placki - 22990 przepisów (strona:1063/1533)

Makowiec Babci 470

rąk, to można podsypać mąką. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod ścierką. Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę. Z drugą częścią ciasta i maku robię to samo. Na jednej blaszce układam

Anielska Kuchnia Ani
Paszteciki 184

razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto

NA MOIM TALERZU
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 142

wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy).  Piec

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki rozmarynowo-paprykowe (polskie bułki z akcentem bułgarskim). 186

przeciągu) do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie ciasto dzielimy ciasto na równe części (ok. 8 kawałków). Każdą część zwijamy w sakiewkę (spłaszczamy ciasto na ala placek i każdy z 4 rogów zagniatamy do środka, następnie wyrównujemy ręką) był gładki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy nożem po środku, przykrywamy wszystko ściereczką

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 188

wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi.   Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche, maślane ciasteczka z lukrem (serduszka) 150

mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na  elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na godzinę do lodówki. Później c iasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiąca tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią - jedzona na łonie natury 168

Super propozycja na śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :P Składniki na 1 porcję: 1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista) 1 jajko 1 pomidor pół małej cukinii 50 g żółtego, tartego sera zioła prowansalskie szczypiorek lub świeża bazylia łyżka masła oliwa Pomidor kroimy w plastry. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na grillowej patelni (na oliwie). Doprawiamy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 189

dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Calzone bolognese 241

dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.  Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta

Bon Appetit Małgorzaty
Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami 165

dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.  Rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy ok. 10 cm.  Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciastka maślane z M&M’s 169

mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na  elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na godzinę do lodówki. Później c iasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza chorizo e rucola 164

dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Finał: Później ciasto smarujemy sosem, plastry mozzarelli, krążki cebuli, połówki pomidorków, oraz plasterki chorizo. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 198

masłem. Odstawiamy z ognia i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części. Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np.  polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem.  Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje

Bon Appetit Małgorzaty
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 394

rozpuszczenia... Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu). Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami.  Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty