placki - 22990 przepisów (strona:1058/1533)

Holenderskie ślimaki z gruszkami 273

mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.  Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo

Niezły Młynek
Indyk faszerowany Papryką 241

Skład: 500 g mięsa mielonego z indyka 200 g papryki konserwowej pieprz kolorowych 300 g ryżu kurkuma sól Paprykę kroimy na kostkę. Z mięsa mielonego kształtujemy placek i nadziewamy go papryką. Następnie wszystko zwijamy w roladę. Rozdrabniamy pieprz kolorowy i posypujemy z każdej strony mięso. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu Do ryżu dodajemy kurkumę

Sylwetka Od Kuchni
placki ziemniaczane z młodych ziemniaków... 183

ziemniaki młode oskrobać, opłukać i pokroić na mniejsze cząstki w blenderze dobrze zmiksować w misce zmiksowane ziemniaki dobrze wymieszać z mąką, jajkiem, jarzynką kucharka, pieprzem na gorącym oleju smażyć placki na rumiano z obu stron usmażone kłaść na ręczniku papierowym dla wchłonięcia oleju podać z sosem sałatkowym "włoskim" Prymat z mojego przepisu TUTAJ ......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 161

zostawić w cieple na 40 minut do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto znowu wyrobić ale ze 2 minuty i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z makiem... 168

robocie z 1 minutę i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ciasto posypać mąką i zostawić przykryte na 30 minut ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 cm placek - nałożyć połowę maku i zawinąć jak na roladkę włożyć do keksówek 24x15 wyłożonych papierem do pieczenia posmarować ciasto na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piec w 200C około 45 minut - do suchego

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe z gruszkami... 213

połówki, usunąć gniazda nasienne, przygotować słoiczek z marmoladą /użyłam swojej domowej ze śliwek z jabłkami/ wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować nie za cienkie placki na każdym rozsmarować łyżką pasek marmolady i ułożyć gruszki, posypać cynamonem ostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte piec

W Mojej Kuchni Lubię
pierogi truskawkowe... 152

jest za luźne ciasto wyjąć z misy robota, obsypać mąką i do woreczka schować na 15-20 minut z kuli odcinać porcje ciasta do wałkowania, wałkować nie za cienki placek i wycinać szklanką, kubkiem kółka, nakładać po truskawce i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do gotującej się wody i po wypłynięciu gotować z 2- 3 minuty cedzakiem wykładać pierogi

W Mojej Kuchni Lubię
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 206

łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku... 175

zmniejszyć ogień i gotowac z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podac z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!! danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z leśnymi grzybami 235

CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej  i  wodę, zagniatając ciasto.  Ciasto musi być elastyczne.  Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie

Kuchnia Danusi
Jagodzianki 177

Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lśniące. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objetość robimy wałek i kroimy w grube plastry. Każdy rozwałkowujemy na grubość 5 mm . Na środku placka kładziemy łyżeczkę jagód. Smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem i oprószamy cukrem. Wsatwiamy do  piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i dopiekamy 30 minut, aż się zarumienią;) Smacznego:)  źródło

Anioły w kuchni
Czosnkowe podpłomyki Nigelli 141

stopni na 40 minut. Upieczone ząbki wyłuskać, wymieszać. Gdy ciasto urośnie,  podzielić na pół i upiec dwa duże chlebki. Ciasta rozwałkować na prostokąty lub jak wolicie. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Anioły w kuchni
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 269

prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z  kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć pod skosem

Anioły w kuchni
Torcik orzechowy z masą kawową 184

jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów.  Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy. Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną

Anioły w kuchni
Placek wspaniały 467

wszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej. Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26   Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną

Anioły w kuchni