Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 300g margaryny(...)orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Polewa rodzynkowa: 400g rodzynek 3/4 szklanki spirytusu (ewentualnie wódki) 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 100g masła Sposób przygotowania: 1. Placek kokosowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier kryształ i ubijać do rozpuszczenia cukru na wolnych obrotach. Następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą
Kuchnia w czekoladzieplacki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam(...)małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich
Chilli Czosnek i OliwaDziś mało dietetycznie, ale za to smacznie:) Okazjonalnie można sobie pozwolić na małą rozpustę. Placki są specjalnością mojej Mamy, która do środka daje schab, natomiast same placki smaży na płycie na grillu. Te ze schabem nie wiem jak smakują, ale same placki z płyty są po prostu rewelacyjne i żadne inne nie są ich w stanie pobić(...)posiadając jednak grilla placki zrobiłam w sposób tradycyjny. Widząc w jakim tempie zniknęły stwierdzam, że musiały być znakomite:) PLACKI ZIEMNIACZANE Z INDYKIEM Składniki 40 dkg piersi indyka pokrojonej na 8 plastrów 1 i 1/2 kilograma ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia Przygotowanie Zaczynam od rozbicia tłuczkiem plastrów indyka. Plastry powinny
Magiczna kuchnia DariiKrzywego – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Krzywe, gmina Dydnia, powiat brzozowski Tradycyjny miodownik, jak sama nazwa mówi, to ciasto warstwowe pieczone z dodatkiem miodu. W naszym regionie najczęściej pieczono 3 cienkie placki na sodzie oczyszczonej, które przekładano masą grysikową (z kaszy manny). Masę tę przygotowywano na dwa sposoby – na gorąco, albo na zimno. Masa gorąca miała postać budyniu z dodatkiem masła(...)którym przekładano placki. Masa zimna miała postać kremu, który ucierano dodając do wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to miodownik z masą
Trzeci talerzPlacek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Rzeszów, gmina Rzeszów, powiat m. Rzeszów Ciasto amoniakowe to nasz regionalny specjał, który niestety odchodzi w zapomnienie. Niegdyś bardzo popularne, dzisiaj zastępowane jest zwykle ciastem kruchym. Dawniej pieczono z niego ciastka amoniaczki lub różnego rodzaju przekładańce. Gospodynie weselne z pierwszej połowy XX wieku przygotowania weselnych wypieków zaczynały właśnie od amoniaczków(...)tygodnia, ponieważ mogły leżeć kilka dni, a ich smak i konsystencja pozostawały bez zmian. W formie ciastek, ciasto amoniakowe zachowuje kruchość i lekką chrupkość. Jednak użyte do pieczenia cienkich placków do ciast warstwowych, zachowuje się inaczej. Przełożone wilgotnymi warstwami smażonych owoców czy sera, mięknie i zespala się z nimi. Jabłka to owoce, które najczęściej wykorzystywano do przekładania amoniakowych placków. Smażony
Trzeci talerzLangosz z piekarnika to FIT wersja popularnej, węgierskiej potrawy. Smakuje dużo lepiej niż tradycyjnie smażony w głębokim tłuszczu. Sprawdź z czym podać węgierskie placki. Langosz to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . W średniowieczu langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, zaraz po wypieczeniu bochenków chleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio(...)obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec
Ania gotujeLangosze z piekarnika to FIT wersja popularnej, węgierskiej potrawy. Smakują dużo lepiej niż tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczu. Sprawdź z czym podać węgierskie placki. Langosz to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . W średniowieczu langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, zaraz po wypieczeniu bochenków chleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio(...)obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec
Ania gotujePlacki ziemniaczane to klasyka nie tylko dla fanów ziemniaków. Smok poleca szczególnie do jedzenia ich samych bez żadnych dodatków, choć oczywiście w wersji z gulaszem lub śmietaną też są wyborne! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/placki-ziemniaczane-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/placki-ziemniaczane-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/placki-ziemniaczane-320x200.jpg"],"recipeIngredient(...)u00f3w,\r","2 jajka, \r","2 cebule,\r","1\/2 szklanki m\u0105ki,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","gar\u015b\u0107 natki pietruszki,\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Placki ziemniaczane","recipeCategory":"dania bezmi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ziemniaki obra\u0107, zetrze\u0107 na drobnej tarce.\r","Doda\u0107 cebul\u0119 pokrojon\u0105 drobno.\r","Doda\u0107
Bardzo Gruby SmokPyszne i słodkie placki marchewkowe to łatwy przepis na przekąskę, kolację lub jedzenie na wynos. Placki z marchewki robi się szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Przyjemnym dodatkiem są wiórki kokosowe. Oto przepis na słodkie placki marchewkowe. 40 minut 2 porcje 2 marchewki (około 300 g) 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)tarki. Wsypujemy mąkę, cukier i kurkumę. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki na blachę nakładamy porcje ciasta i formujemy w miarę równe placki. Wierzch każdego placka posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Placki marchewkowe podajemy na ciepło lub zimno z miodem
My Chcemy JeśćŁatwe do przygotowania i bardzo smaczne placki z cukinii i ziemniaków. Pyszny i zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Nowa odsłona znanych wszystkim tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przepis na placki z cukinii i ziemniaków to dobre jedzenie bez dużego wkładu finansowego. Często zadaję pytanie, co zrobić dobrego do jedzenia? Tym razem problem rozwiązał się sam, gdyż była cukinia(...)smacznie oraz wiem, co jem . O tej porze roku w kuchni u mnie króluje cukinia i zazwyczaj robię z niej leczo. Tym razem wyszły jednak wegetariańskie placki z cukinii i ziemniaków . Takie zdrowsze placki ziemniaczane w nowej i lżejszej odsłonie. Wkrótce również podam przepis na rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe z cukinii
Kuchcik gotujeMoja córka uwielbia wszelakie placki i naleśniki , myślę, że mogłaby je jeść codziennie. Jednak, aby jej się nie znudziło to staram się je urozmaicać. Tym razem upiekłam placki na maślance , które można podać według upodobań. Posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, orzechowym czy z bitą śmietaną. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne(...)smaczne, że polecam od razu upiec je z podwójnej porcji ;) Składniki na placki na maślance (około 24 placki): * 200 g maślanki * 2 jajka * 1 łyżka oleju * 3 łyżki cukru * 180 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli Wykonanie: Do miski wlać maślankę, olej, wbić całe jajka. Masę wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać
Zrób to smacznieInna wersja placka po cygańsku. Okrągły chrupiący ziemniaczany placek z aromatycznym mięciutkim mięsem. Do tego ogórek i mamy pyszny obiad! Na placki 10 dużych ziemniaków 2 jajka 1 duża cebula 1,5 szklanki mąki sól i pieprz Na farsz: 500g karczku wołowego (może być inne mięso) 1 czerwona papryka 5 dużych pieczarek 2 duże czerwone cebule(...)kilka suszonych śliwek Śmietana-2 łyżki Trochę mąki sól, pieprz, czerwona papryka-słodka Do polania śmietana-18% plasterki świeżego ogórka świeży szczypiorek Robimy! Placki Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę. Tak samo traktujemy cebulę. Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia
LatosiowydomZiołowe placki z gotowanych ziemniaków zapiekane z mozzarellą , szynką parmeńską, pesto z czosnku niedźwiedziego i pomidorkami koktajlowymi. Placki przygotowaliśmy podczas warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek , które miały na celu promocję eko nabiału - masła i serów. Do przygotowania potraw używaliśmy eko masła extra i eko mozzarelli w wiórkach. Były to pierwsze warsztaty, w których uczestniczyłam(...)Tomkiem Jakubiakiem... Warsztaty odbyły się 2 tygodnie temu, kiedy był jeszcze czosnek niedźwiedzi i na miejscu przygotowaliśmy pesto. Teraz musimy użyć pesto gotowe, dobrze jak mamy swoje zapasy. Placki : ½ szklanki mąki pszennej, 2 średnie ugotowane ziemniaki, 2 jajka, 6 łyżek mąki kukurydzianej, tarta mozzarella - u nas eko mozzarella wiórki Polmlek, kilka plastrów szynki parmeńskiej, kilka listków bazylii, masło
królestwo garów