placki - 22990 przepisów (strona:1035/1533)

ruskie pierogi z żytniej mąki... 171

twarogiem i dobrze wymieszać z podsmażoną wystudzoną cebulą, pieprzem i solą wędzoną z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Bakewell Slice czyli poWeekendowe Łakocie odc.11 ale w niedzilę :) 181

Zanotowałam ten przepis, z bloga Arabeska, już jakiś czas temu. Dzisiaj korzystając z wolniejszego poranka oprócz dwóch orkiszowych chlebów z garnka upiekłam właśnie ten placek. Rodowód ma angielski, smak niebiański. Naprawdę idealnie komponuje się dżem malinowy z maślanym kruchym spodem i dość wilgotnym ale puszystym migdałowym wierzchem. kruchy spód: 1 szkl. mąki 6 łyżek zimnego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem czyli Środowe Rybki odc.23 163

szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie! Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem 2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm. po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtu łyżka posiekanego koperku pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki alandzkie czyli Słodki Czwartek odc.49 233

Uwielbiamy wszelkie placki i naleśnikasy. Intrygują mnie wszelkie regionalne smakołyki z tych dziedzin dlatego też skusiłam się na fińskie naleśniki Panny Malwinny. Grubaśne, słodkie, bardzo sycące, w sam raz by się pokrzepić w ramach drugiego śniadania gdy pierwsze jedzone było, z konieczności, porą dogodną dla wszystkich czyli troszkę po 6ej. Naleśniki te, z racji tego, że mają w sobie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Korzenne ciasteczka z kandyzowanym imbirem czyli poWeekendowe Lakocie odc.60 175

wraz ze złotym medalem naszej reprezentacji. Nie mam już ochoty na lekkie, owocowe czy warzywne smakołyki. Potrzebuję ciepła grubych skarpet, gorącej herbaty z miodem i zapachu przypraw korzennych. Po plackach dyniowych pachnących cynamonem postanowiłam upiec ciasteczka z kandyzowanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
"O jablkach" i Racuchy z jablkiem oczywiscie 280

znowu oglądam... "O jabłkach" Elizy Mórawskiej zauroczyła mnie całkowicie. Pięknie wydana z niesamowitymi zdjęciami i prze smacznymi przepisami, taka mam nadzieję, a usmażone dziś racuchy potwierdzają me przypuszczenie.Przepis szybki, placki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik staropolski 188

wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 39-29 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut. Po lekkim przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części. Marmoladę lekko podgrzewamy i smarujemy placki. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i obciążamy dską. Smacznego

Salonik smaków
Ciasteczka Samoas 230

każdą część osobno i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyciągnąć jedną część z lodówki i rozwałkować ją na blacie (podsypując mąką) na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki powycinać ciasteczka z otworem w środku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze

Świat Ciasta
Ciasto marchewkowe 442

40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Makowiec Babci 497

rąk, to można podsypać mąką. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod ścierką. Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę. Z drugą częścią ciasta i maku robię to samo. Na jednej blaszce układam

Anielska Kuchnia Ani
Paszteciki 212

razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto

NA MOIM TALERZU
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 171

wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy).  Piec

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki rozmarynowo-paprykowe (polskie bułki z akcentem bułgarskim). 210

przeciągu) do wyrośnięcia na 1 h. Po tym czasie ciasto dzielimy ciasto na równe części (ok. 8 kawałków). Każdą część zwijamy w sakiewkę (spłaszczamy ciasto na ala placek i każdy z 4 rogów zagniatamy do środka, następnie wyrównujemy ręką) był gładki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy nożem po środku, przykrywamy wszystko ściereczką

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 211

wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi.   Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche, maślane ciasteczka z lukrem (serduszka) 176

mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na  elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na godzinę do lodówki. Później c iasto rozwałkujemy na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. U mnie głównie serca. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez przez około

Bon Appetit Małgorzaty