rozmieszac i polaczyc z ciastem ,poczatkowo przy pomocy widelca,pozniej wyrabiajac juz reka. Wstawic na 60 minut do lodowki. Podzielic ciasto na 3 czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic na 8 trojkatow.Na kazdym trojkacie ukladac mala lyzeczka powidel..Wierzcholki trojkatow posmarowac roztrzepanym bialkiem,by podczas pieczenia nie odskoczyly. Zwijac od podstawy do wierzcholka nadajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i sezamowe tahini. Paste te najczesciej je sie z pieczywem,nakladana na placki chlebowe pita, dodajac do warzyw lub grilowanych mies.W Egipcie jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek. Podstawowa baba ghanosh
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakim szalonym tempie rosna.Wystarczy kilkudniowy wyjazd,by zastac w ogrodzie prawdziwe giganty.Te olbrzymy,ale z miekka skorka chetnie zuzywam robiac placuszki cukiniowe i szczerze mowiac nadaja sie na placki bardziej niz te mlodzutkie,ktore sa bardzo wodniste.Dzisiejszego giganta pokroilam w grube plastry i nadzialam risotto z kurkami.Nadziewane krazki cukiniowe podalam z jogurtowym dipem mietowym.Danie nie tylko wygladalo imponujaco,smakowalo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zagniesc do polaczenia skladnikow w zgrabna kule.Odlozyc do lodowki na 30 minut umyc,odszypulkowac i osuszyc na papierowym reczniku jezyny rozwalkowac schlodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubosci 0,5 cm na ksztalt okregu o srednicy okolo 35 cm.Brzegi nie moga byc rozwalkowane za cienko,bo przy zakladaniu popekaja na ciasto wysypac jezyny,brzegi ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyń wystudzone ciasto przeciąć na pół.Na spodzie rozsmarować masę jabłkową,na to równomiernie rozłożyć krem .Wierzchni placek przekrawamy na tyle części ile ma być póżniej porcji.Jeśli zrobimy to póżniej krem przy krojeniu będzie wypływał bokiem.Przed podaniem schłodzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek. Przenieść na formę do tarty o średnicy ok.22cm. Najlepiej jak ciasto zwisa poza brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem
UgotujmyTo.plgładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę zrolować w rękach aż będzie gładka. Morele można włożyć całe z pestką i później uważać przy jedzeniu
UgotujmyTo.plformy i postaram się nadrobić wszystkie zaległości…:) Na razie zapraszam na pyszną przekąskę – oto zapiekanka z cukinii. Bardzo lubię cukinię ale niestety Marek toleruje cukinię jedynie w plackach i ostatnio w roladkach z cukinii. Jak przygotowywałam tę zapiekankę z cukinii to bałam się, że mogę ją jeść sama… ale nie było tak źle…;) Mi bardzo
UgotujmyTo.pldyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania
UgotujmyTo.plwyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
UgotujmyTo.plówki opłukać i osuszyć. Cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i taką mieszanką obsypać jagody delikatnie je mieszając. 4. Kawałki wyrośniętego ciasta odrywać i delikatnie rozwałkować na grubszy placek. Wykrawać kółka, które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej
UgotujmyTo.plkremówki 2 łyżki cukru pudru owoce do ozdoby 50 g płatków migdałowych WYKONANIE: Arbuza połóż na blacie i odkrój tył i przód, tak aby w środku pozostał "okrąg - placek" o wysokości ok. 10-12 cm. Teraz połóż powstały okrąg płasko i ostrym nożem odkrój zieloną skórkę dookoła. Arbuza połóż na talerzu lub paterze. Ubij kremówkę na sztywno
Słodko-Słony Świat IlonySezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie
Słodko-Słony Świat Ilony