placki - 22990 przepisów (strona:1279/1533)

Gulasz z pieczarkami na winie i rosti 210

Już zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka po pekińsku 301

Taki obiad nie zdarza się co dzień. Myślałam, ze tak ą kaczkę można zjeść tylko w chińskiej knajpce, a tymczasem okazuje się ze w bardzo łatwo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 238

Ciąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smażony makaron z warzywami 823

się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Langosze z kozim serem 238

Langosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta z kurczakiem 333

schłodzić przez około 30 minut. Przygotować formę do taty o średnicy 25 cm, wysmarować masłem i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. W tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim przygotowaną formę, ponakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne. Ciasto wkładamy do piekarnika

Zabawa smakiem
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 265

podzieliłam na 12 części i po upieczeniu bułeczki miały około 11 cm) z każdej uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie każdą kulę rozwałkować na cienkie placki i posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować duże odstępy

Zabawa smakiem
Pierożki z serem ricotta 228

wyrobione i elastyczne, należy przykryć je ściereczką i odstawić do ostudzenia. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę obsypaną mąką, podzielić na 4 części i kolejno rozwałkować na bardzo cienki placek (około 2mm). Następnie małą szklaneczką lub okrągłą foremką wycinać kółka ( u mnie foremka o średnicy 6,5cm). Na środek każdego krążka nałożyć około pół łyżeczki farszu, złożyć na pół

Zabawa smakiem
Marcepanowe ciasteczka swiateczne 278

bialka ok 0.5 lyzeczki olejku pomaranczowego Wykonanie: wszystkie skladniki laczymy, ugniatamy. Po polaczeniu, wkladamy do lodowki na ok 2 godzimy. Ciasto wkladamy miedzy papier do pieczenia, walkujemy na placek. Wycinamy . Kladziemy na blache wylozona papierem do pieczenia. Teraz przystepujemy do zrobienia polewy. Skladniki: 1 bialko 150g cukru pudru sol Ubijamy bialko , dodajemy szczypte soli, I porcjami dosypujemy cukier

Smaki Edyty
Pączki 243

godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto urosło , a my jesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat.  Podsypujemy mąką.Wałkujemy delikatnie, lub formujemy rekoma, duży placek, grubości ok 1,5 cm. Wycinamy kółka . Kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie są już prawie gotowe. Czas na smażenie :) Na rozgrzany olej kładziemy pączki

Smaki Edyty
Faworki babuni- chrusty 476

podlania oliwa do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy, dolewamy troszkę śmietany. Jeżeli ciasto jest za twarde- podlewamy więcej śmietany - lub za miękkie- podsypujemy mąką.  Ciasto rozwałowujemy na cienki placek. Tniemy na paski wzdłuż na szerokość ok 2 palców, a pózniej na małe . Każdy mały paseczek, nacinamy na 1-2 cm. Przewijamy go. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy

Smaki Edyty
Ekspresowe racuchy 1723

szczyptą soli. Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki.  Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki. Smażymy z dwóch stron , podobnie jak pączki. Usmażone racuchy wykładamy na ręcznik papierowy do odsączęnia zbędnego tłuszczu. Gotowe :)  Posypujemy cukrem pudrem Smacznego

Smaki Edyty
Wiekanocne zajączki 212

jest za rzadkie podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego kawałka. Dodajemy kawałek jagody lub pieprzu jako oko. Formyjemy kuleczkę na ogonek. Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem  Wkładamy

Smaki Edyty
Mini drożdżówki z serem 229

łyżki budyniu śmietankowego (proszku ) Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą aby nie było grudek Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części , rozwałkować każdą z nich kolejno na cienki placek (ok pół cm ) Formować drożdżówki wg schematu zamieszczonego poniżej U mnie te drożdżówki sa w wersji mini , maja ok 8 cm wysokości , ale rónie dobrze możecie zrobić większe . Jeszcze ciepłe

Malinowa Kawiarenka
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 199

koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek . Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami ( jak pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje   ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania