Jeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe, czyli deser prosty, idealny na weekendowe popołudnie. Można go spakować w koszyk i ukoronować nim wiosenny piknik. Troszkę mi smutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno. Składniki: 350g mąki
W kuchni wieczoremzapowiada. Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach. Z czym serwować? Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009) Jednym zdaniem Nigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami. Uzasadnienie nominacji Uwielbiam ten film
W kuchni wieczorempołci słoniny, wytworzylim takie eleganckie zawijaski z, tfu, kiełkami. Nie jesteśmy do kuńca pewni, czy do bimbru będo pasowali, ale nic to, okaże się. Życzta nam powodzenia! Składniki: 4 placki tortilli szynka 2 bloczki serka topionego – np. jeden z chrzanem, 1 z ziołami Kiełki Sałata Świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Tortillę smarujemy serkiem. Na wierzch układamy kawałki sałaty
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichapiekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut w temp. 180 stopni (góra -dół, termoobieg). Studzimy, zdejmujemy skórkę. /Pieczenie: Łososia wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje
Wypisz Wymalujplasterki. Wrzucić do masy, obtaczając owoc z obu stron. Smażymy na rozgrzanej patelni - najlepiej bez oleju, ale to już jak kto woli :) Olej odsączamy na kawałku ręcznika papierowego. Gotowe placki można posypać cukrem pudrem, ale ja wcinałam bez tego dodatku - według mnie niepotrzebnego. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmleko i wszystko ze sobą łączymy. Mąkę przesiewamy i mieszamy lekko łyżką. Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy masło i dodajemy oliwę. Omlet smażymy około 3-ch minut na mały ogniu, następnie placek ostrożnie przekładamy na drugą stronę a na jego wierzch wrzucamy ser, szynkę i porwane zioła. Smażymy jeszcze około 2 minut. Przed zdjęciem z patelni składamy na pół, podajemy jeszcze
Słodkie Przyjemnościzawsze jest jakieś wyjście z każdej sytuacji. Tak jak z dzisiejszym przepisem, chciałam żeby było inaczej, może nie jest kolorowo, ale wyszło naprawdę smacznie :) Osobiście nie przepadam za takimi plackami, ale dodanie do nich słodyczy, podanie ze śmietaną, sprawia, że Placuszki ziemniaczane z gruszką stają się całkiem dobrym pomysłem na pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? " Składniki
Słodkie Przyjemnościcukier z cynamonem śmietana 12%/18% + drobny cukier trzcinowy Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, dodajemy oliwę. Mieszamy, a następnie ugniatamy. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem cynamonowym według uznania. Na jedno kółko nakładamy na środek łyżeczkę farszu jabłkowego, składamy
Słodkie Przyjemnościobrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki. Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę pomóc łopatką J). Naleśniki smarujemy serkiem waniliowym
Słodkie Przyjemnościprzekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości około 1 cm, ja jednak wolę urywać po kawałeczku i rolować na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy
Słodkie Przyjemnościzostawiamy na później. Dodajemy porwane zioła, sól i pokrojoną na drobno kiełbaskę chorizo. Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy masło i dodajemy oliwę. Omlet smażymy około 2 minuty na małym ogniu, następnie placek ostrożnie przekładamy na drugą stronę a na jego wierzch wrzucamy resztę sera, Smażymy jeszcze około 1,5 minuty. Przed zdjęciem z patelni składamy na pół, podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego
Słodkie Przyjemnościzalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej szklanki albo okrągłej foremki do ciastek. Na każde wycięte kółko nakładamy na środek około łyżeczki truskawek i zlepiamy. W szerokim garnku gotujemy wodę
Słodkie Przyjemnościkurczaka myjemy i osuszamy, kroimy na małe kwadraciki, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po usmażeniu odstawiamy. Na usmażony, ciepły placek układamy po środku sałatę, posypujemy pomidorem i ogórkiem, układamy na wierzch szparagi i mięso. Całość polewamy dipem jogurtowym i zawijamy. Smacznego
Słodkie Przyjemnościrozwałkowujemy. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody. Na środek placka układamy po 3 szparagi, pokrojone na paseczki suszone pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga. Wierzch calzone posypujemy suszonym tymiankiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną
Słodkie Przyjemnościczasu zawsze braknie. Dziś smaczne, owocowe ciasto. Za sprawą jogurtu ciasto wychodzi cięższe, jeżeli jednak pominiecie ten składnik, lub zastąpicie go mlekiem - ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Zapraszam na letni Placek brzoskwiniowy." Składniki : 5 jaj 160 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku 1/3 szklanki jogurtu - można zamienić na mleko, wtedy ciasto wyjdzie lżejsze :) 2 łyżki cukru waniliowego Pół
Słodkie Przyjemności