placki - 22990 przepisów (strona:1050/1533)

Placek brzoskwiniowy 190

czasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Zapraszam na letni Placek brzoskwiniowy." Składniki : 5 jaj 160 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku 1/3 szklanki jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze :) 2 łyżki cukru waniliowego Pół

Słodkie Przyjemności
Oszukane Rogaliki z mirabelką 125

jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki. Miękkie masło rozcieramy. Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy na górze wieży i pozostawiamy nie posmarowany masłem, za to obsypany mąką. Wieżę rozpłaszczamy, a następnie

Słodkie Przyjemności
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 160

częściej). Czasem mam na nie taką ochotę, że gdy nie jestem w stanie ich sobie zrobić (np jestem na mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite placki. Ale, ale, muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy

Słodkie Przyjemności
Ciasto z masą budyniową 188

proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl

Moje domowe kucharzenie
Chrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa 610

oryginalną kwadratową blachę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Na papier wylej masę szpinakową i równomiernie rozprowadź ją łyżką tak, żeby powstał około 0,5 - 1 cm grubości kwadratowy placek bez prześwitów. Piecz około 15-20 minut a następnie ostudź. W misce wymieszaj chrzan z twarożkami. Gotową masą twarożkową wysmaruj szpinak. Na wierzch ułóż plastry wędzonego łososia.  Zwijaj

Anielska Kuchnia Ani
Pierogi z kaszą jaglaną 244

twarogu i znowu mieszamy. Bierzemy się za przyprawianie. Jeśli ktoś lubi pikantne to dużo pieprzu i tak dalej :)  3. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy no bardzo cienki placek. Wykrajamy np. szklanką, kółka. Na środek kładziemy łyżeczką farsz i formujemy pieroga. Przyznam się że nie jestem w tym dobry i zawsze pomaga mi siostra.  Czynność powtarzamy do wyczerpania

Gotuj Z Muzyką
Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami 230

razem z majerankiem do gotowej kapusty z pieczarkami i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do malaksera, pulsowo miksujemy, aż uzyskamy niemal gładką masę. Z wyrośniętego i rozwałkowanego na cienki placek ciasta wykrawamy krążki, na środku układamy farsz, zlepiamy. Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem, drugą wersję dodatkowo posypujemy kminkiem. Pieczemy przez 25 minut

Moja smaczna kuchnia
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 182

delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. wierzch i przełożenie Kisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami

Mix smaku
Meduzy 281

proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną mąki. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi. Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki

Mix smaku
Ciasto pomarańczowe 162

delikatnie wymieszać Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. Masa Namoczyć żelatynę. 1 pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy (powinno się uzyskać 1 szklankę soku). Żółtka ubić z cukrem i skórką z pomarańczy

Mix smaku
Pierniczki katarzynki 174

dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy. Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec

Mix smaku
Faworki 154

dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując mąką. Lekko podsuszone placki pokroić na paski o wym. ok. 15/3 cm. Każdy pasek naciąć w środku na długości ok. 5 cm i ostrożnie przewinąć. W garnku o szerokim dnie rozgrzać olej. Sprawdzić

Mix smaku
Pierniczki III 126

włożyć do szczelnego pojemnika, albo do woreczka foliowego i włożyć do lodówki  na 1-2 dni. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 3-4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem. Wkładać do nagrzanego

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki II 152

razie braku czasu można piec już po 2-3 godzinach chłodzenia). Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni

Mix smaku
Indyjskie placki 155

składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe

Kulinarna rozmowa

Proponowane wyszukiwania