dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś nie ma takiego urządzenia polecam wykrawać kółka jakąś miseczką bądź szklanką
upichcicprzesianą z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką konsystencję. Ciasto wałkujemy na placki, w które zawijamy parówki. Układamy je na papierze do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasto znacznie urośnie. Całość pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach
upichcicdzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny. Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki i znowu pozostajemy na 20 minut. W tym czasie możemy włączyć piekarnik, by nagrzał się do temperatury 200 stopni. Chlebki pita pieczemy do momentu uzyskania delikatnie brązowego koloru, około
upichcicblogu udostępniłam przepis na chlebki pita. Dziś podam swoją wersję chili con carne, które może być wykorzystane jako nadzienie do wspomnianych chlebków. Można je zjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne. Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego pół czerwonej papryki 1 mała cebula 1 czosnek
upichcickluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :))) No to do dzieła! (kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć) Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam ziemniaki , około kilograma. Starłam na tarce na drobne wióreczki, ale można też na miazgę. Przełożyłam na duże sito, żeby odciekła woda, która powoduje, że trzeba
Codzienna kuchnia niecodziennapożądanej konsystencji. Formować kotlety i smażyć tak, jak zwyczajne mielone czyli obtaczając w bułce tartej. Kiedyś nie dodałam do masy mięsnej bułki tartej i smażyłam tak, jak placki ziemniaczane (wersja: placuszki kurczakowo - paprykowe). Trzeba tylko uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, gdyż zanim mięso się usmaży, kawałki papryki mogą się przypiec za bardzo. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennarobię tradycyjną metodą. Odkrawam kawałek ciasta i rozwałkowuję je podsypując mąką. Grubość ciasta jest dowolna. (Ja lubię cieniutki makaron, więc rozwałkowywałam do grubości kartki papieru.) Tak przygotowany placek posypujemy mąką, zwijamy w rulonik i ostrym nożem kroimy cieniutkie paseczki. Paseczki makaronu delikatnie rozwijamy i rozkładamy na kuchennej ściereczce bawełnianej, żeby przeschły. Co jakiś
Codzienna kuchnia niecodziennaodpoczęło ;) Po tym czasie dzielę je na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję cienko podsypując mąką, aby nic nie kleiło się do stolnicy. Każdy placek kroję na paski o szerokości takiej, jaki długi chcę mieć makaron. Paseczki składam jeden na drugi, obficie przesypując je mąką i kroję makaron. Dziś były to szersze
Codzienna kuchnia niecodziennasyropie , które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać na wiele sposobów: można je zwyczajnie przygryzać (pycha!), dodawać do zimnych i gorących napojów, do deserów i placków. Syrop limonkowy ma niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam
Codzienna kuchnia niecodziennasmaku jak kto lubi Pierś pokroić w drobną kosteczkę. Dodać jajka, mąkę i majonez - wymieszać. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć jak placki ziemniaczane. Smacznego życzy Coffee :) Jeśli chcesz, aby i Twój przepis pojawił się na moim blogu - napisz do mnie na adres blog@daylicooking.pl Przyślij zdjęcie (zdjęcia), listę składników i opis przygotowania. Zapraszam
Codzienna kuchnia niecodziennawiem jak Wy, ale ja nie mam jeszcze dość dyni. A wręcz przeciwnie - ciągle mi mało i mało. Wykorzystuję ją na wiele sposobów; na słodko, na ostro, w plackach i zupie. Pod postacią dżemu tez jest rewelacyjna. I można ten dżem przygotowywać z wieloma dodatkami. Dziś najprostszy, z dodatkiem soku z limonki. Składniki: dynia o wadze około
Codzienna kuchnia niecodziennadrzwiczki piekarnika i pozwolić ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia. Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :) Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennamąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.) Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby "odpoczęło" przez kilkanaście minut. Następnie dzielimy na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Musimy wyczuć grubość, gdyż zbyt cienkie będą rwać się
Codzienna kuchnia niecodziennaprzypalił się. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę, dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu - do uzyskania gładkiego kremu. Krem wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Ciasto ma niesamowity smak, musicie jednak sami to sprawdzić :) Smacznego! Firmie VOG dziękuję
Codzienna kuchnia niecodziennakulkę nakłuć na wylot patyczkiem, po czym ponownie przykryć na kolejne 15 minut. Sposób drugi: Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, na grubość około 3-4 cm. Wykrawać okrągłe "placki" i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 20 minut. Kilka sztuk usmażyłam a'la donuty, czyli pączki z dziurką w środku :) Pączki smażymy w głębokim tłuszczu
Codzienna kuchnia niecodzienna