grubych oczkach na tarce. Na wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i boczkiem i wierzch posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10 minut. Podajemy
Anielska Kuchnia Anizawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem
Stare Garypokrojonych w plasterki 2 opakowania mozzarelli po 125 g oliwa czosnek oregano ewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterki Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki
Stare Garykulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik
Stare Garypoddusić na maśle przez ok 5 -6 minut. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól i pieprz. tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą
Stare Garypiekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut. Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, wyłożyć nim formę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym
Stare Garyfolię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. Zdjąć folię i położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić
Stare Garypszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 80 g brązowego cukru demerara 50 g zmielonych migdałów przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 C. Włożyć śliwki do formy na placek - ok 28 cm średnicy. Wymieszać cukier, skórkę pomarańczową, cynamon, mąkę - posypać śliwki. Polać 2 łyżkami wody. Umieść wszystkie składniki kruszonki w malakserze, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać
Stare Garykasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe , ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np. kluski leniwe , waniliowe naleśniki , placki twarogowe czy blok czekoladowy . Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe
Kraina Miodem Płynącaodkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na placek (7-10mm). Wycinamy pożądany kształt ciasteczek foremką i układamy ciasto na blachę. Możemy posmarować białkiem jajka, lecz nie jest to konieczne gdy mamy w planach ich dekorowanie
Gotuj Z Muzykądwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy
Kolizje Smakówtyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie. Gdy ciasto podwoi objetosc,wyrzucamy je na blat i krotko wyrabiamy jeszcze raz.Rozwalkowujemy na kwadrat o bokach 60 x40 cm.Rozwalkowany placek smarujemy przygotowanym makiem,najcieniej jak sie da.Teraz zwijamy od szerszego boku.W zaleznosci ,jak duze chcemy miec bulki tniemy rolke na 12 lub 14 kawalkow.Kazdy odciety kawalek ciasta naciagamy dwoma rekami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zagniesc ciasto jeszcze raz.Podzielic na 2 czesci.Rozwalkowac 2 kola o srednicy okolo 28 cm podsypujac delikatnie, w miare potrzeby maka. Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C. Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez oleju) i krazkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy. Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki. Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi. W duzym garku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju.Partiami wrzucac pierogi na gotujaca wode.Od wyplyniecia na powierzchnie wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ladny ksztalt? W dloniach z odcietego kawalka ciasta uformowac kulke,tak jak robimy to np.przy knedlach.nastepnie splaszczyc.Teraz brzegi placuszka zawijac do srodka.Robimy to wielokrotnie na dlugosci calego zewnetrzego brzegu placka,az powstanie sliczna kulka.Ukladamy ja na blaszce zwinieciem pod spod.Czynnosc powtarzamy 9-krotnie.Przykryc bulki sciereczka i pozostawic do napuszenia kolejne 30 minut. W miedzyczasie piekarnik rozgrzac do 230°C.Przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!