cienkie ciastka rozpadają się w mig zanim zostaną jeszcze przetransferowane na blachę. No to łapcie przepis na keto ciasteczka wielkanocne: Ciasteczka wielkanocne zajączki Słodkie keto ciasteczka wielkanocne obwieszczają rychłe nadejście Świąt

Modern Cave Girl
Mazurek 194

piekarniku. Wykonanie polewy: W rondlu rozpuść masło, cukry, dodaj wodę, a na końcu mleko w proszku. Wymieszaj i doprowadź do dokładnego rozpuszczenia się mleka, ale nie gotuj. Na gotowym placku rozsyp bakalie. Zalej je gorącą masą i całość pozostaw do zastygnięcia. Potrwa to kilka godzin. Aby przyspieszyć zastyganie, ciasto można włożyć do lodówki, choć moim zdaniem chłodznie kruchych placków wpływa

Aromatyczne Podróże
Mazurek wielkanocny – kruchy spód i dwa przepisy 182

kulkę, którą zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Każdą delikatnie ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Ciastem wykładamy wybrane foremki i nakłuwamy je widelcem, aby umożliwić odchodzenie pary. Nadmiar ciasta odcinamy. Możemy przygotować z nich dekorację brzegów mazurka

Analiza Smaku
Drożdżówki z jagodami i twarogiem 135

odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej formujemy placek. Na środku wykładamy przygotowane nadzienie i zawijamy, formując bułeczkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wykładamy bułeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy aby jeszcze trochę wyrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik

Kucharzyca