powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić
Smakołyki BerenikiDodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, upiec osobne placki w formie o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić. Masło miksować z cukrem przez kilka(...)minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej
Domowa cukiernia Ewylekko się przyrumieni. Doprawić do smaku o ostudzić. W tym czasie przygotować ciasto. Połączyć wszystkie składniki na stolnicy, wyrobić elastyczne ciasto i przykryć ogrzanym talerzem. Rozwałkować na cieniutki placek i wykrawać szklanką koła, nakładać po łyżeczce zimnego farszu, sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać okraszone cebulką. A jeśli zostanie nam trochę ciasta warto upiec(...)Placki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego) Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone, posypane solą....ależ to smakowało! Teraz musi wystarczyć teflonowa patelnia, ale i tak są pyszne
Maślane ciasteczkoModa na pancakesy przyszła z Zachodu i tak się u nas zadomowiła, że nie chce odejść. Co jest tego przyczyną? Pancaksy to rodzaj naleśników, które ja zawsze nazywałam pulchnymi plackami. Powstają niezwykle szybko, a w połączeniu z odrobiną syropu klonowego są słodka przyjemnością dla podniebienia. Zróbcie na śniadanie koniecznie :) Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 3 czubate(...)przesiana mąkę i pozostałe suche składniki, które delikatnie przesypujemy do płynnej części naleśników. Drewnianą łyżką łączymy ciasto. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wykładamy na nią łyżką porcje na duże placki (ok 2 łyżek ciasta). Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z syropem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego
ChilliJemyPlacki powstały z konieczności przerobienia ogromnych ilości(...)cukinii, które w tym roku wyjątkowo obrodziły - nie dość, że same cukinie ogromne, to jeszcze niezliczona ilość porasta każdy krzaczek ;). Obie wersje polecamy z jogurtem lub gęstą śmietaną :). Wytrawne placki z cukinii Składniki: 1 duża cukinia (1,5 kg) 2 duże lub 3 małe jajka ok. pół szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżka oleju Sól, pieprz Dodatki: posiekana
Kuchnia w szuwarachmało czasu, dużo rzeczy do zrobienia .. tak jak to zwykle bywa :) Postaram się jednak bardziej spiąć i częściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki(...)kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki .. no i bataty :D Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :) gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką, z sosem musztardowo-miodowym zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem, ciecierzycą z podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry
More food, love and dreamsSkładniki (około 8 placków): - 4 duże ziemniaki - 1 jajko - 1/4 czerwonej celuli - sól - pieprz Przygotowanie : Ziemniaki utrzeć na tarce i dokładnie odsączyć z wody (inaczej placki będą się rozpadać). Cebulę posiekać w kostkę. Wymieszać ziemniaki z cebulą, dodać jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju
Kuchenne innowacjegodziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu
moj przepis naprzełożyć na ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej(...)roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (może być lekko ciepła), rozsmarować. Na to wyłożyć upieczone i ostudzone śliwki, wyrównać. Na to wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wyrównać. Na to delikatnie przełożyć placek bezowy. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Smacznego
moj przepis naciepłe miejsce do podwojenia objętości *. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 czy 14 części. Z każdej części uformować kulkę, zawijając końce ciasta pod spód. Każdą kulkę rozwałkować, na placek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm. Farsz: 3 cebule 2 łyżki oleju 3 łyżki
moj przepis nałyżeczki proszku do pieczenia, przesiewamy przez sitko. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (26cm), wyłożonej papierem. Pieczemy 15 minut, studzimy, przekrawamy wzdłuż na 2 placki. Tak samo postępujemy z 2 częścią składników. Masa I: Serek mascarpone, śmietankę i masę kajmakową miksujemy razem do połączenia, odstawiamy do lodówki. Masa II: Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu(...)tort i tak będzie bardzo słodki. Tort: Na tacy układamy jeden blat biszkoptu, wykładamy 1/3 masy kajmakowej, drugi blat biszkoptowy, masa serkowa, trzeci blat biszkoptu, 1/3 masy kajmakowej, ostatni placek biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy kajmakowej. Możemy ozdobić orzechami lub migdałami. Wkładamy na noc do lodówki
Gotowanie moimi oczamibakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć na placek ubitą na sztywno pianę z cukrem i dopiec około 15 minut
Tradycyjna KuchniaWODA: 180ml MLEKO 1,5%: 70ml KSYLITOL: 5g PRZYPRAWA DO PIERNIKA: 1/2 łyżeczki KAWA ROZPUSZCZALNA: 3 płaskie łyżeczki 45kcal B2 W9 T1 Wszystkie składniki wlej/wsyp do
fitolarun.blogspot.comkremowym serkiem chrzanowym możemy podać na kolację lub jako przekąskę na uroczystości rodzinnej, święta, sylwestra lub nowy rok. Są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu. Składniki: 4 placki tortilli 200 gram wędzonego łososia w plastrach 300 gram kremowego twarożku sałata 2-3 łyżki chrzanu tartego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Twarożek przekładamy do miski, dodajemy chrzan tarty, doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Każdy placek tortilli smarujemy twarożkiem, na środku układamy umyte i osuszone listki sałaty, na sałacie układamy plastry łososia, zwijamy w roladki. Przed podaniem roladki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na liściach sałaty, dowolnie dekorujemy
Bajeczna KuchniaCzyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka(...)Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki średnicy 15-20cm. Zawijamy lekko brzegi do środka. Dajemy ciastu wyrosnąć przez około 30 minut. Nakładamy farsz na wierzch ciasta, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach
Gotuj z Rumcajsem