placki - 22990 przepisów (strona:1081/1533)

Tarta kawowa 1414

składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut - formę do tarty wysmarować masłem - ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy - papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż

Smakołyki Bereniki
Pizza z patelni 47235

miękkie. Dzielimy na trzy części. Rozwałkujemy na kształt pizzy. Pasatte  mieszamy z koncentratem - doprawiamy do smaku solą , pieprzem i bazylią. Rozgrzewamy patelnię, dajemy parę kropel oliwy. Kładziemy placek pizzy na średnim ogniu. "Pieczemy" około 1 min  i odwracamy. Rozsmarowujemy 1/3 pasatty na ciasto- układamy ulubione składniki. Posypujemy serem. Przykrywamy patelnię pokrywką- trzymamy na gazie do rozpuszczenia sera

Smaki Edyty
Śniadaniowa tortilla z jajecznicą 639

śniadanie, z jajecznicą na masełku. Składniki Jajka 2 sztuki Masło 1 łyżeczka (ok. 6g) Cebula dymka 1 mała sztuka ze szczypiorkiem Boczek parzony 2 plasterki (ok. 40g) Torilla 1 placek o średnicy 20cm Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę dymkę posiekać w piórka. Posiekać szczypiorek. Boczek pokroić w mniejsze plasterki. […] The post Śniadaniowa tortilla z jajecznicą

Kulinarne Przeboje
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 333

rozlało". Jeśli trzeba, wygładzam łyżką, aby w każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek  lub widelca przewracam placek na drugą stronę. Chwilę smażę, po czym zdjemuję z patelni i układam na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z każdym następnym naleśnikiem postępuję tak samo. Najbardziej lubię

W kuchni Karmel-itki
Knedle ze śliwkami 182

Ziemniaki połączyć z jajami oraz mąką - zagnieść ciasto. Ilość mąki jest uśredniona, być może będziecie potrzebowali więcej. Wszystko zależy od ziemniaków. Z ciasta formować kuli, rozpłaszczać. Na środku każdego placka kłaść zamkniętą śliwkę, zlepiać ciasto, formując kulę. Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę - po kilka sztuk. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Podawać

kolorowotorcikowo
Sernik dyniowy z orzechami 325

zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy - ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika ostudzić PUREE Z DYNI - dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć

Smakołyki Bereniki
Jogurtowe placuszki z truskawkami 394

momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą. Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto. Przekładamy je potem na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż się

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z rozmarynem 145

lodówki, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki około 15-20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami 489

twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok na 30 minut. Ciasto wałkujemy  partiami,   podsypując  lekko mąką  na cienkie placki, w każdym wykrawamy szklanką lub maszynką do pierogów krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu i dokładnie sklejamy robiąc falbankę. Gotowe pierogi odkładamy na bok przykrywając

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z pomarańczową konfiturą 207

ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Mini pizze na zaczynie poolish 145

lodówki. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 1- 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Kulę rozpłaszczamy  na omączonym blacie   i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i  przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.  Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy oregano, delikatnie spryskujemy oliwą

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 173

przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-). Bajgle w wersji slow Proporcje na 18 sztuk Czas przygotowania: 18 godzin Składniki Zaczyn: 150 g mąki pszennej typ 750 150 g wody szczypta

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówką amerykańską 212

lodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym blacie rozwałkowujemy je na placek o średnicy nieco większej niż nasza forma. Następnie ciasto przenosimy na tortownicę (posiadam formę z powierzchnią non-stick, więc nie muszę jej natłuszczać) i wyklejamy dokładnie jej brzegi. Nakłuwamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 194

owoca zostały połączone. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na oprószony mąką blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 części.  Z każdej części robimy placek, układamy na nim śliwkę, do środka śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i cukru waniliowego i zawijamy śliwkę w ciasto, formując z niego bułeczkę. Bułeczki układamy

Kulinarne przygody Gatity
Makowe z kremem "biała dama" 189

cukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama". Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania