chciałam TYLKO to jeść na obiad, więc bardzo! Przepis docenią osoby, które mają mikser/malakser z opcją tarcia warzyw – dzięki niemu danie powstaje błyskawicznie. Dla mnie zdecydowanie najlepsza wersja placków to ta z dodatkiem jogurtu naturalnego (można też użyć kwaśnej śmietany, jeśli lubicie) i wędzonego na gorąco łososia. Aby było zdrowo, wykorzystałam łososia z dodatkiem słodkiej papryki odmiany Mowi. Łososie(...)Mowi znajdziecie kod QR – skanując go telefonem, dowiemy się gdzie dany łosoś żył, co jadł i kiedy rozpoczął podróż na nasz stół Takie cuda. Smak paprykowego łososia z plackami współgra idealnie – z powodzeniem można podać takie placki nie tylko na obiad, ale i na elegancką przystawkę. Pieczone placki ziemniaczno-cukiniowe z wędzonym łososiem
Poezja smakuWitam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne placki z rabarbarem na sodzie. Placki są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków z rabarbarem będziemy(...)potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 15 placków 340 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml) – typ od 400 do 550) 1 kubek 400 gramowy kefiru 2 jajka (rozmiar L) 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżeczka sody szczypta soli około 300 g rabarbaru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Placki z rabarbarem Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram
Uwaga Babcia Gotujenaturalnym wymieszanym z ulubionym dżemem. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, ale te skradły moje serce i na pewno będą często gościć na moim stole. Spróbujcie Składniki: (około 11 dużych placków) – 4 jajka – 50g masła – 250g ricotty – 160ml mleka – 140g mąki (u mnie ryżowa) – 30g wiórków kokosowych – ekstrakt z wanilii wg smaku(...)masę. Smażyć z obu stron na rumiano, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Wykładać niewielkie porcje ciasta za pomocą łyżki ( po 3 łyżki stołowe na duże placki, na małe placuszki po 1 łyżce stołowej). Podawać z ulubionymi syropami, owocami lub miodem. Smacznego Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie Placki
Smaki ArmineOdpoczęliście trochę od placków? Ja odpoczęłam i nawet się stęskniłam, dlatego dziś na śniadanie zrobiłam pyszne placki waniliowe na śmietanie. Placuszki posmarowałam jogurtem greckim wymieszanym z miodem i wyszedł oszukany mini „torcik”. Uwielbiam takie śniadania, a Wy? Składniki: – 100g śmietany (u mnie 12%) – 1 jajko – 100g mąki (u mnie 50g owsianej i 50g ryżowej(...)dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 minuty. Następnie jeszcze raz wymieszać i smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni. Smażyć na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką. Gotowe placki podawać z ulubionym syropem, miodem lub dżemem. Smacznego *Z podanych składników wychodzi 8 małych placuszków (po 1 łyżce ciasta na placuszek), albo 4 duże placki (po 2 łyżki
Smaki Arminewałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną(...)cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową. 9. Cytrusek Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru
Ciastka - domowe słodkościzakocha się w tej tarcie. Spód został zrobimy z zapieczonych na chrupko ziemniaków, które w środku są miękkie i kremowe. Jak w klasycznym placku ziemniaczanym. Czas : 1 godzina Poziom trudności: Średni Liczb porcji: 2 duże Placki ziemniaczane to był prawdziwy hit lat 80., czasów tzw. komuny, kiedy został niemal w pełni zrealizowany program Kononowicza i w sklepach nie było(...)hoteli na całym świecie. Niemniej popularne są hash brown, ziemniaki przyrządzane w sposób bardzo podobny jak rösti, potrawa absolutnie fundamentalna dla kuchni angielskiej i amerykańskiej. Tarta z placków Dlaczego piszemy o plackach ziemniaczanych zamiast o tarcie, która jest bohaterką dzisiejszego przepisu? Bo jej podstawę stanowi właśnie hash brown, w naszej wersji bardziej jednak zbliżone do swojskich placków ziemniaczanych. Wierzcie
Niedzielny kucharzmnie w domu placki ziemniaczane robiło się zawsze na słono. Mąż zapoznał mnie z wersją na słodko, ale dalej pozostaje wierna tradycji. Najbardziej lubię placki z ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach. Są wtedy cudownie postrzępione i mają złoto-brązowy kolor. Na brzegach są idealnie chrupiące, w środku miękkie. Oczywiście można też zetrzeć ziemniaki na najmniejszych oczkach(...)skrobi dodajemy starte ziemniaki i cebulę, jajko, sól oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dużą łyżką nakładamy na patelnię porcje masy i lekko dociskamy łyżką, by placki były płaskie. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placki wykładamy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe! Placki smakują doskonale jako dodatek do obiadu
Dieta bez mlekamleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Szynkę, ser oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Na 2 placki z tortilli wyłożyć farsz, a następnie przykryć pozostałymi plackami. Na suchą rozgrzaną patelnie położyć placki i smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem(...)przez około 3 minuty z każdej strony (dodatkowo na placki można położyć np.talerz, aby się połączyły). Zarumienione placki pokroić na trójkąty dowolnej wielkości. Najlepiej smakują na ciepło z sosem. Sos serowy: W niewielkim garnku roztopić masło na małym ogniu i wymieszać je z mąką na gładką masę. Wlać stopniowo mleko
KuchniaWeDwoje.plMoja własna wersja placka zbójnickiego, dużo lżejsza od oryginałów, które można zamówić w publicznych jadłodajniach. Zawiera mało tłuszczu, chude mięsko i jest raczej mało kaloryczny. Można go wykonać w wersji bezglutenowej jak i glutenowej. Suma sumarum nawet niewiele czasu zajmuje przygotowanie całego dania a w efekcie dostajemy sycący ale nieciężki obiadek 😊 Składniki: Placek ziemniaczany(...)ziemniaczaną i smażymy na dużym ogniu bez przykrycia. Placek powinien mieć ok 1 cm grubości. Jeśli będzie za cienki będzie się rwał podczas przewracania. Po podsmażeniu jednej strony placek przewrócić na drugą stronę i podsmażyć na złoty kolor drugą stronę. Usmażony placek przełożyć na talerz. Na połowę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połową placka
Ze smakiem bez glutenuPlacek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta. Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą(...)damskim ludowym stroju rzeszowskim. Różnorodne kolory nawiązują do wyglądu ciasta w przekroju, na który składają się pasy ułożone z masy orzechowej, makowej i serowej.” Uściślę jedynie, że na spodzie placka znajduje się ciasto kruche, na nim pasami wyłożone są na przemian masy makowa i orzechowa, a masa serowa przykrywa wierzch ciasta. Przepis który dzisiaj prezentuję pochodzi od osoby równie
Trzeci talerzPlacek po zbójnicku czy placek drwala? A może po węgiersku albo po cygańsku? W każdym przypadku chodzi o placek ziemniaczany polany sosem z mięsem, grzybami, papryką. Nie ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak(...)podgrzybków, a znalezienie rydzy pozostaje wciąż moim marzeniem, to i tak mam zapas suszonych grzybów na Wigilię. Podgrzybków wystarczyło też na przygotowanie sosu do placków po zbójnicku. Lepszych chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda
Obiad gotowybędziemy potrzebować: Z podanej porcji wyjdzie około 25 placków 340 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml) 3 jajka 400 g jogurtu naturalnego kremowego (1 kubek) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 kwaśne jabłka (około 400 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Placki z jabłkami Przygotowanie: Do miski wybijam jajka(...)dokładnie mieszam. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do ciasta, całość dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Smażenie placków z jabłkami: Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładam łyżką ciasto i formuję placuszki. Placki smażę z obydwu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki z jabłkami możemy
Uwaga Babcia GotujeZnam tylko podstawowe rodzaje grzybów i tyle te zbieram. W tym roku wyjątkowo udało nam się zebrać całkiem pokaźne ilości i sporo już sobie ich nasuszyłam i zamroziłam. Taki placek świetnie też smakuje z sosem pieczarkowym, więc jeżeli nie macie dostępu do grzybów leśnych zastąpcie je po prostu pieczarkami. Wyjdzie równie pysznie PLACEK PO CYGAŃSKU Z GRZYBAMI LEŚNYMI(...)PLACEK ziemniaki 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia SOS obgotowane grzyby leśne 2-3 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra NADZIENIE ryż Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej
Pieguskowa Kuchnia