placki - 22990 przepisów (strona:695/1533)

Ciasto z masą chałwową na białkowcu 89

pokojowej spienić za pomocą miksera i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, na samym końcu dodać rozkruszoną chałwę i jeszcze chwilę miksować , aż do uzyskania gładkiej masy.  Zimny placek przeciąć. Z wody i syropu zrobić poncz, którym nasączyć ciasto. Masę podzielić na pół, połowę masy wyłożyć na połowę ciasta, przykryć drugą częścią ciasta i znów przykryć masą. Udekorować

Krylowa Kuchnia
Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem 94

Ghayour pt. Sirocco , a w celu przetestowania przepisu postanowiliśmy nagiąć jedną z naszych zasad i wykorzystać składnik, który jest nieco trudniej dostępny – szafran. Przygotowane przez nas kuku to orientalny placek na bazie jajek, który dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Skusicie się? Lista zakupów 2 cukinie, 3 ziemniaki (ok. 350 g po obraniu), 12 jajek

Proste-przepisy.pl
Szybka focaccia – bez drożdży, z chipsami 92

zrobić szybką focaccię? Przygotowanie szybkiej focacci jest bardzo proste. Jest tylko jeden haczyk. Ciasto bez drożdży nie jest tak elastyczne jak drożdżowe i niełatwo je rozwałkować na cienki placek. Ale nie ma się co przejmować! Możecie przełożyć je na blaszkę w kawałkach i dopiero na niej posklejać! Tę focaccię zrobiliśmy z ciasta żytniego, ale można ją upiec z każdej

Niedzielny kucharz
Domowy makaron 95

domu otwarte na oścież. Kto by je zamykał na wsi?  Pies szczeka, mama wałkuje makaron i suszy go  na czystych poszwach. Resztki ciasta wałkuje na małe placki i pozwala mi upiec je na rozgrzanej płycie węglowego pieca. Siedzę przy stole i zajadam, aż mi się uszy trzęsą. A ona zaczyna kroić zwinięte w rulony ciasto. tak szybko

bistro mama
Domowy kebab XXL, bułka oraz sos 106

wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 6. Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut. 7. Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo

karolgotuje
Orkiszowe pancakes z malinami 89

sodę. Powoli wsypać składniki sypkie do mokrych mieszając trzepaczką. Na koniec wsypać maliny i wymieszać delikatnie łyżką. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ciasto nakładać łyżką tworząc małe placki (nie za grube, bo nie da się ich obrócić). Gdy na wierzchu utworzą się bąble, naleśniki obrócić na drugą stronę. Usmażone pancakes podawać od razu z wybranymi dodatkami (polecam syrop

Passions hobbies life
Ciasto na pierogi 94

ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać szklanką krążki, które następnie nadziewać wybranym farszem. Z podanych składników wychodzi ok. 45-50 pierogów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto na pierogi pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pierogi z wiśniami 82

ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać szklanką krążki, przed nałożeniem nadzienia delikatnie je porozciągać, na środek wyłożyć wiśnie, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować

niecodziennikpary
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 118

będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Wykonanie Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć część ciasta, resztę przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na cienki placek, wykrawać szklanką kółka, nałożyć szpinakowe nadzienie i zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu

niecodziennikpary
Pierogi meksykańskie 155

będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Wykonanie Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć część ciasta, resztę przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wysychało. Część ciasta rozwałkować na cienki placek, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu

niecodziennikpary
Tarta czekoladowa z figami 85

kremówki z mlekiem, mieszać tak długo, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Dodać powidła, na końcu jajka. Wykonanie Ciasto wyjąć z lodówki, na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć do posmarowanej masłem formy. Na ciasto wylać czekoladową masę (może być ciepła), poukładać na niej figi. Wstawić do rozgrzanego do 160 o C piekarnika ( z termoobiegiem ), piec

niecodziennikpary
Quiche z cukinią i pomidorami 88

dolać kremówkę, dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki, usnąć miękki środek z nasionami. Wykonanie Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek wielkości trochę większej od formy na tartę. Wyłożyć nim natłuszczoną formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto zetrzeć połowę sera, następnie ułożyć plastry cukinii, wylać masę jajeczną, rozłożyć pomidory

niecodziennikpary
Flammkuchen z pieczarkami 97

natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać, dodać do niej wodę, sól i olej, zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować je na cienki placek. Przełożyć go na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie: Cebule pokroić na cienkie krążki, wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, żeby lekko zmiękły

niecodziennikpary
Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami 76

szczypta soli i pieprzu 250 g pomidorów 125 sera mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie: Kremówkę wymieszać z pesto, doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na małe kawałki

niecodziennikpary
Oponki z serem 94

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wyłożyć ser i margarynę, pokroić nożem. Wbić jajka, dodać cukier, przesianą mąkę oraz sodę. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować je na placek grubości ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka. W środku każdego kieliszkiem wyciąć dziurkę. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać nowe oponki. W szerokim i niewysokim garnku rozgrzać

niecodziennikpary