czasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa! Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak
Sajkofanka smakuformy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła tak. Gotowe kółeczka nasączamy obficie. Nie tylko staną się miękkie, ale wzbogaca się bardzo w smak. Do nasączenia przygotowuję: - 100ml przegotowanej letniej wody
Sajkofanka smakuuzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie. Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka
Sajkofanka smakuPyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5 kg
Ala piecze i gotujeDzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa .Nadzienie to jogurt naturalny z czekoladą
Ala piecze i gotujeDziś zapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z
Ala piecze i gotujekoniec dodawać stopniowo mąkę pszenną do uzyskania masy z której możemy formować placuszki.Ilość mąki jest zależna tego jak mokry mamy twaróg.Dłonie moczymy w zimnej wodzie,formujemy placki ,obtaczamy w mące.Strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dwóch stron na złoto.Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju.Podajemy z cukrem pudrem ,dżemem
Ala piecze i gotujelśniące ciasto.Ciasto nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować w dłoniach placek nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika
Ala piecze i gotujeelastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym
Ala piecze i gotujewystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Śliwki
Ala piecze i gotujeZapiekane naleśniki z twarogiem zalane śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na
Ala piecze i gotujeOstudzić. Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce. Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę
Ala piecze i gotujeJeśli chodzi o krokiety najbardziej lubię z mięsem. Do tego pyszny i gorący barszcz czerwony na zakwasie klik . Ja robię nie tylko na święta. Krokiety można
Ala piecze i gotujeśmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką (nie miksować). Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt. Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie
Ala piecze i gotujePuszyste w środku a z góry chrupiące. Pyszne racuchy z dodatkiem bananów. Są po prostu palce lizać. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 8 g drożdży
Ala piecze i gotuje