miksując dodawać na przemian mąkę i zimną herbatę. Blaszkę (30x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-45 min. w 180st. Ostudzić i przekroić na 2 placki. Spodni placek włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Naponczować. Górną część pokruszyć. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem
Smakołyki Asibrokuł ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na bułce tartej robimy placki z przygotowanej masy, układamy filety, przykrywamy plackami masy i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchenodrobinę pobawić się w kuchni! Moja mama jest wielką fanką wypieków drożdżowych i jako osoba postronna ocenia ten smak na wysokim poziomie. To jedno z jej ulubionych ciast drożdżowych. Placek cudownie pachnie, jest puszysty i apetycznie rumiany. Robiłam z połowy składników (wg oryginalnego przepisu) w formie o wymiarach 18 x 26 cm. (Forma o wymiarach(...)Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców. Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut. Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 190 (bez termoobiegu). Dekoracja ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski
Di gotujestopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce
Moje domowe kucharzenieMokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Gotowanie...to proste !Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe i mniejsze jajka.Ozdabiamy wierzch mazurka. Mazurka najlepiej przyrządzić
Bajeczna Kuchniajajka, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną na mleku mąkę z budyniem, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki. Ja placki jeszcze mocno nawilżam przegotowaną wodą. Wierzch polałam białą czekoladą
Pychotkaaacytryny 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na cienkie placki wielkości formy, w której będziemy piec ciasto. Pianka wiśniowa: Białka ubić z cukrem, następnie dodać kisiel oraz wydrylowane wiśnie i dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: Budyń rozpuścić w części mleka. Resztę(...)Margarynę utrzeć dodając stopniowo łyżka po łyżce zimny budyń, a na koniec sok z cytryny. Ciasto wiśniowo-budyniowe: Na trzy części ciasta wyłożyć uprzednio przygotowaną piankę wiśniową, przykryć pozostałymi plackami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasta z pianką przełożyć masą budyniową. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.plKolejne już placki, tym razem na bazie delikatnego serka ricotta. Są bardzo lekkie i puszyste jak chmurka. Obłędnie smakują z dżemem lub frużeliną. Przepis Nigelli Lawson z książki „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 duże jajka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielamy(...)sól i mieszamy, aby powstała gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę i szpatułką bardzo delikatnie mieszamy z masą serową. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placki smażymy na złoto i podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Smacznego
MyCookBook.pllepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu, ale naprawdę warto go zainwestować, aby móc cieszyć się tymi pszennymi plackami w domu :) Najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Z dodatkiem masełka lub serka naturalnego po prostu niebo w gębie! Cebularze należy przechowywać pod przykryciem(...)następnie formujemy dość gruby walec i dzielimy go na kilkanaście części (mi wyszło 11, ale możecie zrobić więcej zależy, jak duże cebularze chcecie uzyskać). Każdą część rozwałkowujemy na placek grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy cebularze na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je resztą roztrzepanego jajka i na wierzchu układamy cebulę z makiem (ok. 2-3 łyżki
MyCookBook.plhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiejsza propozycja na szybkie czyszczenie lodówki przed weekendowymi zakupami w celu uzupełnienia zapasów. Proste placki, które tak naprawdę mogą zawierać w sobie wszystko na co tylko macie ochotę. Składniki: -> 200g mięsa – ja użyłem udźca indyczego, lecz może być pierś -> 1/3 bakłażana(...)Mięso kroimy w drobną kostkę przyprawiamy odstawiamy. Warzywa kroimy na grubą kostkę. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i doprawiamy solą, pieprzem. wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Placki formujemy ręką. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu 4-5 minut z każdej strony na niezbyt dużym płomieniu. Odstawiamy na ręcznik papierowy, odciągamy nadmiar tłuszczu. Można podawać
Jedz zdrowo żyj zdrowo!ładniejszy. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt 21x25cm, czyli wielkość formy. Do natłuszczonej formy kolejno wkładamy placki i pieczemy na złoty kolor przez 12 minut w temperaturze 180st. Pozostawiamy placki do ostygnięcia. 1.5szklanki mleka zagotowujemy. Do reszty dodajemy połowę cukru i kaszkę, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż kasza się rozklei
Gotowanie moimi oczamiproszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i przekrawamy na 2 placki. Krem: śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder, twarożek i śmietan-fix. Kremem smarujemy dolny placek, przykrywamy górnym. Polewa: 300ml soku zagotowujemy. W 200ml
Gotowanie moimi oczamiciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 równych części i formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 260st, razem z blachą do pieczenia. Placki przekładamy razem z papierem
Gotowanie moimi oczamiczasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki. Każdą kulkę cienko wałkujemy na okrągły placuszek. Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie każdy placek zwijamy w rulonik, składamy, przecinamy i formujemy serduszka (patrz zdjęcie). Układamy na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st
Gotowanie moimi oczami