placki - 22990 przepisów (strona:1065/1533)

Przygotowania do Świąt! 127

elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm.  Foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków, wsadziłam je do szczelnego pojemnika

Chocolate Stop Tempting
Pierogi z mięsem 375

Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować

Świat Domowej Kuchni
Jak przygotować ciasto na pierogi? 276

mąka do posypania blatu Przygotowanie: Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku.  Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują wybornie

Moja smaczna kuchnia
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 218

powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości 2,5 cm.Rozwałkować marcepan i uformować 2 wałki   jednakowej grubości na długość uformowanego owalnego placka.W każdej owalnej porcji ciasta zrobić wałkiem wzdłuż pośrodku wgłębienie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierniki maxi 204

już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto. Na stole kładziemy papier do pieczenia. Ciasto kładziemy na papier rozwałkowujemy na cienki placek – kilka milimetrów grubości. Nie trzeba podsypywać mąki pod spód ciasta, ale można na wierzch, żeby nie przyklejało się do wałka. Arkusz papieru z rozwałkowanym ciastem przekładamy na blaszkę

Ciastkozercy
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1033

doprawiamy solą oraz pieprzem. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka

Słodka Strona
Pizza z pieczarkami i boczkiem 321

grubych oczkach na tarce. Na wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i boczkiem i wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10 minut. Podajemy

Anielska Kuchnia Ani
Tarta z jogurtem greckim i owocami 171

zawinąć w folię  i  włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki  ciasto ułożyć  na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.  Zdjąć folię i  położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem

Stare Gary
Pizza z tuńczykiem 156

pokrojonych w plasterki  2 opakowania mozzarelli po 125 g oliwa czosnek oregano ewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki

Stare Gary
Chlebek Pita 180

kulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule  spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.  Piekarnik

Stare Gary
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 149

poddusić na maśle przez ok 5 -6 minut.  W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz. tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę  wyciętą

Stare Gary
Tarta z kurkami i kozim serem 208

piekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut. Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, wyłożyć nim formę.  Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym

Stare Gary
Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami 176

folię  i  włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki  ciasto ułożyć  na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy.  Zdjąć folię i  położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić

Stare Gary
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 163

pszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 80 g brązowego cukru demerara 50 g zmielonych migdałów przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 C. Włożyć śliwki do formy na placek  - ok 28 cm średnicy. Wymieszać cukier, skórkę pomarańczową, cynamon, mąkę - posypać śliwki. Polać 2 łyżkami wody. Umieść wszystkie składniki kruszonki w malakserze, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać

Stare Gary
Czekoladowa babeczka z kuskusu 117

kasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe , ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe  czy  blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem   z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe

Kraina Miodem Płynąca