Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Proste składniki, stara receptura, niepozorny wygląd i doskonały smak – tak w skrócie opisałabym tradycyjny przekładany placek z jabłkami, jaki pieką od pokoleń podkarpackie gospodynie z Ziemi Brzozowskiej. Sekretem tego smaku jest połączenie cieniutkich placków pieczonych na amoniaku ze smażonymi jabłkami. Ciasto pod wpływem soku z jabłek staje się miękkie, a galaretka dodana(...)rozwieje ten wpis . Przepis na placek z jabłkami pochodzi z publikacji „Smaki Ziemi Brzozowskiej” wydanej przez LGD Ziemia Brzozowska, a jego autorkami są panie z KGW Haczów. Przekładany placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 25 x 35 cm: Ciasto (na 5 cienkich placków): 750 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 150 g smalcu
Trzeci talerzusmażeniu, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Niby proste danie, ale stawiającym pierwsze kroki w kuchni może sprawiać trudność. Sama pamiętam, jak przesadzałam z ilością dodawanej mąki i placki wychodziły jak skała, ani chrupiące, ani smaczne. Teraz już wiem, najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z minimalną ilością mąki. Jeśli trafią nam się bardzo wodniste ziemniaki, gdy je zetrzemy(...)tarce, lepiej zlać z wierzchu nadmiar wody, niż dodawać mąkę. Chrupkości plackom ziemniaczanym nadaje, usmażenie ich na dobrze rozgrzanym smalcu (olej też da radę, aby tylko był dobrze rozgrzany). Takie placki robię z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, gdyż podczas ich jedzenia, lubię trafiać na kawałeczki słodkiej cebulki (można ją także zetrzeć na tarce). Dobrze smakują również z dodanym
Kuchcik gotujePlacki ziemniaczane...kto ich nie lubi, a z dodatkiem gulaszu to już prawdziwy rarytas 😉 Moje placki trochę urozmaiciłam, dodając do nich płatki owsiane oraz natkę pietruszki, a ziemniaki starłam na tarce o grubych oczkach, dzięki temu wyszły naprawdę chrupiące. Podałam je z delikatnym gulaszem z indyka. Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki(...)Przyprawiamy pieprzem, solą oraz obiema paprykami. Chwilę smażymy, a następnie podlewamy stopniowo wodą lub bulionem. Dusimy około 20-30 min., co jakiś czas podlewając wodą, gdy zajdzie taka potrzeba. Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy starce ziemniaki, cebulę
Kuchnia MagdaLenyCHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻURAWINĄ I SEREM Moi Drodzy, w tym przepisie pokażę Wam mój sposób na szybkie (bo bez tarcia) i bardzo chrupiące placki ziemniaczane z serem. Ja podaję te placki z domowym twarożkiem - mój wypróbowany, z tajemniczym składnikiem, którego dodaję od zawsze(...)którego serek nie smakowałby tak samo wyśmienicie - dzisiaj zdradzę Wam ten mój ( a może nie tylko mój ) sekret ;) A co do samych placków również mam dla Was niespodziankę - czego dodaję, żeby placki były złote i chrupiące, jak żadne inne i do tego nigdy nie ściemnieją ? Zapraszam Was gorąco, zobaczcie sami przepis na moje placki ziemniaczane
Moja Książka Kucharskaformie placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim domu nie wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo(...)będą bardziej twarde! ) - sól, pieprz - 1 cebula - zmiksowana blenderem - opcjonalnie 2-3 zmiksowane ząbki czosnku - olej rzepakowy do smażenia NIE DODAWAJ DO PLACKÓW ŻADNYCH SPULCHNIACZY TYPU PROSZEK DO PIECZENIA Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę. Smażymy placki na rozgrzanym oleju rzepakowym. Nadmiar oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy np. z cukrem i śmietaną, bądź gulaszem. Smacznego
SMYKWKUCHNIokazuje się wcale nie być skomplikowane. Uwierzcie, że niewiele zachodu wymaga przygotowanie smaczniejszych i zapewne bardziej zdrowych tortilli od tych, które możecie znaleźć w sklepie. Potrzebne składniki na 12 placków o średnicy około 22-24 cm to: 340 g mąki pszennej (550) 340 g mąki krupczatki 7 łyżek oleju płaska łyżeczka soli 360 ml wrzącej wody Oba gatunki mąki mieszamy(...)chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się do stolnicy. Czysta i prosta robota :) Placki nie muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór
Pichceniomaniabyło bardzo przykro. Uważać na paznokcie i na kostki :) Mimo tego nie poddałam się, na końcu to już normalnie się popłakałam, ale spokojnie to przez cebulę, którą też starłam. Placki usmażyłam, danie skończyłam. A wiecie dlaczego? Bo normalnie strasznie się napaliłam na te placki! To wszystko przez książkę "Nowy Jork na talerzu". Ta książka zakochała mnie w sobie(...)jadę przepisy jeden za drugim, a rzadko się to zdarza. Placki smaczne bardzo, ale żeby nie było zbyt pięknie Młody stwierdził, że są dobre, ale to nie jego klimaty. Może gdybym na tarce "starła" mięso pewnie zmieniłby zdanie :) Ps. Połączenie placka ziemniaczanego z sadzonym jajem, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Składniki na 4 większe placki
Blondynka Gotujewiele innych włoskich przepisów, tak po włosku jak i po polsku. Kto chce się uczyć języków i poznawać kuchnie z różnych zakątków świata, zapraszam na multikurs.pl . Placki: 2 kg ziemniaków cebula łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku jajko Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko cebula 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku łyżka(...)osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. W ten sposób nie potrzebujemy dodawać mąki do ciasta, jest ono czysto ziemniaczane,a podczas smażenia mniej pryska. Do tego placki są bardziej delikatne i chrupiące. Pierwszą patelnię smażymy tradycyjnie na próbę, aby wypróbować smak ciasta, czy jest dostatecznie doprawione. Później już wszystkie placki smażymy tylko z jednej
Dieta moja pasjalekko posolić i zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie, a sos zredukowany i gęsty. Nadzienie do placka należy mocno przyprawić pieprzem, kolendrą, tymiankiem i solą. Nadzienie należy schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, najlepiej przygotować go dzień wcześniej i przechować w lodówce. Naczynie na placek umieścić(...)rozwiniętym cieście francuskim, ostrym nożem wykroić szablon naczynia pozostawiając ok. 2 cm zapasu - tak powstanie dolna część placka. Z pozostałego ciasta wykroić ,,wierzch" placka, postępując jak poprzednio. Naczynie w którym będzie piekł się placek wyłożyć wykrojonym ciastem francuskim i dokładnie przykleić je do boków naczynia. Następnie na ciasto nałożyć nadzienie, ale tylko tyle aby nie wystawało ponad
Codziennik Kuchennysmaczne. Dodatkowo zrobiłam do placków sos który idealnie pasuje do placków z cukinii. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków z cukinii będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 16 placków 3 cukinie (około 700 g) 2 marchewki (około 200 g) 1 cebula (około 120 g) 3 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej (około 70 g) 2 łyżki mąki(...)Końcowe przygotowanie placków: Cukinię z cebulą mocno odciskam z nadmiaru soku i przekłam do miski, oczyszczoną marchew ścieram na tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Natkę pietruszki oraz miętę drobno siekam i dodaję do miski. Dodaję jajka, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę placki, nakładam
Uwaga Babcia Gotujezalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną, łatwą do zwijania formę. 4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus(...)się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli robisz mąkę z cieciorki w domu, zadbaj o jej właściwe zmielenie. Zbyt gruba spowoduje powstawanie grudek i rozpadanie się placków. jeśli placki trudno rozprowadzić na patelni, możesz dolać odrobinę wody żeby uzyskać rzadszą konsystencję [tylko nie przesadź :) ] jeśli planujesz zabrać wrapy do pracy lub szkoły, musisz je czymś związać żeby się
Powiedz dietom nieziemniaki puszczą sok i wtedy - po ok. dwóch partiach placków - dodać resztę), sól, pieprz, jajka i pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Włączyć pochłaniacz lub okap. To ważne na tym etapie przygotowywania, by zapach smażenia nie rozszedł się po mieszkaniu. Na patelni rozgrzać olej. Od razu trzeba wlać go więcej. Wtedy placki nie będą zbyt tłuste. Dolewanie oleju co jakiś(...)czas powoduje obniżenie temperatury oleju na patelni i jego wsiąkanie w placki. Na rozgrzany olej wykładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej o formować w płaskie placki. Smażyć z obu stron po 2 razy na złoty kolor. Podawać placki z jogurtem, śmietaną lub surówką (u mnie z młodą kapustą). ----- Podobne: Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą Placki wielowarzywne
Weekendy w domu i ogrodzienowego. Lista zakupów: 3 łyżki otrąb owsianych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego 0% 1 jajko Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Placki otrębowe'; listonic_content='3 łyżki otrąb owsianych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego 0% 1 jajko Sól Pieprz'; document.write(" "); Wbijamy jajko do miski i mieszamy z pozostałymi(...)teflonową bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Dobrym pomysłem jest wylanie dosłownie paru kropel oleju na patelnię i rozprowadzenie ich ręcznikiem papierowym. Nakładamy masę łyżką na patelnię, formując placki. Smażymy obustronnie do momentu lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu – placki są gotowe. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Oczywiście możemy obłożyć placki wszystkim tym, z czym
Proste-przepisy.plciasto jest dość wilgotne. Placków nie odrywamy od papieru, póki całkowicie nie wystygną. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie być gęsta dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy, aż będzie sztywna. Próbujemy czy smak nam odpowiada – aby była bardziej kwaśna, należy dodać więcej soku, a bardziej słodka – cukru pudru. Jeden arkusz z plackami układamy na blacie kuchennym(...)bardzo powoli odrywamy papier. Musimy być ostrożni, ponieważ placki są bardzo cienkie. Pierwszy placek układamy na talerzu/tortownicy i smarujemy warstwą śmietany. Przyciskamy drugim plackiem. Z kolejnego arkusza odkrywamy kolejne placki i tak układamy ciasto, aż do wykończenia. Wierzch ozdabiamy kakao lub dekorujemy świeżymi kwiatami (u mnie kwitnące kwiaty czereśni). Przed podaniem schładzamy co najmniej 3-4 godziny
Poezja smakuodmierzenie wielokrotności suchych składników z przepisu. Taką suchą mieszanke można przechowywać w kuchennej szafce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku przez długi okres czasu. Kiedy przyjdzie wam ochota na placki, będzie jak znalazł! Co jeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To że mama gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego przetworzonego cukru. Po pierwsze w cieście jest słodki banan(...)drugie naturalny syrop klonowy, którym polewa placki ma w sobie wystarczająco dużo słodyczy. Wypróbowałam jej przepis i jest doskonały. Dlatego dzielę się nim z wami. Placki „Hollyłódzkiej” Mamy Składniki: Sucha mieszanka: 1 1/2 filiżanki mąki orkiszowej (lub całości pszenicy) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli Odmierzyć i dokładnie wymieszać
Jem więc Jestem