placki - 22990 przepisów (strona:453/1533)

Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 183

ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta,  dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło

Pause Gotowanie!
Czarno biały placek kokosowy 243

ryży i tuńczyka oraz ciasto które robi się niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki(...)gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 351

uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki(...)najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno

Karo in the Kitchen
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 155

prawdopodobnie jedną z lepszych w Polsce! Miałem przyjemność porozmawiać chwilę z właścicielem o pizzy, zajrzeć na kuchnię, zrobić kilka zdjęć i skosztować chyba po raz 50 tego pysznego placka z Grodzkiej 1. Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko Nie ważne jaki masz sprzęt(...)restauracje, które chwalą się tym, że ich pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem . Inne z kolei rzucają magicznymi liczbami typu 450 stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim

Right Behind The Kitchen
Pani Walewska 437

połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować masę: jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. W drugiej szklance rozmieszać żółtka i mąki. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Jak zacznie gęstnieć(...)przestawać mieszać, aby budyń się nie przypalił. Masę wystudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem i ewentualnie z aromatem migdałowym. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak ciasto się zmaceruje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIZZA CALZONE 133

przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie:   W zależności od pomysłowości i smaków można komponować dowolnie. Ja rozmieszałam w miseczce puszkę pokrojonych pomidorów  (w sezonie letnim oczywiście używam świeżych) dodałam do nich starty(...)czosnek,oregano, bazylię,zioła prowansalskie,sól i pieprz. Pokroiłam w kawałki salami (można peperoni),  suszone pomidory,czarne i zielone oliwki i ser mozzarellę. Nadzienie nałożyłam na jednej stronie placka. Jego brzegi zwilżyłam wodą i złożyłam go na pół. Brzegi zawinęłam i dobrze docisnęłam, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Calzone wstawiłam na 10-15 minut do nagrzanego

potrawyregionalne
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO 173

naleśniki Obrałam ze skórki mango i pokroiłam w kostkę. Na usmażone placki nałożyłam jogurt, kawałki mango i polałam wszystko syropem klonowym. Temu komu za mało kokosa w plackach, może posypać nimi danie. Kochani cóż więcej mogę powiedzieć oprócz tego, że było pysznie! Zapach kokosu i mango...czego trzeba więcej ;-) Smacznego

potrawyregionalne
CHRUPIĄCE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z SEROWYM SOSEM 185

Placki ziemniaczane    są zazwyczaj bardzo lubiane. Jemy je na słodko, ostro, z mięsem lub warzywami. Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe(...)jeden kęs. Idealne z serowym sosem.  Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują to, że usmażone wyglądają efektownie i są cudownie chrupiące. Składniki: ziemniaki ( ilość w zależności od ilości placków) olej do smażenia sól pieprz Składniki na sos: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy dijon

potrawyregionalne
STEFANKA 187

masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można je upiec, a właściwie należy dwa-trzy(...)trzy części.  Każdą część rozwałkowałam na papierze do pieczenia do wymiarów formy. Moja miała 22/29 cm.   Wstawiłam formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Piekłam kolejno każdy placek po 15 minut w temperaturze 180 stopni. Teraz masa do ciasta. W garnuszku ugotowałam mleko i wsypałam do niego kaszę manną. następnie cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszałam i zagotowałam

potrawyregionalne
koreczki z tortilli z tuńczykiem 328

Przekąska smaczna, efektowna i dość zdrowa. Robi się ją łatwo i szybko, można dodać dowolne dodatki żeby urozmaicić smak i wygląd. Polecam na przyjęcia.  Składniki: 2 placki tortilli kilka liści sałaty 2 puszki tuńczyka 2 łyżki majonezu 3 jajka pieprz Jajka ugotować(...)twardo, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć. Jajka, rybę i majonez wymieszać i przyprawić pieprzem. Tortillę włożyć do mikrofalówki na 10 sekund, żeby zmiękły. Rozłożyć je na blacie "na zakładkę". Na plackach rozłożyć liście sałaty. Posmarować je pastą z tuńczyka i zwinąć w rulon. Kroić na małe kawałki i nadziewać je na wykałaczkę. Dodatkowo nabijać winogrona lub pomidorki koktajlowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placki z ziemniaków i marchewki 131

Takie placuszki to smaczna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są chrupiące i mają piękny złoty kolor. Lubimy wyraźne w smaku placki, dlatego doprawiłam je dużą ilością czosnku, pieprzu i kolendry a podałam z sosem czosnkowym. Do tego surówka i mamy pyszny piątkowy obiad.  Składniki: 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz(...)sól tłuczona kolendra olej do smażenia Ziemniaki i marchewki obrać, opłukać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na wiórki (nie na papkę jak do zwykłych placków), marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki i marchewkę porządnie odcisnąć. Dodać jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torty dobre na każdą okazję 164

jakiej znamy go dzisiaj, przypisuje się Włochom, skąd do Polski trafił najprawdopodobniej po ślubie Zygmunta Starego za sprawą królowej Bony. Polska nazwa „tort” pochodzi więc od włoskiego „torta”, oznaczającego placek. Ciekawe, że już w XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza" - kucharza, zajmującego się wypiekaniem tortów. Początkowo torty były cienkimi plackami ciasta, przekładanymi migdałową masą. – Cukiernicy zdobili

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tortille z chrzanem i łososiem 170

przygotować na przyjęcia.  Składniki: 3 placki tortilli 400 g serka białego z chrzanem (gęstego) 200 g wędzonego łososia sałata lodowej Łososia rozdrobnić i wymieszać z serkiem. Placki tortilli rozłożyć na blacie jedna obok drugiej tak, żeby na siebie zachodziły. Ułożyć na nich liście sałaty. Rozsmarować serek. Ciasto zwinąć całość w roladę. Co około trzy centymetry wbijać wykałaczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik miodownik z bakaliową polewą 175

alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał.  *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto:  600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 150 g masła 1 szklanka cukru(...)ogniu przez kilka minut mieszając cały czas najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach.  Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Masę serową podzielić na trzy części i jeszcze gorącą przekładać placki.  Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą bakalii i zalać wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę sera. Czekoladę połamać na kawałki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania