Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało
Świat Domowej KuchniWsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi, uważając aby nadzienie
Świat Domowej Kuchnipodsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły. Gotować około 20 minut
Świat Domowej Kuchniciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy około 10 cm. Na środku położyć jedną dużą lub dwie mniejsze truskawki, posypać delikatnie cukrem (około 1/2 łyżeczki) i zlepić dokładnie u góry. Utoczyć w rękach
Świat Domowej Kuchnimąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto
Świat Domowej Kuchnizrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt. Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor. Cebulę pokroić
Świat Domowej Kuchnimożna dodać do niego trochę bulionu. Z ciasta odrywać po kawałku ciasta (u mnie to było 130 g) i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ispiracja: oliwkawczekoladzie linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchnimieszając czekać, aż się roztopi. Tuż przed końcem gotowania dodać rozmieszany z niewielką ilością mleka budyń. Ponownie zamieszać. Kiedy całość zgęstnieje zestawić masę z kuchenki do ostudzenia. Ostudzony placek przekroić na dwie warstwy i przełożyć go masą. Przygotować polewę. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi (fot.3) . Smacznego
Świat Ciastaproszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami" (fot.1) . Układać je na blaszce wyłożonej papierem
Świat Ciastamieszankę wlać do wrzącego mleka. Gotować aż cała masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę a następnie powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Oba placki ciasta pokroić w podłużne paski o wysokości i szerokości około 3 cm. Gotowym kremem smarować (niezbyt grubo) paski ciasta i sklejać je ze sobą na przemian: jasne, ciemne
Świat Ciastamąki, margaryny, kwaśnej śmietany i soli szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości około 1 mm. Pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Przygotować foremki do pieczenia rurek, posmarować je masłem, i nawijać na nie paski ciasta, zaczynając od węższej strony
Świat Ciastastole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj ). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1) . Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym
Świat Ciastarównież jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki lub dowolnego szablonu wyciąć 12 kwiatków. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kwiatki przełożyć na blachę wyłożoną papierem
Świat Ciastarabarbaru kilka truskawek cukier puder do posypania Sezon rabarbarowy w pełni. Więc nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia ciasta z rabarbarem. Najbardziej miałam ochotę na taki najzwyklejszy, pyszny placek. Idealny przepis znalazłam na blogu Moje kucharzenie - wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany. Przygotować wszystkie składniki (fot.1) . Rabarbar obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na cząstki
Świat Ciastaciasto wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Następnie pokroić w kwadraty 5 x 5 cm (fot.3) . Na środek każdego kwadratu nałożyć troszkę nadzienia, boki posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć po przekątnej
Świat Ciasta