placki - 22990 przepisów (strona:668/1533)

Podpłomyki | Tylko 3 składniki! | 120

solą. Dodajemy wodę i mieszamy łyżką. Odstawiamy na 10 min do przestygnięcia. Ciasto zagniatamy ręka przez 2 minuty. Dzielimy je na równe części. Każdą wałkujemy na cienki (prawie przeźroczysty placek). Podsypujemy w trakcie mąka. Pieczemy na suchej patelni do pojawienia się "czarnych plamek". Podajemy z ulubionymi dodatkami

Czarnawisienka
Szybka Tarta z Dżemem 92

Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta ułożyć na formie (28 cm) a następnie ponakłuwać widelcem. Marmoladę (u mnie truskawkowa) wyłożyć na cieście. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wykroić paseczki o szerokości ok 3 cm. Paseczki ułożyć na marmoladzie jak na zdjęciu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piec przez 45 minut w nagrzanym piekarniku minut w 180 stopniach

Przepiski.pl
Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką 118

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy - gdy bardzo się lepi dodajemy 1 kopiastą łyżkę mąki. Dzielimy ciasto na małe części. Formujemy je w kulkę i rozciągamy na boki (aby stworzyć taki placek). Układamy na blaszce. Na wierzchu układamy owoce - dociskamy je ręka. Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki

Czarnawisienka
Pizza bianca z boczniakami 164

smaku solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka. Ciasto wyjąć na blat. Chwilę wyrabiać, by je odgazować. Rozłożyć papier do pieczenia i na nim formować ciasto w okrągły placek z nieco grubszymi brzegami. Ciasto posmarować ricottą z dodatkami. Rozłożyć na niej rozdrobnioną mozzarellę, posypać cebulą i boczniakami. Rozłożyć pomidorki koktajlowe. Pod papier do pieczenia podłożyć deskę lub duży talerz

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierożki Kebabowe z Sezamem 146

pora kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i razem smażymy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Wykonanie Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kuflem wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi w falbankę. Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut

Przepiski.pl
Jeżynowe bułeczki scones z białą czekoladą i lawendą 96

Delikatnie wymieszaj tak, aby większość owoców pozostała w całości. 6. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kwadrat o grubości 1,5-2cm. 7. Pokrój placek na 9 kwadracików i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Posmaruj bułeczki z wierzchu mlekiem. 9. Piecz w 180*C przez 20-22min. 10. Polej bułeczki lukrem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI 78

się prezentują. Takie naleśniki przygotujesz z klasycznego naleśnikowego ciasta, nadziejesz i zawiniesz jak zwykle. Warto również przygotować i spróbować:   FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI     PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI     KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI     NALEŚNIKI Z PAK CHOI I TERIYAKI   NALEŚNIKI MARYNISTYCZNE Z PIECZARKAMI SĄ: – Pyszne

globuskulinarny
Naleśniki z piekarnika z czereśniami i sosem czekoladowym 100

podwieczorek i kolację. U  nas to także sposób na podanie dziecku jajek (w normalnej postaci do ust nie weźmie), a więc kombinujemy, no i skutek jest taki, że placki i naleśniki to częsta pozycja w naszym menu. No ale ile można jeść te naleśniki!.... nawet jeśli robimy różne farsze...  Ostatnio usłyszałam o naleśnikach z piekarnika. Zrobiłam. Zjadłam

Na kulinarnym poligonie
Kotleciki wołowe z cukinią 98

głodny to zje", "podawaj przez dwa tygodnie, to się oswoi, przyzwyczai i w końcu zje". Nie w naszym przypadku to się nie sprawdziło, dlatego muszę kombinować. I to jak (placki robię już chyba ze wszystkiego). Tym razem chciałam przemycić cukinię. Ja lubię, więc jak to jest, że moje dziecko nawet nie spojrzy??? Sama chciałam też zjeść coś innego niż

Na kulinarnym poligonie
Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami 69

smakuje genialnie. Pesto można wykorzystać do kanapek, makaronu i wielu innych dań, ja wykorzystałam do pizzerinek. Moja córcia skusiła się na zielony kolor i ze smakiem zjadła cały placek, a Niejadek? cóż, on woli kolor czerwony... ;)  Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto Składniki: Ciasto: 1)       20 g świeżych drożdży

Na kulinarnym poligonie
Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 93

elastyczne. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie lekko zagnieć ciasto i podziel je na 10 równych części. Każdą część rozpłaszcz w palcach na placek i na środek wyłóż czubatą łyżkę jagód wymieszanych wcześniej z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Zlep bułeczki i ułóż je łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw

Na-talerzu.pl
Tarta ze śliwkami i morelami 101

pół godziny. Śliwki i morele umyj, pozbądź się pestek i pokrój na ćwiartki. Przełóż owoce do miski i posyp cukrem oraz skrobią ziemniaczaną. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Środek oprósz delikatnie skrobią, pozostawiając ok. 5 cm brzegu. Owoce wymieszaj i wyłóż na część wysypaną mąką. Zawiń boki ciasta na owoce i zlep

Na-talerzu.pl
Pierogi z białym serem na słodko 199

rozgniatamy widelcem razem z cukrem i sokiem z cytryny. Ilość cukru każdy powinien dobrać według swoich upodobań smakowych. Na koniec dodajemy budyń i jajko. 2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego umieszczamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi. 3. Gotujemy wolno 5 minut, partiami w osolonym wrzątku. 4. Podajemy z cukrem, masłem lub kwaśną

Kuchnia Na Wypasie
Sernik gotowany z polewą czekoladową. 92

masę przekładamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Mąkę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy, zagotowujemy. Odstawiamy i studzimy. Letnią masą przekładamy kolejno upieczone placki, pomiędzy wsypujemy rodzynki. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej i ciepłą polewamy ciasto. Wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą

To co lubię - gotuję i polecam
Mazurek 91

stolnicę. Dodajemy masło, jajka, cukier puder i śmietanę. Szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm placek. Możemy odrobinę podsypać mąką. Wykrawamy kształt jajka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczek i robimy brzeg pisanki i dowolny wzorek na środku. Pamiętajcie

To co lubię - gotuję i polecam