placki - 22990 przepisów (strona:1072/1533)

Szanowny Panie Rabarbarze.. 214

Najlepiej z dodatkiem innych owoców. Ale o nim, potem. I drożdżowy placek z kruszonką, który nie zdążył ostygnąć, ledwie z pieca wyjęty, a już znikał połowicznie z blaszki. PLACEK DROŻDŻOWY "LENIWIEC" (przepis Babciny;) szklanka cukru kilka kropli esencji waniliowej 4 roztrzepane jajka kostka drożdży 3/4 szklanki oleju 4,5 szklanki mąki 3/4 szklanki letniego mleka kruszonka:   kostka

W kuchni Karmel-itki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 310

stolnicę. Oprószam mąką ciasto, ugniatam chwilę, aby stało się bardziej zwarte. Posypuję znów mąką i wałkuję na niezbyt cienki placek, długości formy (ja piekłam w dużej keksówce). Na placek wykładam równomiernie masę i delikatnie zwijam, ostrożnie przekładam do foremki wyłożonej papierem, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wstawiam następnie, do rozgrzanego piekarnika i piekę przez godzinę

W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 210

Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania. Prócz "indyjskiego placka cebulowego z kminem", który pojawi się w niedalekiej przyszłości na stronie, przyrządziłam coś takiego.  Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki(...)szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).  Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam

W kuchni Karmel-itki
Amerykańskie pancakes z jagodami 256

teraz odtworzyłam te smaki. Do tego syrop klonowy i najlepsze śniadanie na świecie gotowe. Mam nadzieję, że Wam też tak zasmakują ;) PANCAKES Z JAGODAMI (składniki na 6 placków) Składniki mokre: - pół szklanki maślanki - 1/4 szklanki mleka - jajko - łyżeczka miodu płynnego - łyżka oliwy z oliwek Składniki suche: - szklanka mąki  - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Dodatkowo : jagody(...)rozsmarować ręcznikiem papierowym. Do suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Na samym końcu do masy dodać jagody, wymieszać ostatni raz.  Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać z syropem klonowym

Zgrabne Gotowanie
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 193

mniejszych chlebków (o średnicy ok. 10-12 cm). Porcję ciasta rozwałkować na nieforemne prostokąty albo grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik 247

Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj dwie łyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C. 2. Masa Rozpuśc(...)garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle mieszając. 3. Placki przełóż gorąca masą. Wstaw do lodówki na pare godzin do zastygnięcia. Najlepszy jest na następny dzień :) SMACZNEGO

Słodkości i nie tylko
Drożdżowe a'la racuchy 205

minut. Olej rozgrza ć na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć placki.  Sma ż y ć po 3 minuty z każdej strony.   Gotowe placki posypa ć cukrem pudrem .   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Makowiec na kruchym spodzie 248

Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28   Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g

Słodkości i nie tylko
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 409

syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką 384

ciasto ponownie zagniec. Przełóż na przygotowana blaszkę, dokładnie wylep ciastem jej spód. Na placek wysyp jagody. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto znowu podrosło. Placek równomiernie posyp migdałową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 C i piecz ok. 55 minut. Na mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto pergaminem

Słodkości i nie tylko
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 452

gustu :). Ciasto najlepiej zrobic 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut  Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam(...)kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut . Pozostawic krem do ostygnięcia. Utrzeć masło z miękkim cukrem . Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła. Placki ciasta przełożyc kremem. Polewa czekoladowa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy

Słodkości i nie tylko
Miodowa stefanka 376

mamy  je później  pokroić w poprzek na 5 prostokątów to może wyjść wysoki wieżowiec tak jak w moim wypadku ;). Piec 15 minut w temp. 180 C. Upieczony placek studzimy i kroimy na 5 równych podłużnych kawałków ( prostokątów) Masa marcepanowa: Marcepan łączymy z cukrem i śmietanką.  Przekładamy masą placki. Wierzch ciasta smarujemy masą , posypujemy cukrem pudrem

Słodkości i nie tylko
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 454

polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś(...)wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami

Słodkości i nie tylko
Placek drożdżowy z truskawkami, serem i migdałami 264

Domowe ciasto z owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego ! Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką mleka albo filiżanką

Smaczna Pyza
Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie 244

Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze

Smaczna Pyza