Jedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli) smażona długo i na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, a na
Kraina Miodem PłynącaNo, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem Płynącapotrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * olej- do smażenia * wywar warzywny- 2 szklanki
Kraina Miodem PłynącaOd czasu do czasu lubię zrobić na szybko placuszki na słodko. I zawsze tak jest, że robię je z tego co akurat mam pod ręką. Dziś
Ewa w kuchninowych potraw przygotowuję i ile nowych smaków poznaję to prędzej czy później sięgam po jakieś nasze klasyczne potrawy. Bo nie można nie przygotować schabowego, mielonego, gołąbków czy placków ziemniaczanych… Każdy z nas ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy, które są w naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję
UgotujmyTo.plOdstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości. Świąteczne mmm Pycha
NA MOIM TALERZUdlatego od tego czasu sama je robię kilka razy w tygodniu i zawsze mam zapas świeżego, kokosowego mleka. Świetnie zastępuje ono to krowie, można je bez obaw używać do placków, wypieków, deserów, dań azjatyckich, no i oczywiście do kawy... Smak kawy nabiera zupełnie nowego wymiaru:) U osób z alergią na krowie mleko jest to rewelacyjny zamiennik. No i co ważne
Słodko-Słony Świat Ilony½ kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z
Świat Domowej Kuchni200 g tartego sera żółtego 4 piersi z kurczaka przyprawa Gyros kukurydza w puszczce olej do smażenia Ciasto
Świat Domowej KuchniCiasto na naleśniki: 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta
Świat Domowej KuchniSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g
Świat Domowej KuchniHreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste
Ostra na SłodkoUwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Jaglaną , gryczaną , jęczmienną i mannę . Staram się z nich przyrządzać smakowite dania , które zachwycą nawet tych , którzy z kaszą nie są za
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was nietypowy przepis wywodzący się z kuchni śląskiej. Taka odmiana od czasu do czasu na pewno fajnie zrobi naszym podniebieniom , a smak zachwyci
Ostra na SłodkoMięso i ziemniaczki – proszę bardzo! Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod
Ostra na Słodko