placki - 22990 przepisów (strona:1044/1533)

Karnawałowe róże z konfiturą malinową 181

chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans.  Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości  krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki.  Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem.  Olej rozgrzewamy do około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 123

solą, pieprzem, dodać natkę i oregano i całość zmiksować na gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremkę na muffiny.     Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ruskie pierogi - podpiekane 142

cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 208

miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia ( u mnie forma 36x23). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia ciasta. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 158

wyrabiamy około 10 minut. Polewamy ciasto oliwą i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. Dzielimy ciasto na 4 równe części. Oprószamy mąką. Wałkujemy placki o średnicy około 30 cm. Nakładamy ketchup i rozsmarowujemy, ścieramy mozzarellę, układamy pokrojoną makrelę z puszki oraz kukurydzę i plasterki oliwek.  Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na nagrzany

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zrazy mielone w sosie cebulowym 230

bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.  Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.  Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy,  tak by ogórek był w ich środku.  Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Drożdżówki z serem, żurawiną i jabłkiem 105

cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na około układamy żurawinę    i pokrojone jabłka    i zawijamy ciasto do środka.    W powstały dołek nakładamy ser.  Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 140

nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze są bardzo gorące!!!  Podawaj ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi plackami alla tortilla. SMACZNEGO . CMOK Pasują tu również ziemniaki w każdej postaci

Pasje Jolki
Sękacz jabłkowo - bananowy. 152

niedużych odstępach. Z podanych składników ubijamy pianę,białka ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier a na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy. Wylewamy naszą pianę na nasz placek i łyżką rozprowadzamy po całej powierzchni. Teraz bierzemy trzecią część ciasta i podobnie jak z drugiej części robimy wałek,tylko teraz oczywiście już bez dodawania kakao. kroimy

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto na pizzę z majerankiem. 134

mące wlać wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami , wymieszać to wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy

Przepisy i porady kulinarne
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 131

łatwiej będą się obierały.  Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 278

szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy będziemy trzeć warzywa góra-dół lub prawo-lewo po kilku ruchach warzywa zaczną nam się "ślizgać" i będziemy trzeć wolniej. Ten sposób jest oczywiście skuteczny gdy trzemy warzywa na papkę , nie na plasterki

Przepisy i porady kulinarne
Kotleciki mielone z marchewką. 144

smażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania :  Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie zemleć je wraz z obraną cebulą , czosnkiem

Przepisy i porady kulinarne
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 152

robocie wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w misie ciasto krótko hakiem zamieszać i wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na 2 cm grubości placek, szklanką z szerokim otworem /whyski/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę powideł, przykryć kółkiem i brzegi zlepiać zostawić do podrośnięcia na 30 minut na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony

W Mojej Kuchni Lubię