łyżki wody Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy z nich ciasto. Musimy ugniatać go bardzo dokładnie i długo tak aby napowietrzyć ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego podłużne prostokąty. W środku prostokąta robimy podłużne przecięcie i przez nie przeplatamy jedną część faworka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy 20 minut
ciastkarnia na kruchym spodziesól Z białek ubić sztywną piane, dynie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę, mąkę dynie oraz sól dokładnie wymieszać. Dodać sztywną pianę z białek i ponownie wymieszać. Placki smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z kwaśna śmietaną rrarossa@gmail.com
RAROSSAsmaku ziarna kminku - ok 1 łyżeczki masło klarowane do smażenia lub olej 1 szklanka mleka chudy boczek i masło klarowane do okraszenia Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię . Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości . Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych
Czerwień i błękitziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową
prawdziwe jedzeniewyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :) Wskazówka: Do rolady
My Culinary Artpowstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło”. Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy
Kolizje SmakówDodajemy odrobinę wody. Ugniatamy aż ciasto będzie ładnie wyrobione. Ilość ciepłej wody jaką dodajemy do ciasta zależy do rodzaju mąki, więc trzeba dodawać stopniowo. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy kwadraty. Następnie na środek wykładamy farsz* i lepimy uszka: najpierw zaginamy na pół po przekątnej. Przykładamy palec do trójkąta i zlepiamy rogi razem na palcu. Robimy
Kolizje Smakówkelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy
Kolizje Smakówpszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki
Moja smaczna kuchniabliskowschodnia Siriana podająca laffę z jagnięca koftą (która pyszni się na zdjęciu po prawej), kurczakiem lub falaflem oraz trzy rodzaje hummusów podawane z pitą. Spodobało mi się to, że placki był świeżo wypiekane na tyłach stoiska, co naprawdę było czuć jedząc laffę. Ja zamówiłam tę z falaflem, jako dodatki miałam marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża
Chilli Czosnek i Oliwadolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze . Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na Kos Jeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych
Chilli Czosnek i Oliwakminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką ( szczegóły w poście ). Ja grillowałam bakłażany przez 20 minut na suchej
Chilli Czosnek i Oliwaczasie Targów Natura Food (relacja - klik ). Cypryjskie kanapki Kanapki z grillowanym halloumi i różnymi dodatkami sprzedaje na Cyprze większość tawern. Do ich przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj okrągłe, grube placki chlebowe (składane na pół, jak tutaj - klik ), dla których chlebki pita będą stanowić świetny zamiennik. Niektóre kanapki podaje się z wytwarzaną na Cyprze wędzoną szynką wieprzową - lountza
Chilli Czosnek i Oliwaciasto będzie gotowe, na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Pozostaw panforte w formie do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy, odklej papier do pieczenia, oprósz placek cukrem pudrem i pokrój na kliny lub w kostkę. Mi bardzo podoba się wygląd ośnieżonej "kostki brukowej". Uwagi: Dobrze zabezpiecz formę przed przyklejaniem, gdyż masa jest bardzo lepka
Chilli Czosnek i Oliwapodwoić swoją objętość. Cebulę drobno posiekaj i podduś na odrobinie oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki
Chilli Czosnek i Oliwa