placki - 22990 przepisów (strona:1064/1533)

Chleb z boczkiem 201

kiedy ciasto rośnie boczek kroimy w wąskie paseczki.    Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.    Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.    Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.    Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy

Maminek kulinarny
Kluski białe z pieczarkami 166

części.    Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.    Zagniatamy ciasto.    Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.    Kluski układamy na tacy.    W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką ilością oleju

Maminek kulinarny
Faworki drożdżowe 161

Dodajemy resztę cukru, masło, żółtka, sól, alkohol i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Ciasto wyrosło. Dzielimy je na dwie części.    Rozwałkowujemy na niezbyt cienkie placki a następnie wycinamy paseczki, nacinamy i przekręcamy formując faworki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia pod ściereczkę.    W garnku rozgrzewamy olej i smażymy faworki na złoty kolor

Maminek kulinarny
Ciasto chlebowe z jagodami 143

upieczemy chleb a z drugiej ciasto z jagodami. Na nasze ciasto przeznaczymy ok. 1/3.    Ciasta układamy w odpowiednich formach. Z kawałka przeznaczonego na ciasto z jagodami formujemy placek a na nim układamy jagody, dociskając je do ciasta.    Na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto na chleb nacinamy ostrym nożem a następnie  obie formy wstawiamy

Maminek kulinarny
Jagodowe rożki 149

naleśnikowych rożkach. Składniki: -ciasto naleśnikowe -1/2 kg jagód -cukier do smaku -jogurt lub śmietana    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jagody posypujemy cukrem.    Smażymy naleśniki.    Placek naleśnikowy z jednej strony podwijamy pod spód. Nakładamy jagody i zwijamy rożki.    Dekorujemy jogurtem lub śmietaną. Posypujemy cukrem i jagodami. Smacznego

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 171

pieprzem. Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).    Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.    Rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.    Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.    Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem    i wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
Pierogi "ruskie" 183

smaku pieprzem i warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe. Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.     Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.    Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów.    Pierogi

Maminek kulinarny
Ciasto Maminkowe 225

kruchego ciasta. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy odrobinę mąki.    Cienko rozwałkowujemy.    Dno blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Placek kruchego ciasta przekładamy na blaszkę.    Ziarna zbóż mieszamy z pokrojonymi suszonymi śliwkami.    Przygotowujemy masę wiórkową. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 142

namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.    Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm.    Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm. Na brzegu układamy uformowaną porcję farszu i zawijamy ciasto

Maminek kulinarny
Naleśniki z grzybowym farszem 243

maszynce.    Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym  i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Składniki miksujemy.    Smażymy placki naleśnikowe.    Nakładamy porcje farszu.    Zawijamy naleśniki.      Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mleka a jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki

Maminek kulinarny
Naleśniki a'la Gundel 195

Naleśniki, jako dobro narodowe, przypisują sobie Francuzi, Włosi, Czesi i oczywiście Węgrzy. Trudno wskazać, kto pierwszy smażył cienkie placki, ale z pewnością te najsłynniejsze powstały na Węgrzech. Palacsinta czyli naleśniki to najpopularniejszy węgierski deser. Węgrzy podają je z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym

Smakowity Blog Kulinarny
Placuszki serowe 336

sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem lub ze świeżymi owocami

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 168

wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 245

Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne!  Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :)  Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną

Walijskie Pichcenie
Pierogi brokułowo- fasolowe 162

się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.  Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania