placki - 22990 przepisów (strona:42/1533)

Szwedzkie placki raggmunkar ze szpinakiem 138

Szwedzkie placki raggmunkar to prawie zapomniane danie w Szwecji. U nas placki ziemniaczane są niezmiernie popularne, a różnorodność przepisów jest przeogromna. Lubię szwedzkie placki ziemniaczane, są trochę inne od typowych polskich placków. przyrządza je się z utartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego, bo Szwedzi(...)dżemem z borówki. Ja wprowadziłam małą innowację, mianowicie dodałam szpinak. Placki smakują praktycznie jak autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny! Szwedzkie placki raggmunkar Składniki: na 2-4 porcje 5 dużych ziemniaków 70 g świeżego szpinaku 3 jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej

codojedzenia
Wegańskie placki ziemniaczane z cebulą 191

samym cukrem. My uwielbiamy z sosem czosnkowym i tym samym polecam w ten sposób placuszki również wam.  Moja wersja placków nie zawiera jaj, są całkowicie wegańskie, tak na prawdę zastanawiam się po co to jajko w plackach. Nic mi się na patelni nie rozwalało a placki wyszły na prawdę bardzo dobre.  Jeśli podoba Ci się(...)mój przepis, zapraszam do komentowania.  Przepis : (około 25 placków) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia ewentualnie do polania : 200 ml śmietanki roślinnej + 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy.   Dzielimy ziemniaki na pół, pierwszą część ziemniaków ścieramy na małych oczkach ( użyłam do tego

Mój pomysł na
Warzywny hotteok – koreańskie placki nadziewane warzywami i makaronem 324

dół – jeżeli się da Po około pół minuty przewracamy placka na drugą stronę dociskając łyżką albo szpatułą formując coś na kształt dysku – chcemy, żeby wnętrze placka się dokładnie upiekło. I tak pieczemy aż placek będzie złociście zarumieniony, co jakiś czas przewracając go, żeby z obu stron się zarumienił. Upieczone placki przekładamy na talerz wyłożony(...)wchłonął nadmiar tłuszczu. Hotteok podajemy solo lub z ulubionymi dodatkami: mnie smakują ze schlodzonymi buraczkami czerwonymi i z kimchi . Praktyczna rada: Podane proporcje ciasta wystarczają na około 7-9 placków (zależy jakiej wielkości), przy czym nadzienie jest na dwa razy tyle. Zatem ja albo robię podwójną porcję ciasta albo zachowuję pozostałe nadzienie do późniejszego odgrzania jako stir-fry. Dzieci

Lamarida.pl
Placki ziemniaczane z twarożkiem 152

Robione z młodych ziemniaków, podawane z twarożkiem smakują najlepiej. Placki ziemniaczane z twarożkiem Najlepsze placki ziemniaczane, bo to je mam teraz na myśli, robiła oczywiście moja babcia. Jak zwykła mawiać ziemniaki w tamtych czasach smakowały lepiej niż teraz, a i domowy twarożek jest nie do zastąpienia. Chcę się z Wami podzielić dzisiaj przepisem na placuszki jakie ja robię(...)siebie w domu. Osobiście najbardziej lubię gdy placki są dobrze przypieczone i chrupkie. Taki efekt uzyskuje się poprzez dodanie do masy ziemniaczanej cebuli. Do smażenia używam oleju nie smalcu, gdyż te smażone na smalcu nasiąkają tłuszczem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki na placki

mecooks
PELNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA 101

PEŁNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA   Placki naan to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni Afganistanu. Piecze się je tam w glinianych piecach w kształcie dzbana (tandoor), które są rozgrzewane rozpalonymi węglami. Placki przykleja się do ścianek naczynia. Po kilku chwilach spód staje się brązowy i twardy, a wierzch zostaje miękki i gotuje się w gorącym powietrzu(...)unoszącym się znad gorących węgli. Pieczenie na grillu pozwala uzyskać podobny efekt: chrupiący spód, wilgotne wnętrze i miękką skórkę u góry. Placki te możemy podawać z kebabem z jagnięciny lub kurczaka oraz grillowanymi warzywami - stanowi to wspaniały, egzotyczny posiłek, który z powodzeniem możemy przygotować na zewnątrz.  Chlebki świetnie smakują maczane w oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami

Moja Książka Kucharska
Najlepszy Placek po Węgiersku 14985

Złocisty, chrupiący, sporych rozmiarów placek ziemniaczany z apetycznym gulaszem węgierskim składającym się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki to wyjątkowo smakowita, pożywna i bardzo popularna potrawa. Placki po węgiersku to dość proste jednak wyśmienite danie, które z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty oraz zadowoli kubki smakowe. Najlepszy Placek po Węgiersku - Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego, wołowego(...)sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej duże (najlepi ej jeden na cał ą patelnie) okrągłe plac ki. Smażymy z obu stron na złoty kolor . Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.  N a połowę każdego z placków wykładamy gulasz węgierski , następnie składamy placek na pół

Słodka Strona
Placki z quinoa kokosowo migdałowe 151

Niedawno przyrządziłam sałatkę z czarną quinoa . Dzisiaj proponuję placki z quinoa kokosowo migdałowe. Pyszne bezglutenowe placki pachnące kardamonem. Uwielbiam kardamon . Najlepiej świeżo zgnieciony w moździerzu. Niesamowity aromat. Doszłam do wniosku, że czasami mam większą ochotę na kardamon niż cynamon. Jeśli nie podzielacie mojego zdania z pewnością możecie zamienić nieco pieprzny kardamon na słodki cynamon. Placki z quinoa(...)przyrządzam często na śniadanie . W pracy wzbudziłam nimi niemałe zainteresowanie. Były takie aromatyczne i nakrapiane…”Co to za kropeczki?” Pytały się koleżanki. Placki z czarną quinoa, super! Quinoa zwana komosą ryżową jest bardzo bogata w białko. Poza tym nie zawiera glutenu. W handlu można dostać białą, czerwoną i czarną komosę. Pod względem smaku niczym od siebie

codojedzenia
Owsiane placki nadziane bananami 138

Często przygotowuje najróżniejsze placki i placuszki. Dziś zapraszam Was na owsiane placki nadziane bananami. Kawałki bananów wewnątrz każdego placka nadają im niepowtarzalnego smaku i struktury. Placki są dość duże. Można je podać jak a la gruby naleśnik lub tak jak ja pokroić na 4 części i ułożyć je na sobie. Moje owsiane placki nadziane bananami(...)dodatkowo podałam z cukrem pudrem i łyżeczką porzeczkowego dżemu. Idealne na śniadanie, jak i np. na obiad lub kolację. Spróbujcie. Składniki: (na 3 duże placki) 1 szklanka mąki owsianej 1 jajko M 3/4 szklanki mleka 1/2 dużego banana duża szczypta sody 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-len) 1 łyżka

Słodkie okruszki
Puszyste placki z jabłkami 160

wszędzie widzę placki. I w taki dzień, nikt mnie nie powstrzyma przed ich zrobieniem, nie żeby ktokolwiek mnie powstrzymywał, bo my z plackożerców jesteśmy ;). Dzisiaj padło na placki z jabłkami. Bardzo puszyste, znikające dosłownie w chwilę. Część osób nazywa placki z jabłkami racuchami z jabłkami. Jednak jak dla mnie, racuchy robi się na drożdżach(...)teraz z chęcią pałaszuję chrupiące placuszki. Jest kilka szkół przygotowywania placków z jabłkami. O ile ciasto z grubsza wygląda tak samo, to pozostaje kwestia rozdrobnienia dodawanego jabłka. Jedni lubią dodać jabłko starte, inni dodają spore kawałki jabłka. Ja lubię czuć jabłko, ale nie lubię jak idealna krągłość placka, załamuje się na kanciastym brzegu jabłka. Do placków dodaję więc dość

Mieszam w Garnku
Wegański placek po węgiersku 174

jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około 200 g) 50 g mąki kukurydzianej 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki 1 cebula łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku(...)sosu. Przygotowanie: Zacznij od przygotowanie placków ziemniaczanych, po gdy będą się smażyć to będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, aby przygotować sos, i gdy uporasz się już z ostatnim plendzem to możesz podawać obiad. Zetrzyj ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki, po czym umieść na sitku aby odciekły. W dużej misce połącz wszystkie składniki na placki. Jak widzisz, masa jest idealnie

greenscarf
Małdrzyki lub mądrzyki krakowskie 199

maśle. Nazwę zawdzięczają serowi ze słodkiego mleka, na który mawiano mądrzyk lub mondrzyk, albo małdrzyk. Dziś smaży się małdrzyki (lub mądrzyki) na zwykłym twarogu.   Składniki (na 12 placków): 400 g sera twarogowego półtłustego 2 jajka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki masło, masło klarowane lub olej do smażenia konfitura lub cukier puder do podania Masło(...)masę. Do sera dodać łyżkę stopionego masła. Zmiksować. Rozgrzać patelnię z resztą stopionego masła i olejem do smażenia (wlać go od razu więcej, by dolewany potem nie wsiąkał w placki). Do masy serowej dodać mąkę i wymieszać masę mikserem. Łyżką moczoną w gorącym tłuszczu nakładać masę na patelnię. Każdą łyżkę ciasta rozsmarować równo na placek o grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 199

Letnie placki – cukinia rośnie jak szalona! Najsmaczniejsze okazy to te najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych(...)Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek (granulowany albo świeży).   Cukinia musi być naprawdę porządnie odciśnięta. Najlepiej pozbyć się całej wody odciskając ją w złożonej gazie opatrunkowej. Przy źle odciśniętej cukinii placki nie zawsze wychodzą chrupkie, bo cukinia w dalszym ciągu puszcza wodę. I nic tu nie pomoże sypanie mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane a'la pizza 394

muszę Wam powiedzieć, że to był dobry pomysł. Z dania na danie coraz bardziej smakuje mi ''pizza'', choć nie wiem czy może bardziej :) Ale wracając do placków to dookoła mnie wszyscy jedzą placki ziemniaczane z cukrem, ze śmietaną czy z cebulką ja natomiast uwielbiam dwa rodzaje: placki ziemniaczane a'la pizza jak dzisiaj zaprezentuje i placki ziemniaczane(...)zbójnicku ale o nich później :) Teraz na celowniku są placki z aromatycznym sosem, serem, który ciągnie się do samego sufitu :) i salami. Tak zazwyczaj wyglądają moje placki ale dzisiaj dodam wyjątkowo szczypiorek. Spróbujcie, niby nic tylko szczypiorek prawda? A smak potrawy bardzo się zmienia.  Składniki: (na ok 4 duże placki) ziemniaki 1 kg jajko

Kuchnia Viki
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 601

Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków(...)tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze:) Jeżeli zostanie Wam więcej gulaszu, polecam podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub z makaronem. Polecam! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane po węgiersku (4-5 porcji) Składniki na placki: 1 1/5 kg dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 1 cebula, obrana

karmelowy