margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche(...)uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe Polewa 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie polewy Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPuszka mleka kokosowego leżała w czeluściach lodówki kilkanaście tygodni, wiec przyszedł czas na jej skonsumowane! Część płynna została wykorzystana w tym przepisie, a ''śmietanka'' została ubita
fitolarun.blogspot.comMoje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g
fitolarun.blogspot.comgładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm. Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem
Z Kuchni Do Kuchnipodziwiajcie jak szybko znika z talerzy! :) Z tego przepisu wychodzi +/-8 tacos'ów, lecz ja zawsze robię w ilości 1,5 lub 2 razy większej. Składniki na mini placki: - ok. 250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu(...)POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka listków rukoli i 1-2 sałaty. Następnie po jednym plastrze sera i szynki. Na koniec składamy je na pół i przebijamy wykałaczką z nabitą oliwką. Smacznego
Be Fit Be StrongNa wstępie! 1. Radzę jednak zrobić ciasteczka piernikowe dwa razy grubsze (24kcal) :D 2. Ciasteczka smakują przecudownie, gdy wpadną do kawy z mlekiem (a do tej
fitolarun.blogspot.comWigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło
fitolarun.blogspot.comCiasto bardzo łatwe do upieczenia i patrząc na to ciasto ma się wrażenie, że wymaga bardzo dużo pracy. Otóż, nie. Pieczemy jeden placek i gotujemy masę serową. Efekt wizualny bardzo fajny, a i w smaku rewelacja. Cztery smaki w jednym cieście. Każde z nich może być osobnym ciastem. Każdy kawałek ma inne kolory co zachęca do zjedzenia kolejnych(...)łatwo się przypala. Budynie rozrobić w mleku i wlać do sera. Gotować aż masa będzie gęsta. Wlać gorącą na jedną część ciasta, a drugą część ułożyć na wierzch. Placek posypać cukrem pudrem. ciasto cztery smaki z masą serową
O kuchni z uczuciempieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając brzeg bez nadzienia - ok. 1-1,5 cm. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły - ja pomagałam sobie wąską szpatułką drewnianą. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta
Grunt to przepis!powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić
Smakołyki BerenikiDodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, upiec osobne placki w formie o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Masło miksować z cukrem przez kilka(...)minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej
Domowa cukiernia Ewylekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić elastyczne ciasto i przykryć ogrzanym talerzem. Rozwałkować na cieniutki placek i wykrawać szklanką koła, nakładać po łyżeczce zimnego farszu, sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać okraszone cebulką. A jeśli zostanie nam trochę ciasta warto upiec(...)Placki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego) Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone, posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne
Maślane ciasteczkoModa na pancakesy przyszła z Zachodu i tak się u nas zadomowiła, że nie chce odejść. Co jest tego przyczyną? Pancaksy to rodzaj naleśników, które ja zawsze nazywałam pulchnymi plackami. Powstają niezwykle szybko, a w połączeniu z odrobiną syropu klonowego są słodka przyjemnością dla podniebienia. Zróbcie na śniadanie koniecznie :) Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 3 czubate(...)przesiana mąkę i pozostałe suche składniki, które delikatnie przesypujemy do płynnej części naleśników. Drewnianą łyżką łączymy ciasto. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wykładamy na nią łyżką porcje na duże placki (ok 2 łyżek ciasta). Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z syropem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego
ChilliJemyPlacki powstały z konieczności przerobienia ogromnych ilości(...)cukinii, które w tym roku wyjątkowo obrodziły - nie dość, że same cukinie ogromne, to jeszcze niezliczona ilość porasta każdy krzaczek ;). Obie wersje polecamy z jogurtem lub gęstą śmietaną :). Wytrawne placki z cukinii Składniki: 1 duża cukinia (1,5 kg) 2 duże lub 3 małe jajka ok. pół szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżka oleju Sól, pieprz Dodatki: posiekana
Kuchnia w szuwarachmało czasu, dużo rzeczy do zrobienia .. tak jak to zwykle bywa :) Postaram się jednak bardziej spiąć i częściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki(...)kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki .. no i bataty :D Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :) gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką, z sosem musztardowo-miodowym zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem, ciecierzycą z podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry
More food, love and dreams