placki - 22990 przepisów (strona:678/1533)

Tarta ze śliwką i z gruszką 83

formy do tart o średnicy 20 cm, wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki , z każdej porcji odciąć około 2/3 części ciasta, większą rozwałkować na bardzo cienki placek. Wyłożyć nim formy, widelcem zrobić dziurki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C, piec 10 min, wyjąć z piekarnika. Do formy z ciastem cynamonowym wyłożyć przygotowaną masę śliwkową , posypać

SprawdzonaKuchnia.pl
Migdałowe babeczki 70

miski miękkie masło , mąkę , jajka i olejek migdałowy, wszystko zmiksować do momentu połączeni się składników. Piekarnik nagrzać do 175 st C. Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek.  Wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na muffinki, odciąć namiar ciasta. Do każdej  foremki nałożyć masę migdałową do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika na około 20 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Czekoladowe ciastka z chilli 77

łyżeczki proszku chilli 200 g dobrej jakości ciemnej czekolady Dodatkowo do dekoracji 50 g ulubionej czekolady Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Wyciąć z ciasta krążki. Blachę wyłożyć papierem do pieczeni, ułożyć na niej ciastka. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C. Ciasta piec

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka z wiórkami kokosowymi 80

jabłek. Następnie dodać cukier, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 s C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować 3/4 ciasta na cienki placek. Wyłożyć nim formę ( ja użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm ) całą powierzchnię nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć podpieczony spód, wyłożyć nadzienie jabłkowe. Na tarce

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego 73

solą, dodać żółtko i śmietanę, masło posiekać na drobne kawałki, dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, jeśli będzie bardzo klejące dodajcie 2 łyżki mąki lub troszkę więcej. Rozwałkować placek o grubości około 4 mm, pokroić na kwadraty 5 x 5 cm, można przygotować w innym rozmiarze. Na środku położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół i zlepić

SprawdzonaKuchnia.pl
Calzone 76

godzinę. Ciasto można wyrobić w mikserze lub maszynie do wypiekania chleba. Ciasto po wyrośnięciu zagnieść delikatnie, podzielić na 2 lub 4 części, rozwałkować na cienkie okrągłe placki. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C. Na połowie calzone ułożyć sery, pokrojoną w paski paprykę, porcję tuńczyka, cebulę, doprawić przyprawami. Zlepić pieróg, dociskając ciasto palcami. Pierogi calzone można

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki 73

miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po czasie wyrastania ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, delikatnie wyrobić pozbywając się pęcherzyków powietrza, a następnie rozwałkować lub rozciągnąć rękoma na placek o grubości około 2 cm. Szklanką lub innym urządzeniem do wycinania, wyciąć kółka (moje miały średnicę 5,8 mm) kółka układać (zachowując odstępy) na lekko podsypanym mąką blacie

SprawdzonaKuchnia.pl
Batony musli 67

Batony musli , pewnie mieliście okazje takie jeść, ale czy domowe ? Gorąco polecam tym, którzy lubią granolę. Batony to nic innego jak granola z kilkoma dodatkami, upieczona w formie cienkiego placka i pokrojona na kształt batonów. Batony takie są świetną alternatywą dla słodkich czekoladowych batoników, które poza tonami cukru nie mają niczego co byłoby dobre i zdrowe. Warto upiec

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek z kremem mascarpone 88

minut, aby się schłodziło. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto rozwałkować cienko, wtedy spód mazurka będzie bardzo delikatny i kruchy. Jeśli pieczecie w dużej blaszce, rozwałkujecie placek na kształt formy + małe wywinięcie na brzegi. Jeśli pieczecie tak, jak ja w małych foremkach na tartaletki, to ciasto trzeba dociąć do foremek. Ciasto nakłuć widelcem (dość gęsto) wstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek z orzechami 76

wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy aby wywinąć je na boki formy. Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem. Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić

SprawdzonaKuchnia.pl
Naan-chlebek indyjski 91

patelnię. Odrywać kawałki ciasta wielkości małej brzoskwini, a następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować cienkie placuszki. Piec na suchej patelni ( średni ogień ) przez około 1 - 2 z każdej strony, placki na patelni delikatnie urosną, a na ich powierzchni pojawi się mnóstwo małych ( lub większych ) bąbelków, kiedy spód placuszków będzie delikatnie zarumieniony, to znak, że trzeba przewrócić na drugą stronę

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto z malinami i kokosem – bezglutenowe 73

umieścić składniki na kruszonkę, palcami dokładnie rozetrzeć masło, tak aby połączyło się z mąką i wiórkami tworząc kruszonkę Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 st C Na wcześniej podpieczony placek wylać przygotowany budyń, a na niego równomiernie rozsypać maliny, wierzch ciasta posypać grubo kruszonką Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia

SprawdzonaKuchnia.pl
Truskawki zatopione w masie budyniowo – serowej 69

nagrzać do 180 st C. Składniki na kruche ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Na dno tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia. Z ciasto rozwałkować placek, wyłożyć nim dno tortownicy, ciasto podziurkować widelcem. Piec przez 20 minut. Po upieczeniu, wystudzić. Przygotowanie kremu Z mleka ugotować budyń, zmniejszyć ogień, dodać połamaną czekoladę, ciągle mieszając rozpuścić

SprawdzonaKuchnia.pl