placki - 22990 przepisów (strona:1059/1533)

Quiche z zielonymi szparagami 135

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól

Anioły w kuchni
Placek cytrynowo - czekoladowy z borówką 162

nasz wymysł z mężem:) Co prawda borówek trochę za mało było w domu , ale i tak placek super i polecamy. Czekolada bosko się komponuje z posmakiem cytryny i borówek:) Jest jadalny... polecamy:))) Składniki; 350 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 350 g cukry, 220 g masła, 4 jajka, 250 ml jogutru naturalego, 1 tabliczka gorzkiej

Anioły w kuchni
Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem 131

też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni. Składniki; 2 gruszki, 2 jabłka, 250 g cukru żelującego, esencja migdałowa, 2 łyżki sezamu Po przyprawy zapraszam do SKWORCU

Anioły w kuchni
Śliwki w kruszonce 183

Ostatnio bardzo mało nas...praca zawodowa pochłania bardzo:) Zgodnie z obietnicą testowaliśmy dla Was tym razem coś z magazynu "Moje Gotowanie". Placek rewelacja...polecamy naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy

Anioły w kuchni
Ślimak drożdżowy ze śliwkami i powidłem 149

Oczywiście placek był tydzień temu. Niestety praca z młodzieżą mnie pochłania i dlatego spóźniony wpis...a ile jeszcze czeka takich;))) Może jakoś się ogarnę w końcu:) Składniki; 350 g mąki, 25 dkg drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, 100 g masła, szczypta soli, 60 g cukru, 150 ml mleka ciepłego, powidło śliwkowe, śliwki, Wykonanie; Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka,drożdży

Anioły w kuchni
Placek czekoladowo-gruszkowy 195

tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek:)     /źródło Apetyt

Anioły w kuchni
Quiche z kapustą kiszoną i schabem 191

dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche  wstawiamy do rozgrzanego

Niezły Młynek
Bułki do hamburgerów i nie tylko 226

wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda. Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek o średnicy 9 cm. [ rozwałkowałam ciasto i wycięłam kubkiem kółka ] .Placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto

Moje domowe kucharzenie
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 197

suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy  na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pieczemy przez 25 – 30 min, aż się zrumieni. W połowie pieczenia blachę odwracamy

Moniki Smakołyki
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 193

miski. Dodaj mąkę, cukier i sól i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i połóż na blacie na dużym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na okrągły placek grubości ok. 5 mm., ewentualnie podsypując papier do pieczenia i wałek odrobiną mąki.  Na środku ciasta rozsmaruj masę migdałową, zostawiając 5-cm margines. Następnie na wierzchu ułóż owoce

Chilli Czosnek i Oliwa
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 363

tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką

Czarnawisienka
Proziaki z dżemem na idealny poranek 246

Truskawka Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać kefir (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni.  Podawać z ulubionymi smakiem dżemu. Proziaki na instagramie ! Również może Ci się spodobać:  Proziaki z miodem i oscypkiem

Czarnawisienka
Najlepsze ciasto na Pizze 259

przez 5-7 minut. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez ok 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na pół, uformować palcami lub rozwałkować na cienki placek. Nałożyć sos pomidorowy oraz ulubione składniki. Pizza powinna piec się w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20-25 min. Smacznego

Złote przepisy
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 193

maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 478

przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z  fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić

Kulinarny karnet Christophera