Zaproszony przez Amber , która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię , rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse. W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta
Grahamka, weka i kajzerkaszkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były na 'bannock stane' - dużym
Grahamka, weka i kajzerkagładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską do smaku. Gotowe! ***** We cool cooked potatoes and we creases
Projekty ze smakiemPrzygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję. Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję, że namówię Was na upieczenie takiego w domu. Jeśli lubisz orzechowe słodkości tak jak my to zobacz i wypróbuj koniecznie przepisy
Smaczna Pyzaszybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni
Moje domowe kucharzeniepesto genovese. Wszystkie te smakołyki pojawią się i u mnie na blogu, ale najpierw miasto które leży nad Morzem Liguryjskim. Na każdym rogu i centrum miasta wypieka się słynne placki z oliwą z oliwek, rozmarynem, pomidorami, cebulą... Zapachy są obłędne. Kiedy robię foccacię , zawsze wracam do Genui i cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu
Pasje Jolkiklejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut. TERAZ DODATKI. Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki. Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów pokrojonych
Pasje Jolkijedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie, uważając, aby nie powstały dziury. Ciasto ponakłuwałem na całej powierzchni za pomocą widelca. Piekarnik
Wyprawy kulinarneTortille to okrągłe, cienkie placki sporządzane zazwyczaj z mąki pszennej lub kukurydzianej. W kuchni meksykańskiej są bazą do innych potraw np. fajitas, enchiladas lub burrito. Nadszedł czas, aby zrobić je własnoręcznie, a nie znowu kupować Składniki (około 6 tortilli): 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól, olej
Oryginalny smakKolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 250 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka
Oryginalny smakplasterki. Fileciki anchois odsączyć z zalewy (większe przekroić na pół). Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 5-10 min. Pizze delikatnie posmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek. Rozsmarować na nich szpinak i posypać parmezanem
Oryginalny smakPyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...?? Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPołączenie jabłek i rabarbaru to jest strzał w dziesiątkę. Ciasto w oryginale nazywa się Placek Rabarbarowy ze Szpitala i pochodzi z WŻ . Czas pieczenia: około 60 min Temperatura pieczenia: 175 °C Wielkość formy : Ciasto: kostka margaryny do pieczenia 250g
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładników. Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm W dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić. Na mleku
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto: 3,5 szkl mąki 2 jajka 3 żółtka 200g margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenie szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny do posypania placka ok 700g śliwek węgierek płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%. Schłodzić w lodówce. Śliwki umyć i pozbawić pestek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia