Placki powstały z konieczności przerobienia ogromnych ilości(...)cukinii, które w tym roku wyjątkowo obrodziły - nie dość, że same cukinie ogromne, to jeszcze niezliczona ilość porasta każdy krzaczek ;). Obie wersje polecamy z jogurtem lub gęstą śmietaną :). Wytrawne placki z cukinii Składniki: 1 duża cukinia (1,5 kg) 2 duże lub 3 małe jajka ok. pół szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżka oleju Sól, pieprz Dodatki: posiekana
Kuchnia w szuwarachmało czasu, dużo rzeczy do zrobienia .. tak jak to zwykle bywa :) Postaram się jednak bardziej spiąć i częściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki(...)kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki .. no i bataty :D Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :) gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką, z sosem musztardowo-miodowym zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem, ciecierzycą z podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry
More food, love and dreamskostkę i 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto siekając (ja robiłam w robocie). Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki. Każdy posmarować dżemem porzeczkowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut. Wyjąć, ostudzić. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno dodają cukier puder(...)mleka wlać przegotowaną zawiesiną i zagotować cały czas mieszając. Budyń ostudzić. Masło utrzeć dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na jeden ostudzony placek i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce
Sto kolorów kuchniSkładniki (około 8 placków): - 4 duże ziemniaki - 1 jajko - 1/4 czerwonej celuli - sól - pieprz Przygotowanie : Ziemniaki utrzeć na tarce i dokładnie odsączyć z wody (inaczej placki będą się rozpadać). Cebulę posiekać w kostkę. Wymieszać ziemniaki z cebulą, dodać jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju
Kuchenne innowacjegodziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu
moj przepis naprzełożyć na ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej(...)roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (może być lekko ciepła), rozsmarować. Na to wyłożyć upieczone i ostudzone śliwki, wyrównać. Na to wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować, wyrównać. Na to delikatnie przełożyć placek bezowy. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Smacznego
moj przepis naciepłe miejsce do podwojenia objętości *. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 czy 14 części. Z każdej części uformować kulkę, zawijając końce ciasta pod spód. Każdą kulkę rozwałkować, na placek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm. Farsz: 3 cebule 2 łyżki oleju 3 łyżki
moj przepis nałyżeczki proszku do pieczenia, przesiewamy przez sitko. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (26cm), wyłożonej papierem. Pieczemy 15 minut, studzimy, przekrawamy wzdłuż na 2 placki. Tak samo postępujemy z 2 częścią składników. Masa I: Serek mascarpone, śmietankę i masę kajmakową miksujemy razem do połączenia, odstawiamy do lodówki. Masa II: Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu(...)tort i tak będzie bardzo słodki. Tort: Na tacy układamy jeden blat biszkoptu, wykładamy 1/3 masy kajmakowej, drugi blat biszkoptowy, masa serkowa, trzeci blat biszkoptu, 1/3 masy kajmakowej, ostatni placek biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy kajmakowej. Możemy ozdobić orzechami lub migdałami. Wkładamy na noc do lodówki
Gotowanie moimi oczamibakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć na placek ubitą na sztywno pianę z cukrem i dopiec około 15 minut
Tradycyjna KuchniaWODA: 180ml MLEKO 1,5%: 70ml KSYLITOL: 5g PRZYPRAWA DO PIERNIKA: 1/2 łyżeczki KAWA ROZPUSZCZALNA: 3 płaskie łyżeczki 45kcal B2 W9 T1 Wszystkie składniki wlej/wsyp do
fitolarun.blogspot.comkremowym serkiem chrzanowym możemy podać na kolację lub jako przekąskę na uroczystości rodzinnej, święta, sylwestra lub nowy rok. Są bardzo smaczne i szybko znikają ze stołu. Składniki: 4 placki tortilli 200 gram wędzonego łososia w plastrach 300 gram kremowego twarożku sałata 2-3 łyżki chrzanu tartego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Twarożek przekładamy do miski, dodajemy chrzan tarty, doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Każdy placek tortilli smarujemy twarożkiem, na środku układamy umyte i osuszone listki sałaty, na sałacie układamy plastry łososia, zwijamy w roladki. Przed podaniem roladki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na liściach sałaty, dowolnie dekorujemy
Bajeczna KuchniaCzyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka(...)Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki średnicy 15-20cm. Zawijamy lekko brzegi do środka. Dajemy ciastu wyrosnąć przez około 30 minut. Nakładamy farsz na wierzch ciasta, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach
Gotuj z Rumcajsemwchłonięte. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij ciasto z misy i złóż w kopertę. Odstaw na 10 minut po czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, syrop i śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną czekoladą posmaruj drożdżowe placki, posyp pokruszoną czekoladą i zwiń
codojedzeniapuree z dyni , starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie
Radość kipiąca uśmiechem.było coraz bardziej... Nad czym ubolewa... Pierwsze zdjęcie - z niechcianą lampą błyskową. Drugie - bez lampy, za to mimo, że w samym oknie słabe... :( Na zdjęciu jest też taki duży placek - sprawdzałam jak się będą smażyć takie placki a'la omletowe, bo w planach mam to samo (nie wiem czy na jogurcie, ale bez miodu) na śniadanie, wypełniony jajecznicą
Kolorowy Przepisownik