Klasyczne letnie ciasto na maślance z owocami i kruszonką, przepis bardzo prosty i szybki do wykonania. Najlepiej smakuje z mieszanką sezonowych owoców; truskawek, jagód, malin czy
Słodki Blogalbo przekąska, którą możecie zabrać ze sobą w drogę. Jak sama nazwa wskazuje jest to szybki przepis, tak aby można było go przygotować o poranku. Nie jest to tradycyjny placek, nie zawiera dodanego cukru ani żadnego zamiennika, zatem nie zaspokoimy nim ochoty na słodkie. Ale możemy dodać do niego pyszne, sezonowe owoce i cieszyć się słodkim smakiem! Serniczek
Natka PietruszkiZagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na sześć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy) *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem
Blog z ApetytemKlasyczny placek drożdżowy tym razem z moją ukochaną czarną porzeczką 😍 W sezomie możemy wykorzystać świeże owoce, a poza sezonem świetnie sprawdzi się tutaj mrożona porzeczka. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka 1/2 szkl. mleka
Walijskie Pichceniecebula 2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy olej do smażenia papryczka chili 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku Przygotuj ciasto na naleśniki.Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju. Do wrzącej wody dodaj przepłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok.15 minut. Odcedź. Wyjmij liski curry. Pokrój cebulę w kostkę a marchewkę zetrzyj
AZgotuj!węgiersku to danie, które możemy przygotować w większej ilości i wystarczy nam na obiad na dwa dni. Jest kilka sposobów podania: z kaszą, pieczywem, ziemniakami lub jako dodatek do placka po węgiersku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gulasz po węgiersku: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka wieprzowa, ewentualnie karkówka) 200 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona
Danka Pichcipieczenia i szczyptę soli. Dodałam dwa cale jajka i jedno żółtko, kwaśną śmietanę i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 7mm. Przy jednym brzegu ciasta nałożyłam wzdłuż porcję dżemu i lekko go rozsmarowałam. Ciasto zwinęłam dwukrotnie w cienką roladkę i odcięłam ją od reszty ciasta. Roladkę pokroiłam
Waniliowe Improwizacjełyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ugniataj chwilę. Podziel ciasto na 8 części. Z każdej z nich uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi, uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia. Następnie uformuj ciasto w owalny
Przepisy na widelcupewno każdy z Was jadł kiedyś na śniadanie omleta. Jajeczny placek z ulubionymi dodatkami, na słono lub słodko. Niektórzy robią omlety na samych białkach, inni z dodatkiem mąki ale czy jedliście kiedyś omleta tak puszystego, jak nadmorskie obłoczki? Omlet na ubitych na sztywną pianę białkach, z dodatkiem mnóstwa zieloności w postaci świeżych ziół i szpinaku. Już teraz jest
Kuchnia w Słońcu Skąpananaszym kręgu kulturowym. Są dosłownie wszędzie. Spożywamy je zarówno jako jeden z podstawowych składników zup, kremów czy różnego rodzaju innych dań. Można z nich przyrządzać wiele smakowitych przekąsek jak placki ziemniaczane, kluski śląskie, czy też najbardziej rozpowszechnione na całym świecie frytki. Warto jednak urozmaicić nieco naszą codzienną dietę, i spróbować włączyć do naszych nawyków żywieniowych również słodkie ziemniaki czyli
ProstePesto.plDorsz z pieca Jak dla mnie absolutny top łebskich restauracji. Wnętrze klimatyczne z kaszubskimi akcentami. Przemiła obsługa. Bardzo ciekawe menu. Dorsz w sosie grzybowym na plackach ziemniaczanych to rewelacja, idealnie … Czytaj dalej Subiektywny ranking łebskich restauracji
czarrna od kuchniminut do suchego patyczka. Odłóż na noc. Na drugi dzień na śniadanie jak znalazł. Jeśli lubisz owoce , to dodaj je przed pieczeniem wciskając w ciasto. I wtedy powstanie aromatyczny placek do kawki. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniskładników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i na 30 minut do lodówki. Formę 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie ciasto wałkujemy na okrągły placek wielkości formy, wylepiamy dno i boki.Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy 20 minut w 180 stopni, 5 minut przed końcem zdejmujemy papier i pieczemy dalej. W trakcie
gotuj ze mnąrazie potrzeby można podsypać odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam szklanką kółka i wylepiałam nimi foremki do babeczek. Ciasto po wylepieniu nakłuwałam widelcem. Tak przygotowane foremki z babeczkami ustawiłam na blaszce
Waniliowe Improwizacjećwiartki, mniejsze na połówki. Wkładamy do miski mieszamy z ksylitolem lub cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości 2-3 mm. Małą szklanką lub stalowym pierścieniem do deserów wycinamy kółka. Na środku układamy 2-3 kawałki truskawek i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierożki układamy
cool and minty