placki - 22990 przepisów (strona:447/1533)

Galette z jabłkami 221

mnie wykonanie tego ciasta. Jeszcze takiego nie piekłam, więc postanowiłam zrobić takie samo.   Mąkę razową zastąpiłam zwykłą pszenną. Ciasto charakteryzuje się tym, że rozwałkowuje się je na duży placek, na środek kładzie owoce i brzegi zawija. Polecam, tarta jest naprawdę wspaniała. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki cukru trzcinowego Szczypta soli 100 g zimnego masła(...)skropić sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłka posypać z obu stron cukrem z cynamonem. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o szerokości 35 cm.   Na wierzch ciasta układać plastry jabłka. Pozostawić około 2- 3 cm wolnego brzegu, żeby móc potem zawinąć. Gdy jabłka będą ułożone zawinąć brzegi ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 199

dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek. Uzupełniamy warzywami. W wersji bez mięsa warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek. W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe, rozbite jajka. W wersji bez mięsa

Maminek kulinarny
Calzone 239

smażenia dodać mięso, majeranek, sól, pieprz, krojone pomidory, ketchup Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić, żeby się przestudziło. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 część. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 20 – 25 cm. Na jedną połowę placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły

Na słodko lub wytrawnie
ZAKRĘCONA TORTILLA Z ŁOSOSIEM 137

znajomych do siebie. Zastanawiamy wtedy sobie pytanie: Co podać, żeby było oryginalnie? Wypróbujcie te zakręcone roladki, na pewno przypadną Wam i Waszym gościom do smaku.   Składniki: 2 duże placki tortilli 30 dag łososia wędzonego w plastrze serek śmietankowy ok. 4 dużych łyżek ulubione zioła sól,pieprz Wykonanie: Serek śmietankowy przyprawiamy wg własnego smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami(...)każdy placek tortilli wykładamy po 2 duże łyżki serka. Rozsmarowujemy. Wykładamy plaster łososia. Zwijamy dość ciasno. W odstępach ok 2 cm wbijamy wykałaczki w roladę, kroimy na plastry. Gotowe chłodzimy, wyjmujemy z lodówki przed samym podaniem

Z Majeczką w kuchni
Morszczuk argentyński na placku warzywnym 159

Morszczuka argentyńskiego polecono nam,  jako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku. Ryba jest bardzo dobra. My położyliśmy ją na warzywnym placku, który można wykorzystać do innych dań i dodaliśmy sos pomidorowy.     Składniki: -filety z morszczuka ( argentyńskiego) lub innej ryby, o małej ilości glazury -przyprawa do ryb -groszek konserwowy -marchew ugotowana -cebula -250 ml ciepłego mleka(...)Przekładamy do jednej lub dwóch blaszek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 20-25 minut. W tym czasie na patelni z olejem smażymy rybę. Placki upiekły się. Wyjmujemy je z blaszek i dzielimy na dowolne porcje. Na porcje placków nakładamy rybę, polewamy sosem pomidorowym i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Pączki na śmietanie 149

mąką] .Żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę , szczyptę soli , stopione masło i drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki wykrawać pączki. Odłożyć do wyrośnięcia ..Smażyć w głębokim tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Tarta z dżemem wiśniowym i jabłkami 237

ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkować na placek trochę większy niż wielkość formy do tary. Formę do tarty wysmarować masłem lub margaryną, wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Boki ciasta powinny lekko wystawać poza formę. Ja piekłam(...)tortownicy więc boki wyłożyłam do 1/3 wysokości. Jabłka obrać i pokroić w plastry Na spód tarty wyłożyć dżem, na wierzch ułożyć plastry jabłka. Mniejszą część ciasta rozwałkować na placek, pokroić w paski. Można też wykroić z ciasta listki i a także zrobić różyczki. Na jabłka wyłożyć pokrojone ciasto tworząc kratkę. Całość wstawić do piekarnika i piec 45 minut

Na słodko lub wytrawnie
Koreczki z tortilli z szynką 283

Sylwestra. Tortilla z szynką doskonale się komponuje z serkiem chrzanowym. Do przyrządzenia koreczków użyłam sosu chrzanowego od  Fanex , który nadaje serkowi doskonały smak i aromat. Składniki: 4 placki tortilli 300 gram kremowego serka(...)łyżek sosu chrzanowego Fanex 8 plasterków szynki 8 plasterków sałaty Sól himalajska  Wykałaczki Oliwki Sposób przygotowania: Serek przekładamy do miski, dodajemy sos chrzanowy, solimy, dokładnie mieszamy. Placki tortilli smarujemy serkiem, układamy po dwa listki sałaty i szynki, zwijamy. Ostrym nożem kroimy na mniejsze kawałki, w każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, i oliwkę. Koreczki z tortilli układamy na talerzu wyłożonym

Bajeczna Kuchnia
Placki ziemniaczane 128

Placki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych stołach.  Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który najczęściej stosuję. SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) jajko sól, czarny pieprz 2-3 łyżki mąki(...)następnie pozostawić do sedymentacji, zlać płyn i dodać wytworzoną mączkę ziemniaczaną. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na patelni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje ). Serwujemy wg gustu z cukrem, śmietaną, gulaszem, sosem lub jak tylko lubicie

Pyry na Gaz
Focaccia z karmelizowaną cytryną, rozmarynem i pieprzem 181

ogień, pozostawić cytryny na patelni. Wyrośnięte drugi raz ciasto podzielić na 4-6 części. Każdą z niej nasmarowanymi oliwą dłońmi rozciągnąć na papierze do pieczenia. Powinny wyjść dość cienkie placki. Każdy placek posypać brązowym cukrem i ułożyć plastry cytryny. Między cytryną posypać lekko pieprzem, igiełkami rozmarynu i ewentualnie brązowym cukrem. Odstawić do podrośnięcia. Przed wstawieniem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miodowa krówka. 215

jeśli nie  lubicie to nie musicie i  utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień też jest już pyszne. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Staropolski piernik dojrzewający 153

dolna półka w lodówce. Ciasto przechowujemy w szklanym, emaliowanym lub kamionkowym naczyniu, przykryte folią i ściereczką. Po leżakowaniu wyciągamy nasze ciasto, dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na placki ( ja piekłam w blaszce 35,5x23,5 cm). Z racji, że ciasto jest bardzo twarde wymaga to trochę(...)siły, ale uwierzcie mi da się. Pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Ja swoje wrzuciłam wszystkie 3 do piekarnika naraz i piekłam z termoobiegiem.  Upieczone placki odkładamy na 2-3 dni żeby poleżały, ja nie miałam tyle czasu więc leżakowały sobie tylko 1 dzień i też było ok. Następnie smarujemy je powidłami, a wierzch polewamy

Cynamonowe szczęście
BISZKOPTOWY TORCIK 1105 KCAL 163

 Halo, czy ktoś tutaj ma ochotę na małego torcika? Ciasto smakuje jak tradycyjny biszkopt, także nie ma na co czekać :D Zapraszam! Normal 0 21

fitolarun.blogspot.com
Hui two-layer crepes - chińskie naleśniki dwuwarstwowe 180

jest taka potrzeba). Na całym dnie patelni rozprowadzić cienką warstwę pierwszego ciasta i smażyć około 1 minuty. Na to wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta.      Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd

Di gotuje
Ciasto miodowo-orzechowe 131

się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia(...)powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem.  Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek każdemu wyjdzie, nie należy się go bać, a smakować będzie każdemu

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania