placki - 22990 przepisów (strona:446/1533)

Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 140

średnicy 19 cm. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni, grzałki góra-dół. Przez 10 minut studzimy placki w foremkach, a potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Placki przekładamy lemon curdem aż do wierzchu i przyozdabiamy borówkami. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pancakes z Nuttelą 198

niedługo, około 1 minuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę na teflonowej płaskiej patelni do naleśników, bez dodatków tłuszczu. Smażę około 30 sekund i obracam placki. Można podawać nie tylko z nuttelą :) polecam też miód czy dżem :) Należy pamiętać ,że ciepłe są najsmaczniejsze :) Jest to moja pierwsza próba tych placuszków :) ale nie ostatnia

W Moim Magicznym Domu
Pączki pieczone -z nutellą 181

mąką. Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie odstawało od rąk i miski.Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h w ciepłe miejsce. Następnie urywać porcje ciasta, formując okrągły placek. Na środek każdego placka kłaść nadzienie i  dokładnie zlepić.Ułożyć w papilotkach i odstawić na około 20 minut. Piec około 25 min w 175 stopniach

Moje domowe kucharzenie
Pancakes 119

razem zapraszam Was w kulinarną podróż do USA, ponieważ dziś serwuję najlepsze, oryginalne, amerykańskie placki śniadaniowe, czyli po prostu… pancakes! :) Te placuszki z całą pewnością przypadną Wam do gustu, a może nawet zasłużą na miano Waszych ulubionych? :) Są niebywale miękkie i bardzo puszyste, z dodatkiem maślanki. Przygotowuje się je błyskawicznie. Wspaniale smakują z syropem klonowym, który wsiąka w polane(...)sprawia, że stają się lekko wilgotne i rozpływają się w ustach. To ulubiony przysmak dzieci, ale dorośli też za nim przepadają :) Z podanych składników wyszło mi 9 całkiem sporych placków (o średnicy 12 cm). Przepis znaleziony na blogu „Kwestia Smaku”. Składniki (na 8-10 placków): 1 1/4 szklanki mąki pszennej (przesianej) 1 duże jajko 1 1/4 szklanki maślanki 1 czubata

MyCookBook.pl
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 167

ręki i miski. Wyrobione ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, porcjami wałkować delikatnie na oprószonej mąką stolnicy na grubość palca i wycinać placki. Na środek każdego placka nakładać po łyżeczce marmolady i formować pączki, łączeniem ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować

Wypisz Wymaluj
Orzechowiec z masą jabłkową 520

pokrojone orzechy, masło, cukier, miód  i mleko, mieszamy i zagotowujemy. Wystudzamy.  Składamy ciasto, kładziemy pierwszy placek w blaszce, potem wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, następnie wykładamy resztę masy jabłkowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Na wierzch wykładamy zimną masę orzechową. Ciasto wstawiamy przynajmniej na noc do lodówki. Smacznego

Piekę, bo lubię
Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit) 208

wyrośnięciem. Po wyrośnięciu. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Zagniatamy je szybko ręką, formujemy kulę i rozpłaszczamy rękami na placek. Można sobie pomóc delikatnie wałkiem. Placek powinien mieć około 1 cm grubości. Szklanką lub obręczą (o średnicy ok.7,5cm) wycinamy kółko. Nieco rozpłaszczamy go w dłoni, na środek nakładamy łyżeczkę dżemu. Zlepiamy brzegi ciasta

Kolizje Smaków
Najlepsze Faworki 130

dokładnie wyrabiamy, zagniatając dość twardą i jednolitą kulę. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę, po tym czasie ciasto zmięknie i będzie je łatwiej wałkować. Rozpłaszczamy ręką na kwadratowy placek i wałkujemy, składamy na pół i znowu wałkujemy. Zróbcie tak kilka razy, to wtłoczy do środka powietrze i dzięki temu faworki będą puszyste i lekkie. Ciasto wałkujemy na cienkie(...)placki, nożem kroimy paski. Można to zrobić radełkiem, wtedy faworki będą miały ozdobny brzeg. Ja wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy na mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się

ladykitchen
Oponki drożdżowe babci 233

ciepło ( bo kto im się oprze) jak i kolejnego dnia. Przepis na oponki pochodzi od babci. Oponki mają klasyczny smak. Są puszyste a ich grubość również zależy od grubości placka na jaki rozwałkujemy ciasto. Nie są w smaku bardzo słodkie, gdyż to cukier puder na wierzchu nadaje im słodkiego smaku, jeśli więc nie lubicie bardzo słodkich wypieków, nie sypcie(...)rozczyn. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy spirytus. Ciasto będzie dość lepkie. Odstawimy je do wyrośnięcia na ok 1-1,5h w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, w których małym kieliszkiem wykrawamy dziurki. Zostawiamy oponki na 15 min do napuszenia. Smażymy w nagrzanym oleju do zezłocenia. Usmażone

Mieszam w Garnku
Placki żytnio-bananowe ze słonecznikiem 126

białkiem banana blendujemy razem z mąką i cynamonem do zblendowanych składników dodajemy jogurt z jajkiem i dokładnie mieszamy na papierze do pieczenia formujemy placuszki (czubata łyżka na jeden placek) każdy placuszek posypujemy słonecznikiem- całość pieczemy ok 30 min w 175 stopniach gotowe placki podajemy z plasterkami gruszki i jogurtem naturalnym PRZYPOMINAM, ŻE JUTRO WYNIKI KONKURSU

healthy dreams
Pomidorowe placki z twarogu 139

sprawdza się gdy nie mamy czasu na jego przygotowanie lub głód doskwiera nam na tyle, że nie zamierzamy długo czekać na posiłek.  Świetnie w takiej sytuacji sprawdzają się placki z twarogu- pożywne, sycące i przede wszystkim smaczne! Domowy sok pomidorowy zblendowałam z serkiem, następnie upiekłam, co dało początek pysznym placuszkom. PRZREPIS: 100g twarogu łyżka mąki amarantusowej 2 łyżki(...)niedźwiedzim i czarnuszką, czarnuszka, chili, curry, pieprz ziołowy WYKONANIE: wszystkie składniki blendujemy razem na gładka masę masę przekładamy na papier do pieczenia (czubata łyżka-jeden place), wierzch posypujemy sezamem placki pieczemy ok 20 min 175 stopniach

healthy dreams
Placuszki bananowe z nutą kokosa 150

Kupiec 80g dojrzałego banana 50g chudego twarogu Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę odstawiamy ciasto na około 5 minut  smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bliny pszenno-gryczane 135

lubi Ja użyłam do wykonania blinów mąki pszennej chlebowej i mąki gryczanej pełnoziarnistej, ale jeśli takiej nie macie, wystarczy zwykła mąka gryczana 750. Posmak gryki będzie wtedy delikatniejszy. Placki – bliny wychodzą puszyste, zdecydowanie grubsze od naszych naleśników. Ciasto na bliny powinno być puszyste, ale stosunkowo gęste, zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki. Drukuj Bliny pszenno gryczane window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl(...)śmietany. Wyrabiamy łyżką, aż na powierzchni ukażą się bąbelki. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ciasta dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy placki na gorącej, wysmarowanej tłuszczem patelni. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bliny-pszenno-gryczane/ BosowKuchni Artykuł Bliny pszenno-gryczane pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Pomarańczowiec 363

koniec ubijania dodać orzechy i pomarańcze i delikatnie wymieszać (masy jest bardzo dużo więc trzeba wziąć dużą miskę do ubijania, albo składniki podzielić na 3 części i każdy placek piec oddzielnie -  ja tak robiłam). Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Jajka sparzyć,wbić do miski razem z cukrem. Miskę umieścić na garnku z gorącą wodą(...)mikserem w tzw. kąpieli wodnej, aż masa będzie gęsta. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać masę jajeczną i ucierać. Na koniec dodać espresso i spirytus. Dokładnie wymieszać. Placki przełożyć masą kawową. Na wierzch wylać polewę czekoladową, przepis -  tutaj . Polewę można posypać czekoladową posypką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pani Walewska czyli Pychotka 159

czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru(...)Ostudzimy przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło ucieramy na puch (można mikserem), stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas ucieramy. Dodajemy aromat migdałowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe, ostudzone placki przekładamy masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce, najlepiej pozostawić na noc. Życzę smacznego

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania