cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka i zagniatamy. Placek około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze około 8 min. Propozycja Na deser podajemy ze śmietaną 18% i zmiksowanymi malinami albo truskawkami
Niezły Młynekcytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zawiń do góry. Piecz ok 25 min w piekarniku nagrzanym 200C. Masa: Cytrynę dobrze umyj
Niezły Młynekskładniki się połączyły, przykrywam czysta ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie przerzucam na stolnicę podsypuję mąką i dzielę na 2 kule. Robię placki, zostawiam je jeszcze na 5 minut, smaruję sosem i układam dodatki. Ja robię bardzo prosty sos - 70 ml wody przegotowanej, mały przecier pomidorowy, sól , pieprz
Niezły Młynekduża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto ugniatamy, aż będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy w kosteczkę i smażymy
Niezły Młynekskładniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają
Kulinarny Pamiętnikdodałam jajko, olej, przyprawy oraz mleko z drożdżami. Wszystko wyrobiłam na elastyczne, lśniące ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatałam i rozwałkowałam na placek o grubości 0,7 cm (w razie potrzeby podsypując mąką), który pocięłam na paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek posmarowałam delikatnie olejem. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku
Kulinarny PamiętnikPrzepis zdecydowanie można zaliczyć do przepisów dla początkujących. Placek z jabłkami i budyniem był jednym z pierwszych, które nauczyłam się piec, mam więc do niego sentyment :-) Składniki: kostka margaryny (250 g) szklanka cukru 4 jajka szklanka mąki pszennej szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 jabłek, obranych i pokrojonych w grube
Kulinarny Pamiętnikpracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Plastry sera równo ułożyć na jednej części, przykryć drugą częścią i docisnąć. Dwuwarstwowy placek pokroić w jednocentymetrowe paski, które następnie skręcić wokół własnej osi. Świderki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 o C, aż się zrumienią. Życzę smacznego
Świat Smakuwymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące. Uwagi: Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej
Gorący kąsekprzepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać na zimno i na ciepło. Składniki na spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki
Poezja smakuposypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka w grubą kostkę i następnie wszystkie składniki mieszamy razem w misce lub garnku, na jednolitą masę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy placki. Na sam koniec posypujemy racuchy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąPlacki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować kulkę. Ułożyć kulki na dwóch pokrytych papierem do pieczenia blaszkach po 6 sztuk. Każdą spłaszczyć dłonią, aby powstały placki o grubości około 1 cm. Odstawić na 45 minut, a następnie piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Bułki można również przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem
wyzwania kuchennełyżeczki musztardy łyżka majeranku sól morska, pieprz sałata pomidor cebula czerwona ketchup Do mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny być trochę większe, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć
wyzwania kuchenneścisnąć, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podzielić na 2 części, przykryć i odstawić ponownie na godzinę. Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Oba kawałki ciasta rozwałkować na cienkie placki, połowę każdego z nich posmarować przecierem pomidorowym, zostawiając z brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu. Złożyć ciasta
wyzwania kuchenne